Το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση του προηγούμενου τεύχους του Αρχειοτάξιου έως σήμερα, τα ΑΣΚΙ συνέχισαν, σε πείσμα των καιρών και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, τις δραστηριότητές τους. Παράλληλα, συνεχίστηκε ο εμπλουτισμός των αρχειακών συλλογών και της βιβλιοθήκης των ΑΣΚΙ με σημαντικές προσκτήσεις.

Η Ζώγια Μαυροειδή κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του δημοσιογράφου και αγωνιστή Λευτέρη Μαυροειδή,  ο οποίος πρόσφερε με το έργο του σημαντικές ψηφίδες στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς στον 20ό αιώνα.

Air Presto Flyknit Ultra

Τον Ιούλιο του 2012 η Χριστίνα Αγριαντώνη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το αρχείο της Μαρίας-Χριστίνας Λουριώτου, το οποίο περιέχει αλληλογραφία από την περίοδο του Μεσοπόλεμου (από το Παρίσι), έγγραφα (διπλώματα, λίγες επιστολές) του πατέρα και του παππού της, καθώς και βιβλία.

Το Δεκέμβριο του 2012 η Κατερίνα Χαιρέτη πρόσφερε συλλογή τεκμηρίων του Κώστα Αποστολίδη για την έρευνά του σχετικά με την απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου (1916). Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος κατέθεσε τεκμήρια και μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει έως τώρα με αφορμή  την ταινία του για τον Γρηγόρη Λαμπράκη.

Τον Φεβρουάριο του 2013, η Μαρία Ηλιού δώρισε θεατρικά προγράμματα και καταλόγους εκθέσεων (1948-1949), τεκμήρια της ΕΜΟΚΑ (Εταιρεία Μελετών Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης) για το Ε΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων 1966, ορισμένες εισηγήσεις για τον αναλφαβητισμό καθώς και αποκόμματα τύπου για το φοιτητικό κίνημα (1977-1995).

Τον Μάρτιο του 2013 ο Νίκος Γιακουμέλος κατέθεσε το σημαντικό προσωπικό και πολιτικό του  αρχείο από την Κίνηση «Σοσιαλιστική Πορεία» (1975-1979) καθώς και βιβλία και αντιδικτατορικό περιοδικό τύπο. Ο Θανάσης Τζαβάρας πρόσφερε αρχειακά τεκμήρια από τη ζωή και τη δράση του Κυριάκου Σπηλιώπουλου (καθηγητή του Εμπορικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα μεταπολεμικά χρόνια) και του Αθανάσιου Μερεμέτη, φοιτητή στην Ελλάδα και στη Γερμανία τη δεκαετία του 1940.   Η Κλειώ Μακρή κατάθεσε σε ψηφιακή μορφή το αρχείο και τα σκίτσα της μητέρας της Ζιζής Μακρή από τον εγκλεισμό της τελευταίας στις Φυλακές Αβέρωφ, το 1960-1961.

Τον Απρίλιο του 2013 ο Γιώργος Στεφανίδης κατέθεσε αρχειακά τεκμήρια για το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ο Jerry Sommer πρόσφερε αρχειακά τεκμήρια για την αντιστασιακή δράση της μητέρας του. Το φοιτητικό σχήμα «Αντί της Σιωπής» εμπλούτισε τις σχετικές συλλογές των ΑΣΚΙ με τεκμήρια από τη δράση του.

Σημαντικές ήταν και οι δωρεές με προσθήκες σε αρχεία και συλλογές που έχουν ήδη κατατεθεί στα ΑΣΚΙ. Η Τερέζα Μπούκη και ο Βασίλης Σακελλαρίου κατέθεσαν στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείου ΕΔΕ/ΕΕΚ που απόκειται ήδη στα ΑΣΚΙ, καθώς και αντίγραφα των αρχείων του Τρότσκι για την Ελλάδα. Ο Μυρώδης Αθανασίου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα στην ήδη υπάρχουσα προσωπική του συλλογή με τεκμήρια από τον αντιδικτατορικό αγώνα στη Γερμανία. Η Ζήνα Ραζή κατέθεσε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείου του πατέρα της Αποστόλη Αποστόλου. Ο Γιώργος Κουκουλές, συνεχίζοντας τον εμπλουτισμό της συλλογής του για το συνδικαλιστικό κίνημα, κατέθεσε στα ΑΣΚΙ αφίσες και τεκμήρια συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και μια αντιδικτατορική αφισέτα. Η Ντούνια Κουσίδου πρόσφερε για άλλη μια φορά τεκμήρια για την ιστορία της ελληνικής αριστεράς στον 20ό αιώνα.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο  Γιώργος Χατζόπουλος εμπλούτισε και με άλλα αρχειακά τεκμήρια και βιβλία το αρχείο των εκδόσεων Κάλβος. Η Φώφη Λαζάρου κατέθεσε ακόμη βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και χαρακτικά της Ζιζής Μακρή από τις Φυλακές Γυναικών Αβέρωφ, καθώς και φωτογραφίες από τον εορτασμό της επετείου του Γοργοπόταμου (1964).

