logofiloinewΚαρπός πρωτοβουλίας πού συνάντησε θερμή ανταπόκριση, είναι το σωματείο, πού ιδρύθηκε το 2003 με την επωνυμία «Φίλοι τωνΑΣΚΙ». Σκοπός του σωματείου είναι ή ενίσχυση, υλική και ηθική, καθώς και η κάθε αλλού είδους συνδρομή  και υποστήριξη των δραστηριοτήτων των ΑΣΚΙ. Ως κύρια μέσα για την επίτευξη αυτού του σκοπού προβλέπονται η ανάπτυξη δραστηριοτήτων για τον εμπλουτισμό, την αξιοποίηση και προβολή προς κάθε κατεύθυνση του αρχειακού υλικού της Εταιρείας, η συνεργασία με ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ανάλογες επιδιώξεις και η αναζήτηση πόρων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση του έργου των ΑΣΚΙ.
Η τακτική Γενική Συνέλευση των «Φίλων των ΑΣΚΙ» πραγματοποιήθηκε την 28η Ιουνίου 2022. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου αναδείχθηκε με μυστική ψηφοφορία από τη Γενική Συνέλευση και αποτελείται από τους: Νίκο Βαφέα, Δημήτρη Γαρρή, Γιάννη Κουρή, Βασιλική Λάζου, Γιώργος Λυκουργιώτης, Άννα Μαλικιώση, Λευτέρη Παπαγιαννάκη, Βασίλη Παπαστεργίου και Χρήστο Πετράκο.

Το ΔΣ συγκλήθηκε σε σώμα και επέλεξε Πρόεδρο τον Νίκο Βαφέα, Αντιπρόεδρο την Άννα Μαλικιώση, Γραμματέα τη Βασιλική Λάζου και Ταμία τον Γιώργο Λυκουργιώτη.

Εάν θέλετε να γίνετε «Φίλος/η των ΑΣΚΙ»:

Όσοι από τους πολυάριθμους φίλους που απέκτησαν τα ΑΣΚΙ στην δωδεκάχρονη παρουσία τους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπά­θεια, παρακαλούνται να συμπληρώσουν αυτό το έντυπο (.doc) και να το καταθέσουν στο σωματείο «Φίλοι των ΑΣΚΙ».

Το χρονικό των εκδηλώσεων των «Φίλων των ΑΣΚΙ» 

 

2024

1/2024 - Εκδήλωση με θέμα "Οι διαδρομές της Αριστεράς στον Βόλο κατά τον 20ό αιώνα" στο Αμφιθέατρο Σαράτση στο Κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Ομιλητές: Πολυμέρης Βόγλης, Βασιλική Λάζου, Αννίτα Πρασσά, Δημήτρης Σκαλτσής, Πάνος Σκοτινιώτης. Διοργάνωση: Φίλοι των ΑΣΚΙ, Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ)


2023

10/2023 - Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Δαμασκηνού "Το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι Χανίων: οχυρό, φυλακή, τόπος ιστορικής μνήμης", στο χώρο των γραφείων του ΣΦΕΑ (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στάση Μέγαρο Μουσικής). Ομιλητές: Χάρης Αθανασιάδης, Δημήτρης Δαμασκηνός, Πέτρος Κουλουφάκος, Τάσος Κωστόπουλος, Βασιλική Λάζου, Νίκος Μανιός. Διοργάνωση: Φίλοι των ΑΣΚΙ, Εκδόσεις Παρασκήνιο, Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), ΠΜΣ Δημόσιας Ιστορίας του ΕΑΠ

4/2023 - Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα "Οι διαδρομές της Αριστεράς στην Κρήτη κατά τον 20ό αιώνα". Ομιλητές: Νίκος Βαφέας, Σπύρος Δημανόπουλος, Γιάννης Σκαλιδάκης. Διοργάνωση: Φίλοι των ΑΣΚΙ


2022

9/2022 - Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Βαφέα "Από τον λιποτάκτη στον αντάρτη. Η «στάσις των ανυποτάκτων» στη δυτική Κρήτη (1921-1922) στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Αθήνα). Ομιλητές: Νίκος Ανδριώτης, Γιάννης Κουμπουρλής, Ιωάννα Παπαθανασίου, Μανώλης Πιμπλής. Διοργάνωση: Φίλοι των ΑΣΚΙ, ΑΣΚΙ, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.


