Ραδιοφωνική καμπάνια του 105,5 Στο Κόκκινο και των ΑΣΚΙ

 

Τα κείμενα και οι εικόνες προέρχονται από την έκδοση Βάλτους Χ. Ο μαύρος χάρτης της ρατσιστικής βίας (2019, εκδ. Τόπος - Human Rights 360 - Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ)

 

Παύλος

Κερατσίνι, Σεπτέμβριος 2013. Ο Παύλος Φύσσας, ράπερ με αντιφασιστική δράση, παρακολουθεί με την παρέα  του έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στην καφετέρια Κοράλλι. Κάποιοι χρυσαυγίτες τους βάζουν στο μάτι και ειδοποιούν τους ανωτέρους τους. Ο Γιώργος Πατέλης, πυρηνάρχης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, οργανώνει αμέσως το Τάγμα Εφόδου. 20 περίπου άτομα συγκεντρώνονται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια και κατευθύνονται προς την καφετέρια. Ανάμεσά τους και ο εκτελεστής της τοπικής οργάνωσης, Γιώργος Ρουπακιάς. Ο Παύλος Φύσσας στέκεται μόνος του απέναντι σε ένα πλήθος  δεκάδων ατόμων. Στην επίθεση που ακολουθεί, μαχαιρώνεται θανάσιμα από τον Ρουπακιά. Μια ομάδα  αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που παρίσταται, δεν παρεμβαίνει. Λίγο πριν πεθάνει, ο Φύσσας  υποδεικνύει τον δολοφόνο του. Η δολοφονία του  Παύλου Φύσσα βάζει τέλος στην ιδιότυπη «ασυλία» που  απολαμβάνει η Χρυσή Αυγή από την Ελληνική Πολιτεία, και έτσι ξεκινάει η ποινική δίωξη του Μιχαλολιάκου και της λοιπής ηγεσίας για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ο  Παύλος Φύσσας γίνεται σύμβολο αντίστασης στον φασισμό. Σ’ ένα  τραγούδι του αναφέρει προφητικά: «Μια τέτοια  μέρα είναι ωραία για να πεθάνεις, όμορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα». 


Πήγαινε να πάρει γάλα

Νίκαια, άνοιξη 2011. Ένας 19χρονος Πακιστανός πηγαίνει στο περίπτερο να πάρει γάλα όταν τέσσερα-πέντε κοντοκουρεμένα άτομα με μαύρα ρούχα τον σταματούν. Τον μαχαιρώνουν στο μπράτσο και στην πλάτη. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Νίκαιας όπου νοσηλεύεται για δύο εβδομάδες. Το περιστατικό καταγράφηκε από οργάνωση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και δημοσιεύθηκε στην Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρατσιστική βία το 2013.



Ήταν έγκυος

Άγιος Παντελεήμονας, Οκτώβριος 2011. Η 20χρονη Mina Ahmad περπατάει στην οδό Υγείας. Είναι έξι μηνών έγκυος και κρατάει από το χέρι την νηπιακής ηλικίας κόρη της. Πέντε-έξι άντρες, ντυμένοι στα μαύρα, την πλησιάζουν και τη ρωτούν από πού είναι. «Σομαλία», τους απαντάει. Οι άντρες προσπαθούν να πάρουν το παιδί από τα χέρια της. Τη χτυπούν με ένα ξύλο στο κεφάλι. Η Mina πέφτει κάτω αιμόφυρτη. Το περιστατικό καταγράφεται στην Αναφορά για την Ξενοφοβική Βία του Human Rights Watch, που δημοσιεύθηκε το 2012.


