Η απώλεια του Φίλιππου Ηλιού σημάδεψε και αυτό το χρονικό διάστημα, τη λειτουργία των ΑΣΚΙ. Αντιστάθμισμα στη φυσική του απουσία στάθηκε, για άλλη μια φορά, ο γραπτός του λόγος, οι καρποί της στοχαστικής του πορείας που για πολλά χρόνια ακόμη θα μας απασχολεί. Η έκδοση του βιβλίου του, Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος. Η εμπλοκή του ΚΚΕ, από τα ΑΣΚΙ και τις εκδόσεις Θεμέλιο πρόσθεσε μια πολύτιμη ψηφίδα στην εργογραφία του και ταυτόχρονα υπενθύμισε σε όλους μας τη στενή σχέση του Φίλιππου με τα ΑΣΚΙ και τις συλλογές τους. Η σχέση δεν επιβεβαιώνεται μόνο από την συνέκδοση του βιβλίου, ούτε από την ανάληψη της επιμέλειάς του από τρεις ιστορικούς, βασικούς συνεργάτες των Αρχείων, της Άννας Ματθαίου, του Στρατή Μπουρνάζου και της Πόπης Πολέμη. Η πρώτη δημοσίευση των συγκεκριμένων τεκμηρίων στην Αυγή, αποτέλεσε, σε μεγάλο βαθμό, την προεόρτια πράξη της ίδρυσης των ΑΣΚΙ και λειτούργησε υποδειγματικά ως προς τους τρόπους προσέγγισης των πρωτογενών πηγών και την αξιοποίησή τους για όλους όσους βρέθηκαν κοντά στον Φίλιππο Ηλιού, μαθητεύοντας στο παράδειγμά του.

            Τα ΑΣΚΙ, εύλογα, θέλησαν να γιορτάσουν την έκδοση αυτού του βιβλίου, να τιμήσουν το δημιουργό του με μια σειρά από εκδηλώσεις. Είχε προηγηθεί, στις 16 Ιουνίου 2004 και με αφορμή την έκδοση του 6ου τεύχους του Αρχειοταξίου, αφιερωμένου στον Φίλιππο Ηλιού, μια άλλη εκδήλωση. Στο φιλόξενο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», όπου λίγα χρόνια πριν είχαν γιορταστεί τα δέκα χρόνια ζωής των ΑΣΚΙ πρωτοστατούντος του Φίλιππου, ο Σπύρος Ασδραχάς, ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, η Άννα Ματθαίου, η Ιωάννα Παπαθανασίου και η Πόπη Πολέμη μίλησαν για τον εμπνευστή και δημιουργό των Αρχείων. Όλα τα κείμενα της εκδήλωσης δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Η Αυγή (20 Ιουνίου 2004) και στη συνέχεια στο περιοδικό Τα Ιστορικά (τχ. 40, Ιούνιος 2004, σ. 7-28).

            Στη κεντρική εκδήλωση, στις 23 Νοεμβρίου 2004, για την παρουσίαση του βιβλίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ μίλησαν ο Σπ. Ασδραχάς από τα ΑΣΚΙ, ο Θόδωρος Μαλικιώσης από τις εκδόσεις Θεμέλιο και ο Στρατής Μπουρνάζος εκ μέρους των επιμελητών. Μίλησαν επίσης οι Άγγελος Ελεφάντης, Βασίλης Κρεμμυδάς, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ηλίας Νικολακόπουλος και Βασίλης Παναγιωτόπουλος. Εκδηλώσεις για το βιβλίο πραγματοποιήθηκαν ακόμη στην Πάτρα με πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου Πολύεδρο (ομιλητές: Άγγελος Ελεφάντης, Στρατής Μπουρνάζος) και στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πρόσκληση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και με τη συνδιοργάνωση του βιβλιοπωλείου Ιανός και των Φίλων των ΑΣΚΙ (συμμετέχοντες: Γιώργος Μαργαρίτης, Άγγελος Ελεφάντης, Αντώνης Μανιτάκης, Στρατής Μπουρνάζος και Ιωάννα Παπαθανασίου). Οι ομιλίες της Αθήνας συγκεντρώθηκαν σε κομψό τομίδιο το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα - συνέκδοση των ΑΣΚΙ και του Θεμέλιου-, με τίτλο Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος. Οκτώ ομιλίες για το βιβλίο του Φίλιππου Ηλιού.

