• Καλό καλοκαίρι!

  Ανακοίνωση: Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας θα παραμείνουν κλειστά από την 1η έως και τις 31 Αυγούστου. Καλό καλοκαίρι!

  Read more
 • Τα ΑΣΚΙ στη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana

  Τα ΑΣΚΙ στη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana

  Read more
 • Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο

  Ψηφιακό Φωτογραφικό ΑρχείοΕΑΜίτικη Λέσχη Στρατευμένων, Μέση Ανατολή 1942-1944

  Read more
 • Η νεολαία στις συλλογές των ΑΣΚΙ (1940-1974)

  Η νεολαία στις συλλογές των ΑΣΚΙ (1940-1974) : Νέοι της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, 1966

  Read more
 • Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (1946-1949)

  Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (1946-1949) : Μαχητές του ΔΣΕ, 1946

  Read more
 • Παράνομος Τύπος (1936-1974)

  Παράνομος Τύπος (1936-1974) 

  Read more
 • Πρωτο σοσιαλιστικές εκδόσεις (1855-1937)

  Πρωτο σοσιαλιστικές εκδόσεις (1855-1937)

  Read more

 

 

 

Η γένεση μιας νεοελληνικής επαρχίας ή η προσπάθεια ενσωμάτωσης της Θράκης δυτικά του Έβρου

  

Συζητούν ο Κωστής Καρπόζηλος και ο Βασίλης Κουτσούκος

 

Η παρουσία του προσφυγικού πληθυσμού στη μεσοπολεμική Ελλάδα και η προσπάθεια εγκατάστασης και αποκατάστασής του αποτέλεσε μια πρώτης τάξης συνθήκη για την πληθυσμιακή, λειτουργική και χωρική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κωστής Καρπόζηλος και ο ιστορικός Βασίλης Κουτσούκος συζητούν για τη γένεση/δημιουργία της θρακικής επαρχίας, μιας επαρχίας που μέχρι πρόσφατα διεκδικούταν από τα γειτονικά της κράτη. Θεωρητικά, η εν λόγω διαδικασία ενσωμάτωσης (εντός μιας δεκαετίας) ικανοποίησε με σχετική επιτυχία αρκετούς από τους στόχους που η ίδια είχε θέσει. Πρακτικά, όμως η παρουσία των μη-ανταλλάξιμων μουσουλμάνων και οι ενέργειες διαχείρισής τους αμφισβήτησαν ξεκάθαρα την ενσωμάτωση της Θράκης δυτικά του Έβρου στην ελληνική επικράτεια ακόμη και μεταπολεμικά.

 

 

   

   Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη, Χρήστος Τριανταφύλλου

 

  

benas 21Το Διοικητικό Συμβούλιο των ΑΣΚΙ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον φίλο και σύντροφο Τάκη Μπενά. Η διαδρομή του Τάκη Μπενά διαπλέκεται στενά με την μεγάλη περιπέτεια της ελληνικής αριστεράς του 20ου αιώνα. Σε αυτήν την πορεία εναλλάσσονται οι στιγμές της πολιτικής δράσης και οι σκληρές διώξεις: από την ΕΠΟΝ Πειραιά και το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης στις σκληρές μετεμφυλιακές συνθήκες και την καταδίκη του σε θάνατο από το Έκτακτο Στρατοδικείο· από τη θέση του γραμματέα της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη στη σύλληψη και καταδίκη από το καθεστώς των συνταγματαρχών μέχρι την πολιτική αλλαγή της Μεταπολίτευσης. Μέσα από αυτές τις εμπειρίες ο Τάκης Μπενάς αναζήτησε το δρόμο της κομμουνιστικής ανανέωσης, πρωταγωνίστησε στη συζήτηση για τη δυνατότητα συγκερασμού της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, παρέμεινε κριτικός σχολιαστής των εύκολων βεβαιοτήτων και απλουστευτικών απαντήσεων στα σύνθετα προβλήματα που κληροδοτούσε η εξέλιξη του παγκόσμιου σοσιαλιστικού, κομμουνιστικού, και εργατικού κινήματος.

Ο Τάκης Μπενάς υπήρξε σταθερός φίλος και υποστηρικτής του έργου των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής τους το 1992. Στο πνεύμα αυτό, παρέδωσε τεκμήρια από την προσωπική του διαδρομή, τμήμα του αρχείου του που αντανακλούσε τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, καθώς και τη βιβλιοθήκη του στα ΑΣΚΙ.

Η πολιτική κηδεία του Τάκη Μπενά θα γίνει την Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 15.00 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

 

malikiosisΤο Διοικητικό Συμβούλιο των ΑΣΚΙ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Θόδωρο Μαλικιώση, τον σπουδαίο εκδότη και αγωνιστή της Αριστεράς.  Αποχαιρετά έναν άνθρωπο του βιβλίου που σφράγισε με την παρουσία του και το έργο του την εκδοτική παραγωγή στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα, προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό μια μοναδική παρακαταθήκη συγγραφέων και ιδεών. Και τον αγωνιστή, που ενταγμένος στο αριστερό κίνημα από τα μαθητικά του χρόνια υπηρέτησε με πείσμα και υψηλό αίσθημα ευθύνης τις ιδέες της ανανεωτικής Αριστεράς. Αποχαιρετά, όμως και τον στενό συνεργάτη και τον φίλο, εκείνον που συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με το εκδοτικό πρόγραμμα των ΑΣΚΙ. Το Θεμέλιο, ο εκδοτικός οίκος που συνδημιούργησε και διατήρησε ως τον θάνατό του, αποτέλεσε την πλέον φιλόξενη στέγη για τις εκδόσεις των ΑΣΚΙ, τις μελέτες, τους καταλόγους αρχείων και βέβαια την περιοδική έκδοση Αρχειοτάξιο. Μεταφέροντας το ήθος και την ευγένεια μιας άλλης εποχής ο Θόδωρος Μαλικιώσης πλούτισε τη ζωή αλλά και τη διανοητική σκευή όλων μας, ομορφαίνοντας τον κόσμο των ΑΣΚΙ με την παρουσία του.

Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων, να κατατεθούν τα χρήματα στα ΑΣΚΙ [Alpha Bank ΙΒΑΝ: GR3101403620362002101016233]