Να φύγεις

Άγιος Δημήτριος, Αύγουστος 2012. Ο 22χρονος μετανάστης από το Μπαγκλαντές βρίσκεται στο λεωφορείο 155 περιμένοντας να ξεκινήσει από την αφετηρία. Έξι άντρες με μαύρες μπλούζες της Χρυσής Αυγής μπαίνουν μέσα κι αρχίζουν να φωνάζουν. Κρατούν ένα άδειο γυάλινο μπουκάλι κι ένα μαχαίρι. Επιτίθενται στο θύμα με το μπουκάλι και τον τραυματίζουν στο πρόσωπο και το κεφάλι. Του φωνάζουν: «Να φύγεις από την Ελλάδα, είσαι ξένος!». Μετά το νοσοκομείο, το θύμα πηγαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας για να καταγγείλει την επίθεση. Οι αστυνομικοί αρνούνται να καταγράψουν την καταγγελία, λέγοντάς του: «Το ξέρουμε το παιχνίδι που παίζετε εσείς οι ξένοι. Καλύτερα να φύγετε». Το περιστατικό καταγράφηκε από οργάνωση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και δημοσιεύτηκε στην Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρατσιστική βία το 2013.


 
Ήρθε η σειρά σας, παλιοαδελφές!
 

Ζάππειο, Αύγουστος 2012. «Πηγαίνουμε εκεί να βρούμε κάποιον να κάνουμε κάτι. Αυτό γίνεται χρόνια». Το βράδυ της 23ης Αυγούστου η σιωπή σπάζει από ουρλιαχτά. «Κόσμος πεταγόταν από θάμνους, από παντού, έτρεχε να περάσει απέναντι. Ευτυχώς, ήταν αργά και δεν υπήρχε κυκλοφορία στον δρόμο· διαφορετικά, θα είχαμε θύματα». Πίσω από την ξαφνική αναταραχή βρισκόταν «μια ομάδα τριάντα ατόμων με ξυρισμένα κεφάλια και μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Άρχισαν να μας βρίζουν. “Ήρθε η σειρά σας, ανώμαλοι, παλιοαδερφές!” φώναζαν. Όταν προσπάθησα να τραβήξω βίντεο και να ειδοποιήσω για βοήθεια, μου έριξαν πέτρα στην πλάτη. Η αστυνομία βρισκόταν κοντά στο σημείο, αλλά δεν επενέβη».


Μόνη 

Πλατεία Βικτωρίας, Οκτώβριος 2012. Μια 22χρονη Τυνήσια επιστρέφει στο σπίτι της όταν έξι νεαρά άτομα με έναν σκύλο τη σταματούν και τη ρωτούν από πού είναι. Πριν προλάβει να απαντήσει, αρχίζουν να τη χτυπούν με ξύλινα ρόπαλα στην πλάτη, στα πόδια και στο πρόσωπο. Από τους περαστικούς που παρακολουθούν την επίθεση δεν επεμβαίνει κανείς. Η γυναίκα μεταφέρεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Το περιστατικό καταγράφηκε από οργάνωση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και δημοσιεύθηκε στην Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρατσιστική βία το 2013.


 
Τρεις έφηβοι
 

Άγιος Παντελεήμονας, Μάιος 2013. Ο Aimoise Sheriff, υπήκοος Νιγηρίας, που διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα, περπατάει στον δρόμο. Στη γωνία Αγορακρίτου και Αδμήτου τρεις έφηβοι του επιτίθενται αιφνιδιαστικά. Τον ρίχνουν κάτω και αρχίζουν να τον ποδοπατούν. Ένας απ’ αυτούς λέει: «Παλιοαράπη, να ξεκουμπιστείς στην πατρίδα σου!». Κι ένας άλλος: «Βάρα τον! Σκότωσέ τον!». To θύμα καταλήγει στο νοσοκομείο. Λίγο αργότερα ένας από τους δράστες συλλαμβάνεται. Πάνω του βρίσκονται φυλλάδια της Χρυσής Αυγής. Έπειτα από αίτημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η υπόθεση αυτή συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία της Χρυσής Αυγής.