            Οι Φίλοι των ΑΣΚΙ δεν συμμετείχαν μόνο στη διοργάνωση της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη. Μετά από πρόσκληση του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Δήμου Βόλου συνδιοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στα Αρχεία, στο Βόλο στις 26 Ιανουαρίου 2005. Οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος και Κατερίνα Πορφυρογένη μίλησαν για το έργο των ΑΣΚΙ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σημασία των Φίλων για την ενίσχυση και προώθησή του. Το διάστημα που πέρασε οι Φίλοι των ΑΣΚΙ συνέχισαν την προσφορά τους προς τα Αρχεία ενισχύοντας την υλικοτεχνική υποδομή τους.

            Σημαντικές δωρεές και νέες προσκτήσεις διεύρυναν στο χρόνο που πέρασε τις αρχειακές συλλογές μας. Το διάστημα αυτό συνεχίστηκε, με απόφαση της Μαρίας Ηλιού και του Ηλία Ηλιού, η προσφορά βιβλίων και τεκμηρίων από τις συλλογές του Φίλιππου Ηλιού. Πέρα από τα βιβλία και τις περιοδικές εκδόσεις, τα οποία υπερβαίνουν τους 3.000 τίτλους, στα ΑΣΚΙ έχει πλέον περιέλθει ένα σημαντικό τμήμα της συλλογής μπροσούρων, προκηρύξεων και αποκομμάτων τύπου που είχε συγκεντρώσει ο Φίλιππος, κυρίως από την περίοδο της δικτατορίας έως και τον θάνατο του, καθώς και μια εκτεταμένη συλλογή πολιτικών αφισών.

Τον Ιούνιο του 2004, ο Κώστας Τσουράκης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ, τεκμήρια του Προεδρείου του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκης (ΔΝΛ) και της οργάνωσης του Πειραιά καθώς και σειρές φωτογραφιών από εκδηλώσεις της νεολαίας και από τα στρατόπεδα του Κολυνδρού και της Εράτυρας. Με την ευγενική μεσολάβηση του Κ. Τσουράκη κατατέθηκαν επίσης την ίδια περίοδο στα Αρχεία, τα κατάλοιπα του Γ. Γιωτόπουλου από τον ανηψιό του Νίκο Πιπιτούλη. Στα κατάλοιπα του παλιού ΕΠΟΝίτη που υπήρξε και βασικό καθοδηγητικό στέλεχος του νεολαιίστικου κινήματος των χρόνων 1956-1967, περιέχεται επιστολογραφία από τις φυλακές καθώς και έγγραφα της Νεολαίας ΕΔΑ και της ΔΝΛ. Τεκμήρια, επίσης, από τη δράση της νεολαίας στα 1960 και από τη διακίνηση του περιοδικού Τετράδια της Δημοκρατίας κατέθεσε στις σχετικές συλλογές ο Αριστείδης Μανωλάκος.

            Τον Ιούνιο, η Σάσα Τσακίρη δώρισε σημαντικό τμήμα του Αρχείου Κυριάκου Τσακίρη της περιόδου 1958 – 1999. Στα τεκμήρια του Αρχείου περιλαμβάνονται χειρόγραφες επεξεργασίες των βιβλίων του Κ. Τσακίρη, πρωτότυπα σκίτσα για την εικονογράφησή τους, επεξεργασίες σκίτσων, χειρόγραφα (ψιλογραφίες) αδημοσίευτα διηγήματα του ιδίου και άλλων συγκρατουμένων του στις φυλακές Αίγινας στη δεκαετία του 1960. Περιέχονται επίσης κείμενα του Κ. Τσακίρη για την δικτατορία και τεκμήρια από την πολιτική δραστηριότητά του στη μεταδικτατορική ΕΔΑ.

