Το Αναγνωστήριο των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας θα παραμείνει κλειστό από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου μέχρι και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Καλό καλοκαίρι!


 

anakainisi

Τα ΑΣΚΙ, στο πνεύμα των νέων υγειονομικών συνθηκών και των οδηγιών του ΕΟΔΥ, ανακοινώνουν ότι το αναγνωστήριο θα λειτουργεί με περιορισμένες θέσεις (4 θέσεις) και η πρόσβαση σε αυτό θα γίνεται, αποκλειστικά, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης με το προσωπικό του Αρχείου.

...περισσότερα


 

Voicing the Albanian Experience in Greece 900x600Η αλβανική παρουσία στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό μια ιστορία που δεν έχει ειπωθεί. Οι εμπειρίες, οι φωνές και η πολιτισμική παραγωγή αυτής της μεταναστευτικής κοινότητας παραμένουν θεσμικά περιθωριοποιημένες, παρά τον σημαντικό ρόλο της στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) επιχειρούν να σπάσουν αυτή τη σιωπή δημιουργώντας ένα δυναμικό αρχείο προφορικών μαρτυριών και τεκμηρίων που θα εστιάζει στην αλβανική μεταναστευτική εμπειρία.

Το έργο υποστηρίζεται απότο Stavros Niarchos Foundation Public Humanities Initiative (SNFPHI) at Columbia University. Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με φοιτητές/τριες δεύτερης γενιάς και με την ενεργό συμμετοχή συλλογικοτήτων και ανθρώπων που έχουν βιώσει ή έχουν συναντηθεί με πτυχές της αλβανικής εμπειρίας (καλλιτεχνών, φωτογράφων, δημοσιογράφων, κ.ά.). Αυτή η «από τα κάτω» προσέγγιση θα ακολουθηθεί τόσο για την ανάπτυξη του αρχείου όσο και για τη συστηματική εξέταση του μετασχηματιστικού αντίκτυπου της αλβανικής μετανάστευσης και παρουσίας στην Ελλάδα.

Πάνω απ' όλα, το έργο καλεί σε επανεξέταση του τι θεωρεί μια κοινωνία άξιο διατήρησης και πώς συζητάμε για τη σύγχρονη Ελλάδα ως σημείο συνάντησης διαφορετικών και υβριδικών ταυτοτήτων.

Παρακολουθείστε την εξέλιξη του project εδώ: https://snfphi.columbia.edu/projects/voicing-the-albanian-experience-in-greece/

Επικοινωνήστε μαζί μας στο aski@askiweb.gr ...περισσότερα


 

GR GFR ASKI 001Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του 3ετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος SO-CLOSEΕνίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω της ανταλλαγής της πολιτιστικής κληρονομιάς του αναγκαστικού εκτοπισμού, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 στις 18.45, στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134,Θησείο). 

Πρόγραμμα: 

Προβολή εικονικών εκθέσεων:

«Ζώντας σε περίκλειστους χώρους: Τρίκερι, στρατόπεδο συγκέντρωσης γυναικών»

«Ένας καθρέφτης του παρελθόντος; Από τα ελληνικά νησιά στο Χαλέπι και από το Χαλέπι στα ελληνικά νησιά»

«HARTS, Hands on Refugees Talent & Sustainability»

«Η τέχνη του αναγκαστικού εκτοπισμού»...περισσότερα