 
Του δάγκωσε το αυτί
 

Σταθμός Λαρίσης, Οκτώβριος 2013. Στη γωνία Μαιζώνος και Δηλιγιάννη, ένας ιρανικής καταγωγής πρόσφυγας μιλάει στο τηλέφωνο. Τρείς άντρες με μαύρα τον αιφνιδιάζουν κι αρχίζουν να τον χτυπούν με κλωτσιές και γροθιές στο πρόσωπο και το σώμα. Ο ένας του κάνει κεφαλοκλείδωμα και, αφού τον ακινητοποιεί, του δαγκώνει το αυτί τόσο δυνατά ώστε του κόβει ένα κομμάτι. Το θύμα καταλήγει στο χειρουργείο δημόσιου νοσοκομείου. Το περιστατικό καταγράφεται στην Εθνική Αναφορά για τη Ρατσιστική Βία, που δημοσίευσαν οι Γιατροί του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες το 2014.


Κυνήγησαν και το παιδί
 

Πλατεία Αττικής, Δεκέμβριος 2013. Πρόσφυγας από το Αφγανιστάν περπατάει με τον 9χρονο γιο του στην οδό Κονίτσης. Μια ομάδα μαυροφορεμένων αντρών με πτυσσόμενα κλομπ τον πλησιάζει. Τον αναγκάζουν να γονατίσει και να τους δείξει τα χαρτιά του. Μόλις το κάνει, του τα παίρνουν. Το παιδί τρομοκρατημένο προσπαθεί να ξεφύγει. Οι άντρες το κυνηγούν και το χτυπούν με τα κλομπ στην πλάτη και στα πόδια. Το περιστατικό καταγράφεται στην Εθνική Αναφορά για τη Ρατσιστική Βία, που δημοσίευσαν οι Γιατροί του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες το 2014.


Ένα λευκό φορτηγάκι
 

Νεάπολη Λαυρίου, Μάιος 2012. Ένα λευκό φορτηγάκι με καλυμμένες πινακίδες κυκλοφορίας παρκάρει στην οδό Ηλία Μεντή 38, όπου βρίσκεται το πλυντήριο αυτοκινήτων του Νασάρ, μετανάστη από το Πακιστάν. Ο συνοδηγός ανοίγει τη συρόμενη πόρτα του φορτηγού και από μέσα βγαίνουν περίπου 10 άτομα με ολοπρόσωπες κουκούλες και μαύρα μπλουζάκια. Κάποιοι έχουν τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής. Με ξύλινα ρόπαλα, στειλιάρια και άλλα αντικείμενα, σπάνε την τζαμαρία και επιτίθενται στον Σαχίντ, τον Αρίφ και τον Ρασίντ, όλοι πακιστανικής καταγωγής. Ο ένας καταφέρνει και φεύγει. Οι άλλοι δύο δέχονται χτυπήματα στο κεφάλι, στα χέρια, στα πόδια και στην πλάτη.

 

Βασανιστήρια

Σαλαμίνα, Νοέμβριος 2012. Ο Αιγύπτιος εργάτης Ουαλίμπ Ταλέμπ ζητάει από τον εργοδότη του, Γιώργο Σγούρδα να του πληρώσει τους μισθούς που του οφείλει. Ο εργοδότης του λέει: «Τώρα θα πληρωθείς!» και του ρίχνει μια γροθιά. Με τη συνέργεια του γιού του και δύο φίλων του, δένουν τον Ουαλίντ με αλυσίδα και αρχίζουν να τον χτυπούν με μανία. Δεμένο τον μεταφέρουν σε έναν απόμερο στάβλο, περνούν την αλυσίδα πάνω από ένα δοκάρι και τον κρεμάνε. Ο Ουαλίντ κακοποιείται κα βασανίζεται άγρια για περισσότερες από 18 ώρες. Καταφέρνει να διαφύγει και καταλήγει λιπόθυμος με τη σπασμένη αλυσίδα ακόμα περασμένη γύρω από τον λαιμό του, σε ένα πεζοδρόμιο. Στον Σγούρδα το δικαστήριο επιβάλλει ποινή φυλάκισης 13 ετών και 2 μηνών, ενώ οι άλλοι τρεις καταδικάζονται σε μικρότερες ποινές. Ο Ουαλίντ, σχεδόν 7 χρόνια μετά, αντιμετωπίζει προβλήματα, τόσο με το αριστερό του πόδι, καθώς έχει σχεδόν συντριβεί από τα χτυπήματα, όσο και με την όρασή του. Στο δικαστήριο αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Για καιρό δεν έβγαινα σχεδόν καθόλου έξω. Μόνο για 2-3 λεπτά με τον αδερφό μου. Φοβάμαι τους πάντες».