 2018

Ιστορικός περίπατος στη Λαμία. Οι Φίλοι των ΑΣΚΙ,  το Μουσείο-Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950, τα ΓΑΚ Αρχεία Ν. Φθιώτιδας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας διοργάνωσαν στις 14 Οκτωβρίου ιστορικό περίπατο στη Λαμία με τίτλο "Ελληνοϊταλικός πόλεμος - Κατοχή - Απελευθέρωση".


2015

Εκδήλωση στη μνήμη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Οι Φίλοι των ΑΣΚΙ διοργάνωσαν στις 25 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, εκδήλωση στη μνήμη του. Στην εκδήλωση μίλησαν οι Σάκης Κουρουζίδης (Διευθυντής Αστεροσκοπείου Αθηνών), Ηλίας Νικολακόπουλος (ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ), Δημήτρης Παπαδημούλης (ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και Αμαλία Παππά (Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΓΑΚ). Συντόνισε ο Νίκος Βαφέας (επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης).

Παρουσίαση του περ. Αρχειοτάξιο στη Νέα Ιωνία. Οι Φίλοι των ΑΣΚΙ και ο Δήμος Νέας Ιωνίας διοργάνωσαν στις 22 Απριλίου στον Δημοτικό Κινηματογράφο "Αστέρας" παρουσίαση του τελευταίου τεύχους του Αρχειοταξίου. Στην εκδήλωση μίλησαν οι Στρατής Μπουρνάζος, Ηλίας Νικολακόπουλος και Μανώλης Πιμπλής.


2014

Επιστημονική ημερίδα με θέμα: "Η Κρήτη μετά την Ένωση (1913-1940): Οικονομία, κοινωνία, πολιτική". Οι Φίλοι των ΑΣΚΙ, ο Δήμος Χανίων και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργάνωσαν στις 3 Μαΐου επιστημονική ημερίδα με θέμα "Η Κρήτη μετά την Ένωση (1913-1940): Οικονομία, κοινωνία, πολιτική". Στην ημερίδα μίλησαν οι Νίκος Ανδριώτης, Νίκος Βαφέας, Μανόλης Βουρλιώτης, Γιάννης Ζαϊμάκης, Γιώργος Κουκουράκης, Δημήτρης Κυπριωτάκης, Μάνος Περάκης, Μάνος Σαββάκης, Μαρία Σωρού.


 2013

Εκδήλωση με θέμα: "Τουρκία 2013: Συλλογική δράση και κοινωνικές συγκρούσεις". Στις 4 Ιουλίου οι Φίλοι των ΑΣΚΙ διοργάνωσαν στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων συζήτηση με θέμα "Τουρκία 2013: Συλλογική δράση και κοινωνικές συγκρούσεις" και ομιλητές τη Σία Αναγνωστόπούλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και τον Στέφανο Πεσμαζόγλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο-Συνεκδότης επ. Σύγχρονα Θέματα). Συντόνισε ο Νίκος Βαφέας (Πανεπιστήμιο Κρήτης).


 2011

Έκθεση-δημοπρασία έργων ζωγραφικής, «Συμβολή τριάντα εννέα καλλιτεχνών για τα ΑΣΚΙ» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Οι «Φίλοι των ΑΣΚΙ» μαζί με τα ΑΣΚΙ, στις 6-9 Απριλίου 2011, διοργάνωσαν έκθεση και δημοπρασία έργων τέχνης με σκοπό την ενίσχυση του έργου της Εταιρείας. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν έργα 39 καλλιτεχνών, συγκροτώντας ένα πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Νίκος Αγγελίδης, Μιχάλης Αμάραντος, Στάθης Βατανίδης, Νίκος Βλάχος, Βαγγέλης Γκόκας, Βαγγέλης Δημητρέας, Jean-Marie Drot, Νίκη Ελευθεριάδη, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Λουϊζα Κακίση, Ειρήνη Κανά, Κυριάκος Κατζουράκης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Μαρία Κοκκίνου, Κώστας Κοντογιάννης, Αλέξης Κυριτσόπουλους, Γιώργος Λαζόγκας, Αλέκος Λεβίδης, Κλέαρχος Λουκόπουλος, Γιάννης Μαγκανάρης, Κλειώ Μακρή, Renata Menis, Δημήτρης Μεράντζας, Γιάννης Μιχαηλίδης, Μίλτος Μιχαηλίδης, Ελένη Μιχαήλου, Χρόνης Μπότσογλου, Θανάσης Παναγιώτου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Ευτύχης Πατσουράκης, Μελίτα Πλακωτάρη-Kοντογιάννη, Νατάσσα Πουλαντζά, Μάριος Σπηλιόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Αλέξανδρος Τζάννης, Άννα Φιλίνη, Σταύρος Χατζηϊωάννου, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Χριστουγεννιάτικο παζάρι βιβλίων και εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Οι «Φίλοι των ΑΣΚΙ» και τα ΑΣΚΙ διοργάνωσαν στις 27 και 28 Δεκεμβρίου 2011 παζάρι βιβλίων (ευγενική προσφορά των μελών του Σωματείου) σε ένα διήμερο γεμάτο εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.