                Τον Ιούλιο, η οικογένεια του Φώτη Αποστολόπουλου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τη συλλογή του από έντυπα και στοιχεία για τις αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις στη Δυτική Ευρώπη. Η Κατίνα Βασιλιά πρόσφερε φωτογραφίες ανταρτών, χφ σημειώματα και μεταγραφές σημειωμάτων μελλοθανάτων. Ο Γιάννης Πετρόπουλος δώρισε επιστολές του Μιχάλη Πετρόπουλου από το μέτωπο και αποχαιρετιστήρια επιστολή πριν την εκτέλεση του, χειροποίητο τετράδιο με «τραγούδια του αγώνα» και διάφορες σημειώσεις του Βασίλη Πετρόπουλου, και αναπαραγωγές φωτογραφιών από το μέτωπο και τον ΕΛΑΣ Αρκαδίας. Ο Μανώλης Χαιρετάκης κατέθεσε έκθεση του συνταγματάρχη Ιππικού Β. Ιωαννίδη (1906). Ο Ανδρέας Τακαλιός πρόσφερε αντίγραφο του χειρόγραφου ημερολογίου της «Ομάδας Γεράκι» (1943) του ΕΛΑΣ από την περιοχή Βοϊου.

Τον Νοέμβριο 2004, η Αργυρώ Σεφερλή πρόσφερε μοναδικά τεκμήρια από τις φυλακές γυναικών: χειροποίητα μπλοκ με τους στίχους των τραγουδιών που τραγουδούσαν οι κρατούμενες, παρτιτούρες, χειροποίητες κάρτες αλλά και φωτογραφίες από τις δραστηριότητες του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου.

Η Κατερίνα Πορφυρογένη πρόσφερε στα ΑΣΚΙ τα κατάλοιπα του πατέρα της Μιλτιάδη Πορφυρογένη, τα οποία συμπληρώνουν τους σχετικούς φακέλους για τη δραστηριότητα του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ.                

            Ο Γαβριήλ Παπάς κατέθεσε στις σχετικές συλλογές για το Κυπριακό φυλλάδια και τρικ πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της Κύπρου για το σχέδιο Ανάν. Τη σειρά των προκηρύξεων της μεταπολίτευσης εμπλούτισε με τη σχετική δωρεά της η Γεωργία Παπαγεωργίου.

            Το Φεβρουάριο του 2005, τα ΑΣΚΙ απέκτησαν ένα ακόμα σημαντικό αρχείο (δωρεά Ανδρέα Περιστέρη). Πρόκειται για τμήματα του αρχείου του Αλκιβιάδη Λούλη και κατάλοιπα του γιού του Θεμιστοκλή. Βουλευτής Ιωαννίνων του κόμματος των Φιλελευθέρων στην περίοδο του μεσοπολέμου, ο βιομήχανος Αλκ. Λούλης ο οποίος συνέδεσε το όνομά του στα χρόνια της κατοχής με την Εθνική Αλληλεγγύη και στη συνέχεια με τον πολιτικό συνασπισμό του ΕΑΜ, διατήρησε έγγραφα από την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα όπως και την αλληλογραφία του με παράγοντες της εκλογικής του περιφερείας, με στελέχη της παράταξης στην οποία ανήκε και με την Ένωση Ελλήνων Βιομηχάνων. Στο αρχείο διασώθηκε επίσης μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά (φωτογραφημένη σε μορφή φιλμς) τεκμηρίων για το ζήτημα του επισιτισμού της Αθήνας στη διάρκεια των Δεκεμβριανών. Μοναδικές εφημερίδες τοίχου από τις ομάδες συμβίωσης των κρατουμένων στις εξορίες στα χρόνια 1946-47 (Ο εξόριστος –Ίος, Η φωνή των εξορίστων –Άη Στράτης, Αδούλωτη Φωνή-Σίκινος, Ο Δεσμώτης του Πελάγου- Αντικήθυρα) όπως και η χειρόγραφη παράνομη έκδοση των φυλακών Αβέρωφ, Λεύτερος Δεσμώτης, του 1947 εμπλουτίζουν τις αντίστοιχες σειρές των ΑΣΚΙ. Στο αρχείο περιέχονται ακόμα σειρές ηπειρώτικου μεσοπολεμικού και μεταπολιτευτικού τύπου και φωτογραφίες επικεντρωμένες στο έργο της Εθνικής Αλληλεγγύης και στα στρατόπεδα της Μέσης Ανατολής.  