Εδώ κάνουν κουμάντο οι ναζί
 

Πάτρα, Αύγουστος 2013. Τρεις άντρες με παντελόνια παραλλαγής και μπλούζες της Χρυσής Αυγής σταματούν τον 18χρονο Χρήστο στη συμβολή Γούναρη και 25ης Μαρτίου. Του φωνάζουν να καθίσει στο πεζοδρόμιο και του ζητούν ταυτότητα. Τους λέει ότι δεν έχει. Οι τρεις άντρες αρχίζουν να τον χτυπούν στο πρόσωπο και το σώμα. Φεύγοντας, του λένε: «Εδώ κάνουν κουμάντο οι Ναζί». Σχηματίζεται δικογραφία.


Κοντά στην καρδιά

Άγιος Παντελεήμονας, Αύγουστος 2009. Ο Σακίρ, μετανάστης από το Αφγανιστάν, δέχεται επίθεση από ομάδα ατόμων που φορούν κράνη και είναι οπλισμένα με μαχαίρια και σιδερολοστούς. Τον μαχαιρώνουν αρκετές φορές κοντά στην καρδιά και στον αριστερό πνεύμονα. Ο Σακίρ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στον Ευαγγελισμό. Κατά την προανάκριση ένας συμπατριώτης του, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, κατονομάζει δύο από τους δράστες. Η αστυνομία όχι μόνο δεν διερευνά την υπόθεση ως οφείλει, αλλά κινεί και την διαδικασία απέλασης του Σακίρ και του συμπατριώτη του. 7 χρόνια αργότερα, η Ελλάδα καταδικάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για μη επαρκή διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης του Σακίρ στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα.


Θα ερχόμαστε κάθε μέρα
 

Ασπρόπυργος, Απρίλιος 2017. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, μια ομάδα 10 έως 15 αντρών κόβει τον συρμάτινο φράχτη του σπιτιού στην οδό Καραϊσκάκη 21, όπου μένουν 4 μετανάστες από το Πακιστάν. Οι εισβολείς πετούν πέτρες στα τζάμια, σπάνε με κλωτσιές την πόρτα και μπαίνουν μέσα. Χτυπούν τους μετανάστες με ξύλα, πέτρες και σίδερα. Με μια μπουκάλα υγραερίου χτυπούν τον Αβζέλ στο κεφάλι. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίθεσης φωνάζουν: «Φύγετε! Να πάτε στη χώρα σας! Αν δε φύγετε, θα σας κάψουμε ζωντανούς! Θα ερχόμαστε κάθε μέρα μέχρι να φύγετε από τη χώρα μας!». Αποχωρούν μόνο όταν και οι 4 μετανάστες πέφτουν αιμόφυρτοι στο πάτωμα. Το περιστατικό εντάσσεται σε μηνυτήρια αναφορά που έχει κατατεθεί από οργανώσεις στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

 
Σήμερα θα πεθάνετε
 

Πειραιάς, Αύγουστος 2017. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, μία ομάδα 8 χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον Σωτήρη Δεβελέκο επιτίθεται στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο “Φαβέλα”, στην οδό Ναυάρχου Βότση 11. Το Τάγμα Εφόδου φοράει κράνη, κρατάει πυρσούς, λοστούς και φωτοβολίδες. Επιτίθεται στους παρευρισκόμενους με πρωτοφανή αγριότητα. «Σήμερα θα πεθάνετε, σήμερα θα σας κάψουμε», τους φωνάζουν. Πέντε άτομα τραυματίζονται, τα τρία σοβαρά. Μεταφέρονται εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Ανάμεσά τους είναι και η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου.


