Η Ιστορία μάς αφορά! Γιορτάζοντας τα 30ά γενέθλια των ΑΣΚΙ με ένα φεστιβάλ

 

Συζητούν ο Μάνος Αυγερίδης και ο Χρήστος Τριανταφύλλου

 

Ο Χρήστος Τριανταφύλλου συζητά με τον ιστορικό, συνεργάτη των ΑΣΚΙ και συντονιστή του δεκαήμερου Φεστιβάλ Ιστορίας, Μάνο Αυγερίδη. Από την ίδρυσή τους το 1992 μέχρι σήμερα, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας αποτελούν πολλά πράγματα ταυτόχρονα: πρωτίστως ένα αρχείο, όπου φυλάσσονται εκατομμύρια τεκμήρια για τη σύγχρονη ελληνική πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ιστορία, με έμφαση στην Αριστερά και στα κοινωνικά κινήματα· έναν ερευνητικό φορέα, όπου εκπονείται υψηλού επιπέδου έρευνα γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της ιστορίας και της πολιτικής επιστήμης· έναν πολιτιστικό οργανισμό, ο οποίος έχει ως διαρκές διακύβευμα την ανοιχτότητα της γνώσης και τη διάχυσή της στην κοινωνία μέσα από πληθώρα δράσεων. Πάνω σε αυτή τη βάση διεξάγεται στο Φεστιβάλ Ιστορίας των ΑΣΚΙ, από τις 9 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023, με βασική μέριμνα να προβληθεί μια εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας όπου τονίζονται τα ανοιχτά ενδεχόμενα, η συμμετοχικότητα, η συμπεριληπτικότητα και η συλλογική δράση. Μέσα από συζητήσεις, εκθέσεις, ιστορικούς περιπάτους, προβολές και εργαστήρια, τα ΑΣΚΙ γιορτάζουν τα 30 χρόνια από την ίδρυσή τους και ταυτόχρονα προτείνουν νέους τρόπους προσέγγισης και ερμηνείας του παρελθόντος, δείχνοντας έμπρακτα ότι, όντως, «η ιστορία μάς αφορά».

 

 
 
 

   Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Ηχητική επιμέλεια - Μοντάζ: Αχιλλέας Φακόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

 

13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5 

  

Η Ιστορία μάς αφορά! Γιορτάζοντας τα 30ά γενέθλια των ΑΣΚΙ με ένα φεστιβάλ

 

Συζητούν ο Μάνος Αυγερίδης και ο Χρήστος Τριανταφύλλου

 

festival avgeridis wΟ Χρήστος Τριανταφύλλου συζητά με τον ιστορικό, συνεργάτη των ΑΣΚΙ και συντονιστή του δεκαήμερου Φεστιβάλ Ιστορίας, Μάνο Αυγερίδη. Από την ίδρυσή τους το 1992 μέχρι σήμερα, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας αποτελούν πολλά πράγματα ταυτόχρονα: πρωτίστως ένα αρχείο, όπου φυλάσσονται εκατομμύρια τεκμήρια για τη σύγχρονη ελληνική πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ιστορία, με έμφαση στην Αριστερά και στα κοινωνικά κινήματα· έναν ερευνητικό φορέα, όπου εκπονείται υψηλού επιπέδου έρευνα γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της ιστορίας και της πολιτικής επιστήμης· έναν πολιτιστικό οργανισμό, ο οποίος έχει ως διαρκές διακύβευμα την ανοιχτότητα της γνώσης και τη διάχυσή της στην κοινωνία μέσα από πληθώρα δράσεων. Πάνω σε αυτή τη βάση διεξάγεται στο Φεστιβάλ Ιστορίας των ΑΣΚΙ, από τις 9 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023, με βασική μέριμνα να προβληθεί μια εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας όπου τονίζονται τα ανοιχτά ενδεχόμενα, η συμμετοχικότητα, η συμπεριληπτικότητα και η συλλογική δράση. Μέσα από συζητήσεις, εκθέσεις, ιστορικούς περιπάτους, προβολές και εργαστήρια, τα ΑΣΚΙ γιορτάζουν τα 30 χρόνια από την ίδρυσή τους και ταυτόχρονα προτείνουν νέους τρόπους προσέγγισης και ερμηνείας του παρελθόντος, δείχνοντας έμπρακτα ότι, όντως, «η ιστορία μάς αφορά».

→ Αρχείο παλαιότερων εκπομπών

   

  

Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Ηχητική επιμέλεια: Αχιλλέας Φακόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη


 

 

 

 

tsimpoglouΤα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) αποχαιρετούν με θλίψη τον Φίλιππο Τσιμπόγλου. Αποχαιρετούν τον άνθρωπο του βιβλίου, εκείνον που αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των βιβλιοθηκών και συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με το νέο ξεκίνημα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Τα ΑΣΚΙ θα θυμούνται με ευγνωμοσύνη τον οραματιστή φίλο, τον μειλίχιο συνομιλητή που ήταν πάντα έτοιμος να προστρέξει κάθε προσπάθεια που στόχευε στην ανάδειξη του έντυπου πολιτισμού της χώρας μας.

Δεκέμβριος 2022

Η Στέλλα Στεφανάτου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τη συλλογή θεατρικών προγραμμάτων του Ιωάννη Στεφανάτου της περιόδου 1960-1978.

Ο Σπύρος Καράβας κατέθεσε στα ΑΣΚΙ χφ. ημερολόγιο του Μιχ. Χ. από την περίοδο της Κατοχής στη Μυτιλήνη (1942-1945).

Ο Θεόδωρος Γιαννούσης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ βιβλία για την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη δεκαετία του 1960.

Ο Βασίλης Πλάτανος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ βιβλία, ανάτυπα και περιοδικά από τη βιβλιοθήκη του.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Γιώργος Ανδρειωμένος, Θανάσης Γάλλος, Μαρία Ηλιού, καθώς και η Γαλλική Σχολή Αθηνών, ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη και η Εταιρεία Ιστορικών & Κοινωνικών Μελετών Κορωπίου.

 

Νοέμβριος 2022

Ο Δημήτρης Δημητριάδης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ αρχειακά τεκμήρια της ανανεωτικής Αριστεράς (ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, ΚΚΕ Εσωτερικού Θεσσαλονίκης) και της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονικής του ΣΥΡΙΖΑ (πρακτικά συνεδριάσεων, ονομαστικές καταστάσεις κ.ά.).

Ο Δημήτρης Πλουμπίδης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ σειρά του περ. Εθνική Αντίσταση, επιστολικά δελτάρια του Δ. Παπαχρίστου από τη Μακρόνησο, ένα ψηφιοποιημένο φύλλο της εφ. Ιατρικός Αγών (26/9/1942) και ένα άρθρο των Δ. Πλουμπίδη και Β. Τομαρά.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, Πολυμέρης Βόγλης, Χρήστος Ρανταβέλας, καθώς και η Τράπεζα Eurobank.

→Νέες προσκτήσεις: περισσότερα