 2010

Παρουσίαση του λευκώματος: Τόποι Εξορίας - Ένα σημερινό βλέμμα. Στις 15 Μαρτίου 2010 και οι Φίλοι των ΑΣΚΙ σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια διοργάνωσαν στην αίθουσα του Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο Πάρκο Ελευθερίας την παρουσίαση του λευκώματος Τόποι Εξορίας - Ένα σημερινό βλέμμα, στην οποία μίλησαν οι φωτογράφοι του λευκώματος Λεωνίδας Δημακόπουλος, Ορέστης Παναγιώτου και οι συγγραφείς του τόμου Πολυμέρης Βόγλης, Τάκης Μπενάς, Στρατής Μπουρνάζος και Σταύρος Σταυρίδης. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο Νικόλας Βουλέλης.

Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Καραχάλιου, Το ρωμαϊκό καλοκαίρι των ναυαγίων. Στις 30 Ιουνίου 2010 στο Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων του Άη Στράτη έγινε από τους Φίλους των ΑΣΚΙ η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Καραχάλιου Το ρωμαϊκό καλοκαίρι των ναυαγίων, από την σειρά "Μαρτυριών" που εκδίδουν τα ΑΣΚΙ σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο "Βιβλιόραμα". Στην παρουσίαση μίλησαν, εκτός από τον συγγραφέα, οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Παύλος Κρέμος και Ξανθίππη Μίχα. Συντονίστρια ήταν η αντιπρόεδρος, Κατερίνα Πορφυρογένη.


 2009

Παρουσίαση του βιβλίου Η Νεολαία Λαμπράκη τη Δεκαετία του 1960. Στις 29 Ιουνίου 2009 οι "Φίλοι των ΑΣΚΙ" διοργάνωσαν στο πλαίσιο της τακτικής Γενικής Συνέλευσής τους εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου Η Νεολαία Λαμπράκη τη Δεκαετία του 1960, Αθήνα, ΙΑΕΝ, 2009 της Ι. Παπαθανασίου με την συνεργασία των Π. Ιορδανίδου, Ά. Κάπολα, Τ. Σακελλαρόπουλου και Α. Χριστοδούλου. Στην εκδήλωση μίλησαν οι Κατερίνα Λαμπρινού, Στέφανος Στεφάνου, Κώστας Τσουράκης.


 2008

Ημερίδα με θέμα: «Η μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης. Η εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη (1920-1940)». Οι "Φίλοι των ΑΣΚΙ" σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Ι.Α.Π.Ε.) του Δήμου Καλαμαριάς διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Η μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης. Η εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη (1920-1940)» στο Δημοτικό Θέατρο στην Καλαμαριά. Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε τρεις κυρίως θεματικούς άξονες: α. στη διαμόρφωση του αστικού χώρου στο κέντρο της πόλης και στους νέους προσφυγικούς συνοικισμούς, β. στην οικονομική/επαγγελματική ζωή των προσφύγων, γ. στην πολιτική τους συμπεριφορά και τη συλλογική δράση. Στην ημερίδα μίλησαν επιστήμονες από το χώρο της ιστορίας, της οικονομίας, της αρχιτεκτονικής/πολεοδομίας και της πολιτικής επιστήμης, συγκεκριμένα οι: Αλέκα Καραδήμου-Γερολύμπου, Βίλμα Χαστάογλου, Ελένη Ιωαννίδου, Ευάγγελος Χεκίμογλου, Κώστας Φουντανόπουλος, Δημοσθένης Δώδος, Θεοδόσης Τσιρώνης.


 2007

Συζήτηση: «Ο θεσμός της Εξορίας». Στις 20 Ιουνίου 2007 και μετά το πέρας της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των «Φίλων των ΑΣΚΙ» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Ο θεσμός της Εξορίας» και ακολούθησε ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη, όπου και είχε φιλοξενήσει τη Γ.Σ. Στην εκδήλωση εκτός από τον θεσμό της εξορίας αναλύθηκαν από την Ιωάννα Παπαθανασίου, τον Πολυμέρη Βόγλη και τον Άρη Τσουκνίδα η ιστορία του Μουσείου Εξορίστων και οι συλλογές των ΑΣΚΙ οι σχετικές με τους πολιτικούς εξορίστους.