20 άτομα στο νοσοκομείο

Λέρος, Μάιος 2017. Για τρεις συνεχόμενες μέρες, από τις 2 μέχρι και τις 4 Μαΐου, οργανωμένες ομάδες ρατσιστών πραγματοποιούν αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά προσφύγων. Σε μία από αυτές δέχονται επίθεση δύο τρανς πρόσφυγες, ενώ γυρίζουν σπίτι τους. Οι δράστες, οπλισμένοι με ξύλινο ρόπαλο και μακρύ ελαστικό καλώδιο, ξυλοκοπούν τις δύο τρανς με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό της μίας. Η τοπική αστυνομική αρχή δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, «20 άτομα μεταφέρονται στο νοσοκομείο με κακώσεις στο σώμα, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα που κινδυνεύει να χάσει το παιδί της».


Μαύρο Smart

Μενίδι, Ιούνιος 2018. Κοντεύει ξημέρωμα. Τέσσερις μετανάστες κατηφορίζουν τη λεωφόρο Καραμανλή. Μόλις έχουν τελειώσει τη βάρδιά τους στο εργοστάσιο. Βαδίζουν δύο από τη μία πλευρά του δρόμου και δύο από την άλλη. Στη διασταύρωση με τη Δεκελείας έρχονται αντιμέτωποι με ένα Τάγμα Εφόδου. «Πακιστανοί, βρώμικοι, φύγετε». Τους χτυπούν με γροθιές στο πρόσωπο. Παίρνουν τηλέφωνο τον Αχμέτ που μένει εκεί κοντά. Φοβούνται ότι το τάγμα έχει πιάσει τον έναν από αυτούς. Ο Αχμέτ φτάνει τρέχοντας στο σημείο. Ένας ψηλός βγαίνει από ένα μαύρο Smart και τον χτυπά άγρια στο πρόσωπο. Στα χέρια του κρατάει ένα μαχαίρι. Αρχίζει να μαζεύεται κόσμος. Το Τάγμα Εφόδου διαλύεται. Το μαύρο Smart θα εμφανιστεί ξανά και σε άλλες ρατσιστικές επιθέσεις στο Μενίδι. Η επίθεση καταγγέλλεται επώνυμα από την Πακιστανική Κοινότητα.


Ψέματα

Κόνιτσα, Μάρτιος 2019. Εννέα ασυνόδευτα παιδιά, προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν παίζουν μπάσκετ στο δημοτικό στάδιο κοντά στη δομή φιλοξενίας στην Κόνιτσα. Ένας 30χρονος, μέλος της Χρυσής Αυγής, και τρεις 17χρονοι, όλοι με καλυμμένα πρόσωπα, τους επιτίθενται με ρόπαλα και σιδερολοστούς. Ο 30χρονος επιβλέπει την επίθεση κρατώντας ένα περίστροφο. Ένα παιδί σπάει το χέρι του, ενώ ένα άλλο παθαίνει δυσφορία, καθώς προσπαθεί να διαφύγει. Τα δύο παιδιά απευθύνονται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου αρχικά χλευάζονται ότι λένε ψέματα. Τελικά, διακομίζονται στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.


Κέλτικοι σταυροί

Ομόνοια, Σεπτέμβριος 2013. Είναι 10 το βράδυ και ο Αμπντούλ, μετανάστης απ’ το Αφγανιστάν, ξεκλειδώνει την πόρτα του διαμερίσματός του στην οδό Βερανζέρου 32. Δύο άντρες τον σπρώχνουν βίαια και μπαίνουν μέσα μαζί του. Λένε ότι είναι αστυνομικοί και του ζητούν τα χαρτιά του. Στην πόρτα παραφυλάει η Γεωργία Δημοπούλου, υποψήφια βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή. Οι δύο άντρες χτυπούν τον Αμπντούλ στο κεφάλι και τον απειλούν για να φύγει από τη χώρα. Δύο μέρες μετά, οι ίδιοι άντρες με τη Δημοπούλου τον περιμένουν πάλι έξω από το σπίτι του. «Αν δεν ξεκουμπιστείς, το βράδυ θα έρθουν 10 άνθρωποι να σε σκοτώσουν», του λένε. Ο Αμπντούλ αποφασίζει να εγκαταλείψει τη χώρα. Τα διαμερίσματα αλλοδαπών στην πολυκατοικία είναι όλα σημαδεμένα με μαύρους κέλτικους σταυρούς. Η επίθεση έχει συσχετιστεί με τη δίκη της Χρυσής Αυγής.