            Με νέες δωρεές ενισχύθηκαν υπάρχοντα αρχεία ή συλλογές. Η Λίλα Αδαμάκη πρόσφερε νέα τεκμήρια, συμπληρώνοντας το αρχείο του Σταύρου Κασιμάτη. Ο Βασίλης Σακελλαρίου κατέθεσε σειρές τεκμηρίων, εμπλουτίζοντας το αρχείο της ΕΔΕ/ΕΕΚ. Η Μαίρη Αρώνη πλούτισε τη συλλογή της για τον σύλλογο «Η Γυναίκα στην αντίσταση» με νέες δωρεές, ενώ πρόσφερε ακόμη τετράδια γυναικών πολιτικών κρατουμένων, τεκμήρια από εκδηλώσεις αντιστασιακών οργανώσεων και αφίσες της μεταπολίτευσης. Η Αργυρώ και ο Νίκος Κοκοβλής συμπλήρωσαν το προσωπικό τους αρχείο, που έχει ήδη κατατεθεί στα ΑΣΚΙ, με πολιτική αλληλογραφία κυρίως από την Τασκένδη επικεντρωμένη στη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968. Η Φώφη Λαζάρου πρόσθεσε στην προσωπική συλλογή της εισερχόμενες επιστολές και χειροποίητες κάρτες από τις Φυλακές Αβέρωφ (1960 - 1965). Η Ζωή Αρσένη εμπλούτισε τη συλλογή της με αλληλογραφία από τη φυλακή και την εξορία, φωτογραφίες (κηδεία Λαμπράκη κ.ά), χειροποίητα αντικείμενα και κάρτες πολιτικών κρατουμένων και μια ιταλική καραβάνα της Κατοχής. Πρόσφερε ακόμη οικογενειακά έγγραφα της οικογένειας Αρσένη. Ο Ηλίας Στάβερης κατέθεσε χειρόγραφα και δακτυλόγραφα κείμενα του για τους εργατικούς αγώνες στη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Η Ολυμπία Παπαδούκα δώρισε φωτογραφίες και αντίγραφο της ιατροδικαστικής έκθεσης και νεκροτομής της Ηλέκτρας Αποστόλου. Ο Στέργιος Γκιουλάκης συνέχισε την προσφορά του προς τα ΑΣΚΙ με σπάνιες εκδόσεις της επτάχρονης δικτατορίας και της μεταπολίτευσης.

                Στο αρχείο προφορικής ιστορίας η Μαρία Σπηλιωτοπούλου κατέθεσε 7 κασέτες και μια δισκέτα με την απομαγνητοφώνηση της μαρτυρίας του Γ. Χριστοδούλου για το βιβλίο «Ελ Αλαμέιν». Μεμονωμένα αρχειακά τεκμήρια κατέθεσαν η Ρέλια Παναγιωτοπούλου, ο Βασίλης Μαντέλης και η Ιωάννα Παπαθανασίου.

