13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5 

 

Παίζοντας με το παρελθόν: η ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών και τα βιντεοπαιχνίδια ως ιστορία

 

Συζητούν ο Χρήστος Τριανταφύλλου και ο Ηλίας Στουραΐτης

 

assasin's creedΤι σχέση έχουν τα βιντεοπαιχνίδια με την ιστορία; Ο Χρήστος Τριανταφύλλου, ιστορικός, συζητά με τον υποψήφιο διδάκτορα Ψηφιακής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ηλία Στουραΐτη, για τα βιντεοπαιχνίδια και για τις αναπαραστάσεις της ιστορίας μέσα σε αυτά. Από την επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, τα βιντεοπαιχνίδια έχουν περάσει από πολλές φάσεις μορφής, χρήσης και βάθους: από τους θαλάμους των «ουφάδικων» της δεκαετίας του ’70 και ’80, στις σπιτικές κονσόλες του σαλονιού, στα ατομικά βιντεοπαιχνίδια των υπολογιστών και στη σημερινή έκρηξη της παγκόσμιας σύνδεσης και της απόλυτης διαθεσιμότητας μέσω κινητών συσκευών. Τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρονται ως αντικείμενο έρευνας σχετικά με την ιστορία της τεχνολογίας και των αντιλήψεων γύρω από αυτήν, με την ιστορία του ελευθέρου χρόνου, της νεότητας και της συγκρότησης ποικίλων κοινωνικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων. Επιπλέον, τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν πλέον ένα βασικό πεδίο της δημόσιας ιστορίας, όπου συνδιαμορφώνονται αντιλήψεις και αναπαραστάσεις για το παρελθόν με έναν τρόπο που διαφέρει από αυτόν των υπόλοιπων πολιτισμικών προϊόντων. Τα βιντεοπαιχνίδια, τελικά, αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου και τα πολλαπλά πεδία διαπραγμάτευσης του παρελθόντος.   

 

→Αρχείο παλαιότερων εκπομπών

 

 

Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη, Χρήστος Τριανταφύλλου

 

 

«Ενοικιάζεται και ο Πρύτανης δεν νοιάζεται»: Το φοιτητικό κίνημα στον Μεσοπόλεμο

 

Συζητούν η Αγγελική Χριστοδούλου και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

 

Foitiki 1936«Ενοικιάζεται και ο Πρύτανης δεν νοιάζεται» τραγουδούσαν οι φοιτητές για το Πανεπιστήμιο κατά τις κινητοποιήσεις τους το 1929. Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με την Αγγελική Χριστοδούλου, ιστορικό, επιστημονική συνεργάτιδα των ΑΣΚΙ για το ελληνικό φοιτητικό κίνημα κατά τον Μεσοπόλεμο. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω και σκιαγραφώντας έναν ολόκληρο κόσμο, αρκετά διαφορετικό από το σημερινό, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από ένα άλλο φοιτητικό κίνημα, λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και έως την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου: τι σημαίνει η ιδιότητα φοιτητής, πως αντιμετώπιζαν τις φοιτήτριες της εποχής, οι δράσεις και οι οργανώσεις της φοιτητικής νεολαίας, η εμφάνιση της Αριστεράς και η δικτατορία της 4ης Αυγούστου.

 

   

 

Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη, Χρήστος Τριανταφύλλου

 

  

 

Οκτώβριος 2017

Η Ρόνια Αναστασιάδου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το αρχείο της νεολαίας της ΕΑΡ, ΡΑΝ (Ριζοσπαστική Αριστερή Νεολαία).

Ο Βασίλης Παπαστεριόπουλος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ δημοσιεύματα τύπου από τιμητικές εκδηλώσεις για τον Η. Παπαστεριόπουλο και αντίγραφα εγγράφων από τον φάκελο του Η. Παπαστεριόπουλου στην Ασφάλεια.

Η Ελένη Πούλου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στην Τσεχοσλοβακία.

Ο Δημοσθένης Μηλιούλης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ψηφιακό αντίγραφο του αρχείο του πατέρα του Στυλιανού Μηλιούλη από την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης.

Ο Μανώλης Χαιρετάκης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ βιβλία, περιοδικές εκδόσεις και φυλλάδια της Μεταπολίτευσης.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Μανόλης Κυριακής, Θόδωρος Μαλισιάγκος, Νικόλαος Χαρτοματσίδης και Γιώργης Χριστοφιλόπουλος.

 

Σεπτέμβριος 2017

Ο Τάκης Παληός κατέθεσε στα ΑΣΚΙ έντυπα και τεκμήρια από το αρχείο του.

Η Μαρία Ηλιού κατέθεσε στα ΑΣΚΙ δίσκους της δεκαετίας του 1960, έντυπα και φωτογραφίες της Μεταπολίτευσης.

Ο Κώστας Καλυβιώτης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ έντυπα, αναπαραγωγές φωτογραφιών και κείμενά του για την Αντίσταση και την ΕΠΟΝ.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Αμαλία Κολώνια, Τάσος Μαστρογιαννόπουλος καθώς και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών για το Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ο Γιώργος Αφένδρας.

 

→Νέες προσκτήσεις: περισσότερα