 2006

Παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Κωστόπουλου, Η αυτολογοκριμένη μνήμη. Τα Τάγματα Ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη. Οι «Φίλοι των ΑΣΚΙ» διοργάνωσαν σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς» στις 12 Μαΐου 2006 στο Καμπαίρειο Πνευματικό Κέντρο στα Ιωάννινα την παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Κωστόπουλου Η αυτολογοκριμένη μνήμη. Τα Τάγματα Ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη, εκδ. Φιλίστωρ, Αθήνα, 2005. Στην εκδήλωση μίλησαν οι Τάσος Κωστόπουλος, Άγγελος Ελεφάντης, Παναγιώτης Νούτσος και Χαράλαμπος Νούτσος

Εκδήλωση «Η Αριστερά στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’60».Οι «Φίλοι των ΑΣΚΙ» διοργάνωσαν στις 5 Ιουνίου 2006 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ), εκδήλωση με θέμα «Η Αριστερά στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’60». Στην σχετική εκδήλωση μίλησαν οι Ηλίας Νικολακόπουλος, Στράτος Δορδανάς, Στέφανος Στεφάνου και για τα ΑΣΚΙ και τους «Φίλους των ΑΣΚΙ» οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Κατερίνα Πορφυρογένη. Τη συζήτηση συντόνισε ο Πολυμέρης Βόγλης. Παράλληλα, από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου 2006, στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα ΑΣΚΙ διοργάνωσαν έκθεση για την Αριστερά στη Θεσσαλονίκη κατά τη δεκαετία του ’60, στο ισόγειο του ΚΙΘ. Τεκμήρια και εικόνες ενός παρελθόντος σχετικά πρόσφατου συνδεδεμένου με τη σύντομη δεκαετία του ’60, εκτέθηκαν για πρώτη φορά και ταξίδευσαν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να αποτυπώσουν σκηνές και όψεις από τις πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες, τις εμπειρίες μιας εποχής. Η Θεσσαλονίκη της Αριστεράς και η Αριστερά της Θεσσαλονίκης συνυπήρξαν στην έκθεση δείχνοντας την άνθιση ενός κινήματος που δεν οροθετήθηκε από την αυστηρή κομματική ένταξη αλλά που βρήκε τις υποδοχές του στην τοπική κοινωνία.


2005

Δύο εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και στο Βόλο για τον Φίλιππο Ηλιού και τα ΑΣΚΙ

Παρουσίαση του βιβλίου του Φίλιππου Ηλιού, Ο Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος: Η εμπλοκή του ΚΚΕ. Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη του βιβλίου του Φίλιππου Ηλιού, Ο Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος: Η εμπλοκή του ΚΚΕ, Θεμέλιο-ΑΣΚΙ, Αθήνα 2004. Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και μίλησαν οι Άγγελος Ελεφάντης, Γιώργος Μαργαρίτης, Στρατής Μπουρνάζος, Ιωάννα Παπαθανασίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντώνης Μανιτάκης. Την εκδήλωση οργάνωσαν τα ΑΣΚΙ, το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Εκδήλωση για τα ΑΣΚΙ στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Δήμου Βόλου. Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Σπίρερ εκδήλωση του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΔΗΚΙ) του Δήμου Βόλου αφιερωμένη στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Στην εκδήλωση μίλησαν οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κατερίνα Πορφυρογένη, Ηλίας Νικολακόπουλος. Τη συζήτηση συντόνισε Αίγλη Δημόγλου, Διευθύντρια του ΔΗΚΙ Βόλου.Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση με αρχειακά τεκμήρια και έντυπα από τις συλλογές των ΑΣΚΙ για τον 20ό αιώναΣτη μικρή έκθεση από τις συλλογές των ΑΣΚΙ περιλαμβάνονται μοναδικά τεκμήρια από την ιστορία των εργατικών αγώνων και των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Χειρόγραφα, παράνομες εφημερίδες της αντίστασης και της δικτατορίας, προκηρύξεις, σπάνιες εκδόσεις των πολιτικών προσφύγων, φωτογραφίες εικονογραφούν τον τελευταίο αιώνα, από τη δράση των πρώτων σοσιαλιστικών κινημάτων έως την μεταπολίτευση. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα εκθέματα για το Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.