Η βιβλιοθήκη διευρύνθηκε με νέες εκδόσεις και περιοδικά. Ο Μπάμπης Γεωργαντίδης πρόσφερε μια σημαντική σε μέγεθος (405 τίτλοι βιβλίων και 26 τίτλοι περιοδικών) και σημασία συλλογή εντύπων, η οποία εμπλουτίζει καίρια τις σειρές της βιβλιοθήκης μας για τη μεταπολεμική ελληνική ιστορία, καθώς και τη σύγχρονη θεωρητική και μαρξιστική σκέψη. Ο Τάκης Μενδράκος πρόσφερε μια αξιοσημείωτη σειρά βιβλίων (100 περίπου τίτλους) μαρξιστικής και ευρύτερα σύγχρονης αριστερής σκέψης.

            Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Δήμου Βόλου δώρισε εκδόσεις του, καθώς και πλήρη σειρά του περιοδικού Εν Βόλω. Η Μαρίνα Τσαμουρά πρόσφερε 40 νέους τίτλους για το γυναικείο ζήτημα. Ο Μάρκος Πολιουδάκης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τα βιβλία του για τη Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση στο Ρέθυμνο και ο Μανώλης Κυριάκης σειρά εντύπων για την Κατοχή και την Αντίσταση στη Μεγαλόνησο. Ο Κώστας Διαφωνίδης πρόσφερε εκδόσεις κλασσικών του μαρξισμού από τις ΠΛΕ και το εκδοτικό του ΚΚΕ. Ο Πάνος Παπαδόπουλος κατέθεσε εκδόσεις για την Αιτωλοακαρνανία. Ο Αλέκος Χατζηδάκις δώρισε φυλλάδια των εκδόσεων «Ευήθεια» και η Αμαλία Κολώνια 11 τίτλους για το κομμουνιστικό κίνημα στην Ιταλία. Ο Νίκος Κλειτσίκας πρόσφερε σειρά εκδόσεων για το ΠΑΚ Οι εκδόσεις Πατάκη (σειρά Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία), Προλεταριακή Σημαία και Φιλίστωρ πρόσφεραν βιβλία τους στη βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ.  

            Βιβλία και περιοδικές εκδόσεις πρόσφεραν στα Αρχεία ο Γιώργος Αδαμίδης, η Μαίρη Αρώνη, τα ΓΑΚ, τα ΓΑΚ Νομού Αργολίδας, ο Αλέξανδρος Δάγκας, ο Στράτος Δορδανάς, το Friedrich Ebert Stiftung η Θάλεια Ζαϊμη, η Ηρώ Καββαδία, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών (ΚΝΕ), ο David Close, η Αφροδίτη Κοϊδου ο Κώστας Κόμης, η Φώφη Λαζάρου, ο Κώστας Μάνης, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Κώστας Παντέλογλου, η Κρήνη Παυλίδου- Αλικούλη, η Μελίκα Σανταλίδου η Μαρία Σπηλιωτοπούλου, οι εκδόσεις Φιλίστωρ και ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

            Η συλλογή των περιοδικών εκδόσεων απέκτησε αρκετούς νέους τίτλους και τεύχη. Η αείμνηστη Κούλα Ξηραδάκη πρόσφερε φύλλα του Ριζοσπάστη, της εφημερίδας Λευτεριά, καθώς και προκηρύξεις του ΕΛΑΣ Αιγιαλείας. Ο Νίκος Κατηφόρης κατέθεσε σειρά κατοχικών εντύπων από το Αρχείο της Κλεαρέτης Δίπλα- Μαλάμου. Ο Γιώργος Κλάδος εμπλούτισε τις συλλογές του αντιδικτατορικού τύπου με τα φύλλα της εφημερίδας Ξαστεριά, την οποία εξέδιδε ο ίδιος παράνομα στο Ηράκλειο. Ο Στ. Λειβαδάς πρόσφερε ένα εξαιρετικό αντίγραφο του πρώτου φύλλου της εφημερίδας Πράβντα, της 12ης Απριλίου 1912. Ο Σπ. Κακουριώτης δώρισε φύλλα της εφημερίδας Αριστερά του δεύτερου εξάμηνου του 2004. Η Μαριάνθη Ζαχαριάδου εμπλούτισε τη σειρά των περιοδικών με 29 τεύχη του περιοδικού Τοπική Αυτοδιοίκηση (1979-1984). Ο Βασίλης Πλάτανος πρόσφερε τεύχη του περιοδικού Ελασσονίτικα Γράμματα, σειρά της εφημερίδας Αναγέννηση και εκδόσεις του ΣΑΚΕ. Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία δώρισε τρεις τόμους του ενθέτου «Ιστορικά». Η Παγκληρική Παλλαϊκή Αγωνιστική Κίνηση πρόσφερε τεύχη του περιοδικού Επιστροφή στην ξεχασμένη κοινωνική πρόταση της Εκκλησίας. Η Ρίκη Βαν Μπουσχότεν δώρισε τεύχη του περιοδικού Μανιφέστο (2000-2001). Τεύχη τους πρόσφεραν και τα περιοδικά Απόπλους, Δρομολόγιο λόγου και τέχνης, Μανδραγόρας, Μεθόριος, Νέα Εστία, Παρέμβαση και Σύγχρονη Εκπαίδευση.