Με έντονους ρυθμούς συνεχίστηκε και ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης. Τον Ιούλιο του 2012 η Ναταλία Διαμαντοπούλου δώρισε στα ΑΣΚΙ τη Βιβλιοθήκη του Αδαμάντιου Διαμαντόπουλου (215 τίτλοι). Η Σόνια Μπενά δώρισε στα ΑΣΚΙ 137 τίτλους βιβλίων. Ο Μίλτος Κύρκος πρόσφερε συμπλήρωμα της Βιβλιοθήκης Λεωνίδα Κύρκου. Η Μαρία Φραγκιαδάκη δώρισε στα ΑΣΚΙ βιβλία και συνδικαλιστικά και κομματικά έντυπα και φυλλάδια της Μεταπολίτευσης. Η Μαρία Ηλιού δώρισε στα Αρχεία έντυπα και ημερήσιο τύπο Κατοχής συμπληρώνοντας τις σειρές της Βιβλιοθήκης του Φίλιππου Ηλιού. Τον Ιανουάριο 2013 η Ελένη Ανδρίκου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ βιβλία εκδόσεων Γ.Ε.Σ. από τη βιβλιοθήκη του Κυριάκου Σ. Σαραντάκου, Ανώτατου Γενικού Αρχίατρου. Η Βασιλική Κατριβάνου κατέθεσε σειρές εντύπων καθώς και χειροτεχνήματα πολιτικών εξορίστων στη Γυάρο. Ο Γιώργος Τσολάκης πρόσθεσε στις συλλογές μας 6 τεύχη του περιοδικού του Συλλόγου των Ελλήνων Φοιτητών Ανόβερου Φοιτητικοί Αντίλαλοι.

Σειρές εντύπων κατέθεσε στα ΑΣΚΙ η Βάλια Γκέντσου, ο Χριστόφορος Κοντονικολής, ο Κώστας Γείτονας, ο  Θανάσης Κωτσάκης, ενώ μεμονωμένα βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια, cds κατέθεσαν οι: Δ. Αποστολάτος Θανάσης Βακαλιός, Θόδωρος Βαλάχας, Κώστας Βαρούτας, Τασούλα Βερβενιώτη, Δημήτρης Βλαχοπάνος Σέργιος Γκιουλάκης, Νατάσα Δομνάκη, Χάρης Εξερτζόγλου, Βασίλης Ευαγγελίδης, Μαρία Ηλιού, Πέτρος Κακολύρης, Κώστας Κατσάπης, Σωκράτης Κουγέας, Γιώργος Κουκουλές, Φώφη Λαζάρου, Χρήστος Μάης, Τίνα Μαύρου, Παντελής Μούτουλας, Γιάννης Μπαλάφας, Δημήτρης Οικονομίδης, Ντίνος Παλαιστίδης, Δημήτρης Παπαδήμας, Ελένη Πασχαλούδη, Δημήτρης Πλουμπίδης, Πόπη Πολέμη, Γιάννης Σκαλιδάκης, Ανδρέας Σκαμπαρδώνης, Θανάσης Συλιβός, Παύλος Σούρλας, Ανδρέας Τζιαμπάζης, Πάνος Τριγάζης, Χάγκεν Φλάισερ,  Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Λάμπρος Φίλιας, τα ΓΑΚ Σάμου, ο ΟΜΙΚ και οι Εκδόσεις Εστία και Θεμέλιο.

Η οικογένεια Δριβελιάρη-Παπαβρανούση κατέθεσε πέντε ντοσιέ με φωτογραφίες από την Εθνική Αντίσταση στην Ήπειρο που είχε συγκεντρώσει ο Λέανδρος Βρανούσης, καθώς και βιβλία από την προσωπική βιβλιοθήκη του Ηπειρώτη ιστορικού.

Το χειμερινό εξάμηνο 2012-2013 στο πλαίσιο των Εργαστηρίων των ΑΣΚΙ πραγματοποιήθηκε μεταπτυχιακό σεμινάριο με θέμα: «Αναμέτρηση με την Ιστορία: η περίπτωση του Ελληνικού Συνδικαλιστικού Κινήματος». Διδάσκων: Γιώργος Φ. Κουκουλές.

Την περασμένη χρονιά την πρακτική τους άσκηση πραγματοποίησαν στα ΑΣΚΙ οι παρακάτω φοιτητές και φοιτήτριες: Μηνάς Αντύπας, Παναγιώτα Θεοδοσίου, Ανδρέας Καλοκαιρινός, Θοδωρής Νίκιας, Άρης Παπαβασιλείου, Ηλίας Πανταζής, Γεωργία Πέππα (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αποστόλης Τσάνο (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Ελένη Στεφανάκη (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Για μία εβδομάδα εργάστηκαν στα ΑΣΚΙ στο πλαίσιο του σεμιναρίου της Μαρίας Ευθυμίου (Πανεπιστήμιο Αθηνών) η Μαρία Αθανασιάδη και ο Παναγιώτης Βλαστός.