Θα δίνουν λογαριασμό

Πέραμα, Ιούνιος 2012. Στις 3 τα ξημερώματα, 10 μηχανάκια σταματούν έξω από μια μονοκατοικία στο Ικόνιο Περάματος, όπου μένουν 4 Αιγύπτιοι αλιεργάτες. Κατά το κατηγορητήριο, 20 άτομα, ανάμεσά τους ο Μάρκος Ευγενικός, ο Δημήτρης Αγριόγιαννης, ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο Θωμάς Μαρίας, η Ελένη-Χριστίνα Νικητοπούλου και ο Αναστάσιος Πανταζής, σπάνε τα παράθυρα του σπιτιού, πετούν καπνογόνα και επιτίθενται με ρόπαλα και ξύλα. Οι τρεις Αιγύπτιοι καταφέρνουν να γλιτώσουν. Ο τέταρτος, όμως, όχι. Ο 28χρονος Αμπουζίντ πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού. Με διπλό κάταγμα στο σαγόνι και στη μύτη νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό. Η επίθεση έχει προαναγγελθεί από τον Γιάννη Λαγό σε δημόσια ομιλία του: «Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους… Γενικά, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή…». Η υπόθεση εντάσσεται στη βασική δικογραφία για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.


Τελειώσατε

Πέραμα, Σεπτέμβριος 2013. Έξω από την πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής στήνει δολοφονική ενέδρα σε συνεργείο του ΚΚΕ, που κάνει αφισοκόλληση. Περισσότερα από 30 άτομα βγαίνουν από τα γύρω στενά με αυτοκίνητα και μηχανάκια. Έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους, επιτίθενται στους αφισοκολλητές με καδρόνια, στειλιάρια, πτυσσόμενα κλομπ και λοστούς που έχουν στην άκρη τους βίδες ή πρόκες. Ο επικεφαλής της επίθεσης φοράει μπλούζα της Χρυσής Αυγής και κοκορεύεται: «Είμαι ο Πανταζής… Τελειώσατε». Η υπόθεση εντάσσεται στη βασική δικογραφία για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.


Σαχζάτ

Πετράλωνα, Ιανουάριος  2013. Στις 3 τα ξημερώματα δύο χρυσαυγίτες, ο Διονύσης Λιακόπουλος και ο Χρήστος Στεργιόπουλος, κατεβαίνουν με ένα μηχανάκι την οδό Τριών Ιεραρχών. Στον δρόμο μπροστά τους βρίσκεται ο 27χρονος Πακιστανός Σαχζάτ Λουκμάν που  πηγαίνει με το ποδήλατο στη δουλειά του στη λαϊκή. Ο Λιακόπουλος και ο Στεργιόπουλος τον μαχαιρώνουν με πτυσσόμενα μαχαίρια-πεταλούδες 7 φορές στην πλάτη, στα χέρια και στην καρδιά. Τον παρατούν αιμόφυρτο στην άσφαλτο, όπου αφήνει την τελευταία του  πνοή. Στο δικαστήριο οι δολοφόνοι δηλώνουν ότι όλα έγιναν εξαιτίας ενός «χαζού τσαμπουκά» που  ξεκίνησε ο Λουκμάν. Έκανε, λένε, ελιγμούς με το ποδήλατο και τους εμπόδιζε να περάσουν. Οι δράστες Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος  καταδικάστηκαν για δολοφονία με ρατσιστικό κίνητρο, ενώ η  συγκεκριμένη υπόθεση συνεκδικάζεται και στη δίκη της Χρυσής Αυγής.