            Οι εκδόσεις των ΑΣΚΙ εμπλουτίστηκαν με άλλον ένα νέο τίτλο, εκτός από το βιβλίο του Φίλιππου Ηλιού για τον ελληνικό εμφύλιο και τη συναγωγή των ομιλιών για αυτό. Στη σειρά «Μαρτυρίες», από τις εκδόσεις «Βιβλιόραμα» και τα ΑΣΚΙ, που διευθύνει ο Άγγελος Ελεφάντης, κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο: Το ημερολόγιο ενός Καπαπίτη από τον εμφύλιο (όσο σώθηκε) του Μήτσου Ηλ. Καρατζά. Έως το τέλος του χρόνου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Θεμέλιο σε συνεργασία με τα ΑΣΚΙ – με την οικονομική υποστήριξη της Εμπορικής Τράπεζας- ο αναλυτικός κατάλογος του Αρχείου των Ραδιοφωνικών Σταθμών «Ελεύθερη Ελλάδα»-«Φωνή της Αλήθειας» (1948-1967) της Βάσως Ψιμούλη.

Και το διάστημα αυτό συχνή υπήρξε η χρήση αρχειακών και φωτογραφικών τεκμηρίων από τις συλλογές των ΑΣΚΙ τόσο σε εκθέσεις, όσο και σε τηλεοπτικές εκπομπές, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, σε εκδόσεις. Σημειώνουμε ιδιαίτερα την προσφορά τεκμηρίων από τις συλλογές των ΑΣΚΙ για τη διοργάνωση εκθέσεων του ΜΙΕΤ (σκίτσα αγωνιστών του Γιώργη Δήμου), της ΕΜΙΑΝ και του Ιδρύματος Αντρέας Λεντάκης (τεκμήρια για το νεολαιίστικο κίνημα στη δεκαετία του 1960). Το Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο αναπαρήγαγε φωτογραφίες από την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα για την μόνιμη έκθεση του με θέμα τις καταστροφές από τα γερμανικά στρατεύματα στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Στις 5-6 Φεβρουαρίου 2005, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε από την ΕΜΙΑΝ με τη συνδρομή των ΑΣΚΙ, διήμερο μνήμης αφιερωμένο στα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΔΝΛ με τίτλο «Κινήματα της Νεολαίας στα χρόνια της εφήμερης Άνοιξης».

            Από τον Ιούνιο του 2004 ξεκίνησε στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας η πραγματοποίηση του προγράμματος «Πολιτισμός και Αριστερά στον 20ό αιώνα. Ψηφιοποίηση τεκμηρίων από τις συλλογές των ΑΣΚΙ», στο πλαίσιο της «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Σύμφωνα και με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος, τα ΑΣΚΙ εφοδιάστηκαν με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και προχώρησαν και στην κατασκευή του προγράμματος για την προβολή των ψηφιοποιημένων τεκμηρίων στο διαδίκτυο. Ήδη έχει επιλεγεί και ψηφιοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός τεκμηρίων, ο οποίος προέρχεται από περιοδικές εκδόσεις και αρχειακές συλλογές και καλύπτει χρονικά όλο τον 20ό αιώνα.

