15.00 - 16.00 Στο Κόκκινο 105,5 

 

50 χρόνια Μεταπολίτευση: Ισπανία και Πορτογαλία, οι άλλες μεταβάσεις

Συζητούν οι Κωστής Κορνέτης και Μάνος Αυγερίδης

portugalΣτις 25 Απριλίου 1974, η Επανάσταση των Γαρυφάλλων ανέτρεψε το καθεστώς του Estado Novo (Νέο Κράτος) στην Πορτογαλία. Η επαναστατική διετία (1974-1975) περιλάμβανε σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, και είχε ως αποτέλεσμα το τέλος των αποικιακών πολέμων, τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών και το νέο, πολύ προοδευτικό Σύνταγμα του 1976. Στην Ισπανία, τον Νοέμβριο του 1975 τον θάνατο του δικτάτορα Φρ. Φράνκο ακολούθησε η έναρξη μιας συναινετικής και ελεγχόμενης, από το ίδιο το καθεστώς, διαδικασίας εκδημοκρατισμού. Η ισπανική Μεταπολίτευση (Transición) βασίστηκε στην ιδέα μιας “νέας αρχής” και μιας “συμφωνίας λήθης” του παρελθόντος. Στην τελευταία εκπομπή του αφιερώματος “50 χρόνια Μεταπολίτευση” ο Μάνος Αυγερίδης συζητάει με τον Κωστή Κορνέτη, επίκουρο καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, για την ιστορία των δύο μακροχρόνιων δικτατορικών καθεστώτων της ιβηρικής χερσονήσου και των αντίστοιχων δημοκρατικών μεταβάσεων της δεκαετίας του 1970. Μεταβάσεις παράλληλες και πολύ διαφορετικές, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ελληνική Μεταπολίτευση του 1974. 

→ Αρχείο παλαιότερων εκπομπών

   

  

Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Θεοδωρόπουλος

Ηχητική επιμέλεια: Λάζαρος Καραγιάννης

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη


 

50 χρόνια αβασίλευτης δημοκρατίας στην Ελλάδα: Η ιστορία μιας απουσίας

Συζητούν η Ελένη Κούκη και ο Χρήστος Τριανταφύλλου

 

Γιατί να ασχολούμαστε ακόμα με τη βασιλεία, έναν θεσμό που δεν υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και μισό αιώνα; Ο Χρήστος Τριανταφύλλου συζητά με τη διδάσκουσα στο ΕΑΠ και ερευνήτρια στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας Ελένη Κούκη για την ιστορία της βασιλείας στην Ελλάδα, με επίκεντρο την τομή του δημοψηφίσματος του 1974. Καθώς σχεδόν όλα τα δημοψηφίσματα στην ελληνική ιστορία συνδέονται με τη βασιλεία, αποτελούν σημαντικούς σταθμούς για την ανασυγκρότηση των ερεισμάτων του θεσμού στην ελληνική κοινωνία. Σε αντίθεση με την αντίληψη που έχουμε σήμερα γι’ αυτήν, η βασιλεία αποτελούσε έναν βασικό πόλο εξουσίας, ταυτόχρονα εντός και εκτός του κρατικού μηχανισμού, συνδεόμενη με όλα τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα κάθε εποχής. Με την τομή της δικτατορίας, η βασιλεία απαξιώθηκε σταδιακά μέχρι να καταργηθεί το 1974, αλλά ίχνη της συναντάμε στην ελληνική κοινωνία και στην ποπ κουλτούρα μέχρι σήμερα. Συνεπώς, πρόκειται για ένα ζήτημα που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πολλαπλές όψεις της ελληνικής ιστορίας, υπερβαίνοντας τις, σαφώς πραγματικές, φαιδρές του πλευρές.

    

 

   Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Θεοδωρόπουλος

Ηχητική επιμέλεια: Γιώργος Μπαλούμης - Μοντάζ: Χρήστος Νικολόπουλος 

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

 

anteia fratzi

 

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) αποχαιρετούν με θλίψη την Άντεια Φραντζή, την έξοχη νεοελληνίστρια, την εμπνευσμένη δασκάλα, την ευαίσθητη ποιήτρια. Αποχαιρετούν τη φίλη των ΑΣΚΙ, η οποία συμπαραστάθηκε στο έργο τους από την αρχή της διαδρομής, ενώ με τον Χρήστο Παπουτσάκη εμπλούτισαν ουσιαστικά τις συλλογές τους με πολύτιμα αρχειακά τεκμήρια συνδεδεμένα με την έκδοση του εμβληματικού μεταπολιτευτικού περιοδικού Αντί. Θα την θυμόμαστε με την αγάπη και τον σεβασμό που της άξιζε.