Τα Αρχεία σε συνεργασία για άλλη μια φορά με την Αυγή εξέδωσαν το ημερολόγιο του 2013, σε επιμέλεια Στάθη Παυλόπουλου, με σπάνιες αντιδικτατορικές αφίσες από το εξωτερικό. Τον Ιανουάριο του 2013 και με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου τα ΑΣΚΙ διοργάνωσαν εκδήλωση στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136) με ομιλητές τον Δημήτρη Αρβανίτη, τον Θανάση Σκρουμπέλο, τον Γιώργο Ζώη και την Χριστίνα Αγριαντώνη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, Τίτλοι τέλους.

Τον Νοέμβριο του 2012 στη φιλόξενη Στοά του Βιβλίου και μπροστά σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο παρουσιάστηκε το τεύχος του Αρχειοταξίου, αφιερωμένο στον εκδοτικό κόσμο, με ομιλητές τους Μιχάλη Γκανά, Άλκη Ζέη, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Μπάμπη Κοβάνη και Πόπη Πολέμη. Τον ίδιο μήνα, σε συνδιοργάνωση με τα Ενθέματα και με με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έκδοση του βιβλίου του Αντώνη Λιάκου Αποκάλυψη, ουτοπία και ιστορία. Οι μεταμορφώσεις της ιστορικής συνείδησης συζήτησαν με τον συγγραφέα οι Κώστας Γαγανάκης, Κωστής Καρπόζηλος, Χαρά Κούκη, Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος.

Στις 22 Απριλίου 2103 στο Αναγνωστήριο των ΑΣΚΙ, ο Valentin Schneider παρουσίασε το πρόγραμμα «Mémoires de guerres» που έχει αναλάβει το Université de Caen Basse-Normandie στη Γαλλία, και το οποίο συγκεντρώνει μαρτυρίες για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος, τον Απρίλιο του 2013 ο Γιάννης Θανασέκος στο αναγνωστήριο των ΑΣΚΙ έδωσε διάλεξη με θέμα Ιστορία, μνήμη και νεοναζισμός. Ο ρόλος των σύγχρονων αρχείων. Οι Φίλοι των ΑΣΚΙ, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, πραγματοποίησαν και φέτος παζάρι βιβλίων (Δεκέμβριος 2012), καθώς και πάρτι (Μάρτιος 2013) με σκοπό πάντα την οικονομική ενίσχυση των Αρχείων.

Τον Μάιο του 2013 τα ΑΣΚΙ με τη βοήθεια της Κλειώς Μακρή και την αμέριστη υποστήριξη της Λένας και του Σωκράτη Κουγέα, διοργάνωσαν έκθεση σχεδίων και χαρακτικών της Ζιζής Μακρή στην Astra Galerie με τίτλο: «Ζιζή Μακρή …από τις φυλακές Αβέρωφ (1960-1961)». Καρπός της παραμονής της στις Φυλακές, μετά τη σύλληψή της για τη συμμετοχή της στην απόπειρα φυγάδευσης κομματικού στελέχους του ΚΚΕ, τα έργα της Ζ. Μακρή απεικονίζουν κατά κύριο λόγο τη ζωή των ποινικών κρατουμένων στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Συγκροτούν μια μοναδική πινακοθήκη της άλλης πλευράς του φεγγαριού, των γυναικών εκείνων που βίωσαν τον εγκλεισμό παράλληλα με τις πολιτικές κρατούμενες. Τα έργα της Μακρή πλαισιώθηκαν  από σπάνια αρχειακά τεκμήρια των γυναικών πολιτικών κρατουμένων στις Φυλακές -επιστολικά δελτάρια, χειροτεχνήματα, κάρτες- από τις συλλογές των ΑΣΚΙ. Παράλληλα, τα ΑΣΚΙ και οι εκδόσεις Θεμέλιο με αφετηρία την έκθεση, εξέδωσαν το βιβλίο Μια Μάντρα, ένα δέντρο, λίγος ήλιος. Στην έκδοση, η οποία εικονογραφείται με τα χαρακτικά της έκθεσης περιλαμβάνεται το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου Το δέντρο της φυλακής και οι γυναίκες και κείμενα των Ζιζής Μακρή, Φώφης Λαζάρου, Αμαλίας Ατσαλάκη και του Βαγγέλη Καραμανωλάκη. Στο χώρο της έκθεσης, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολυάριθμων επισκεπτών, διοργανώθηκε εκδήλωση με τίτλο: «Γυναίκες και φυλακή: η εμπειρία του εγκλεισμού» και με ομιλητές τον Πολυμέρη Βόγλη και την Ιωάννα Παπαθανασίου.

Στη Γενική Συνέλευση, τον Φεβρουάριο του 2013, εξελέγη με την παρακάτω σύνθεση το νέο Δ.Σ. των ΑΣΚΙ: Σπύρος Ασδραχάς, πρόεδρος, Ηλίας Νικολακόπουλος, αντιπρόεδρος, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, γραμματέας,  Δημήτρης Δημητρόπουλος, ταμίας, μέλη: Μάνος Αυγερίδης, Χρήστος Λούκος, Στρατής Μπουρνάζος, Γιώργος Κουκουλές, Ιωάννα Παπαθανασίου, Προκόπης Παπαστράτης, Τάσος Σακελλαρόπουλος.