Το χειμερινό εξάμηνο 2004-2005 οι Χάγκεν Φλάισερ, Ηλίας Νικολακόπουλος και Αντώνης Λιάκος πραγματοποίησαν, στο αναγνωστήριο των ΑΣΚΙ, μεταπτυχιακό σεμινάριο με θέμα: "Ο πόλεμος μετά τον πόλεμο. Κατοχή, Αντίσταση και Εμφύλιος στην μεταπολεμική και μεταπολιτευτική περίοδο". Από τον Φεβρουάριο του 2005 ξεκίνησαν σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία» Παντείου Πανεπιστημίου τα «Εργαστήρια των ΑΣΚΙ».

            Τον Ιούλιο του 2004 οι φοιτητές Γιάννης Πολυχρονόπουλος (Τμήμα Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου), Μαρία Φυντανίδου και Κωνσταντίνος Καλπουρτζής (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση στα ΑΣΚΙ. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2004 οι φοιτήτριες Μαρία Αγαπίου, Ανδρομάχη Σολωμού και Μαριάννα Χειμωνή του Τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση στα ΑΣΚΙ, ταξινομώντας το Αρχείο Κριεζή, στο πλαίσιο προγράμματος που διευθύνει η καθηγήτρια κυρία Καίτη Αρώνη- Τσίχλη. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, από τον Οκτώβριο 2004 έως τον Ιανουάριο 2005 οι φοιτητές Μάνος Αυγερίδης, Νάνσυ Βοτσαϊτη, Μαρία Κολοκοτρώνη, Μανώλης Στυλιανουδάκης ταξινόμησαν τις σειρές τεκμηρίων για το Αρχείο του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΕ) από το Αρχείο Μήτσου Παπαδημήτρη. Ο φοιτητής του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κώστας Πουλόπουλος συνεργάστηκε στην ταξινόμηση του αρχείου Αλέξανδρου Ξύδη στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης (Μάρτιος 2005). Τέλος, οι φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Μαργαρίτα Δόμπα και Βασιλική Παπαδημητράκη ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του 2005 πρακτική άσκηση, ταξινομώντας τμήμα του Αρχείου Πέτρου Ανταίου.

            Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Οκτωβρίου του 2004, με θέμα την πορεία των ΑΣΚΙ μετά το θάνατο του Φίλιππου Ηλιού εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με την εξής σύνθεση: Σπύρος Ασδραχάς, πρόεδρος, Αντώνης Λιάκος, αντιπρόεδρος, Ηλίας Νικολακόπουλος γενικός γραμματέας, Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου, ταμίας, Άγγελος Ελεφάντης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Λεωνίδας Κύρκος, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Κώστας Φιλίνης, μέλη, Ιωάννα Παπαθανασίου και Πόπη Πολέμη αναπληρωματικά μέλη. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας παρέμειναν ο Νίκος Αλιβιζάτος, η Αμαλία Παπά και ο Γιώργος Λεονταρίτης. Στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν ο Δημήτρης Δημητρόπουλος και ο Χρήστος Λούκος. Τον Ιανουάριο του 2005 πραγματοποιήθηκε η τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση των ΑΣΚΙ. Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο των ΑΣΚΙ εκλέχτηκαν: Σπύρος Ασδραχάς, πρόεδρος, Ηλίας Νικολακόπουλος, αντιπρόεδρος, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, γενικός γραμματέας, Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου, ταμίας, Άγγελος Ελεφάντης, Αντώνης Λιάκος, Γιώργος Κουκουλές, Ιωάννα Παπαθανασίου, Τάσος Σακελλαρόπουλος, μέλη, και αναπληρωματικά μέλη οι Προκόπης Παπαστράτης και Δημήτρης Σπάθης.

THE SNEAKER BULLETIN