Μάρτιος 2024

Ο Μανώλης Μυλωνάκης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τμήμα του αρχείου, το οποίο αφορά την εφ. Πανσπουδαστική (αλληλογραφία, ποιητικοί διαγωνισμοί κλπ).

Ο Γεράσιμος Πολάτος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ φύλλα της εφ. Μαθητική Εφημερίς, 1951

Η Ευγενία Ζαρόγιαννη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών του πατέρα της Ιωάννη Ζαρόγιαννη από τη θητεία του στη Μακρόνησο, 1947-1950.

Ο Μυρώδης Αθανασίου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείου του με υλικά από το αντιδικτατορικό κίνημα στη Δυτική Γερμανία.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Νίκη Γιάνναρη, Ελένη Κολόκα-Κούκουνα, Σόνια Κολόκα-Παπαλέξη, Κατερίνα Κουτσογιαννάκη, Σπύρος Φράγκος, καθώς και οι Εκδόσεις «Επίκεντρο» και οι Εκδόσεις «Τόπος».

 

Απρίλιος 2024

Η Κατερίνα Κουνάδη και ο Λεονάρδος Δημήτριος Κουνάδης κατέθεσαν στα ΑΣΚΙ ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών και τεκμηρίων του παππού τους Δημήτρη Φελόπουλο από την εξορία.

Η Όλγα Τραυλού κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τεκμήρια του πατέρα της Γεράσιμου Τραυλού, αντισυνταγματάρχη πεζικού.

Η Μάρθα Ορφανού κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών του παππού της Παναγιώτη Καθάριου από τη Μακρόνησο, 1948.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Γιώργος Γιώτης, Στέφανος Ζαφειρόπουλος, Σπύρος Κακουριώτης, Κωστής Καρπόζηλος, Άννα Μαλικιώση, Γιάννης Ξύδας, Λίνα Χρήστου, καθώς και οι Εκδόσεις Gutenberg.

 

Μάιος 2024

Ο Μύρωνας Αχείμαστος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τη συλλογή του με τεκμήρια από το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα της δεκαετίας 1970.

Η Μαρία Δάφνη Σάλαρη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το αρχείο της ποιήτριας Ρένας Χατζηδάκη.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Μαρία Ηλιού, Ν. Κρικέλης, Μαρίζα Κωχ, Γιάννης Ξύδας και Κώστας Πορφυρίου.


 

Νέες προσκτήσεις 2023-2024

Νέες προσκτήσεις 2017-2022

Νέες προσκτήσεις 2011-2016

 

 

michaΤα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας αποχαιρετούν με βαθιά συγκίνηση και θλίψη την Ξανθίππη Μίχα-Μπανιά, έναν δικό τους άνθρωπο. Η Ξανθίππη φώτισε με την τέχνη της τη ζωή μας, με τα σχέδιά της, τις αφίσες της, τα εξώφυλλα των βιβλίων και των δίσκων άνοιξε παράθυρα στη σκέψη μας και στην αισθητική μας. Ενταγμένη από τα νεανικά της χρόνια στην Αριστερά, τη δεκαετία του '60 αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της νεολαίας, συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα από το εξωτερικό κι έπειτα συνέδεσε στη Μεταπολίτευση τη ζωή της με τις διαδρομές της ανανεωτικής Αριστεράς. Στάθηκε δίπλα στα ΑΣΚΙ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής τους και ανέλαβε γενναιόδωρα το σχεδιασμό και την εικαστική επιμέλεια του Αρχειοτάξιου από το πρώτο του τεύχος, το 1999, έως σήμερα. Θα μας λείψει πολύ η ματιά της, το ταλέντο της, η επιμονή της στην αναζήτηση κάθε φορά της πιο ταιριαστής λύσης, όλα εκείνα που μας δίδαξε και θα μας συνοδεύουν από εδώ και πέρα χωρίς τη δική της φυσική παρουσία.

 

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαΐου στις 11:00 στο Νεκροταφείο Καλλιθέας.