Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2024

Η Ρουμπίνη Μαρίνη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το αρχείο του Συλλόγου Τεχνικών Επιστημόνων Βιομηχανίας (1982-2009).

Ο Βίκτωρας Αρδίτης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το προσωπικό του αρχείο από την περίοδο που ήταν μέλος του Ρήγα Φεραίου, καθώς και σχετικά έντυπα.

Ο Άκης Αηδόνης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τμήμα της βιβλιοθήκης του πατέρα του Γεώργιου Αηδόνη, καθώς και έντυπο υλικό αντιστασιακών οργανώσεων της Μεταπολίτευσης και αποκόμματα τύπου.

Η Γιώτα Καρβούνη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ σύγχρονες περιοδικές και εκδόσεις και φανζίνς.

Η Ειρήνη και η Άννα Τσαλαπατάνη κατέθεσαν στα ΑΣΚΙ ψηφιακό αντίγραφο του αρχείου του Κώστα Τσαλαπατάνη από την περίοδο που ήταν πολιτικός κρατούμενος στις Φυλακές Ζακύνθου (1951-1953).

Ο Γιάννης Κουρής κατέθεσε στα ΑΣΚΙ θρησκευτικά έντυπα, εφημερίδες και φυλλάδια από τη βιβλιοθήκη των γονιών του Σταύρου και Κωνσταντίνας Κουρή, καθώς και αφίσες της Μεταπολίτευσης.

Ο Αλέκος Χατζηδάκης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ αφίσες, φυλλάδια, τρικ και περιοδικές εκδόσεις για το Αρχείο Συγχρονίας.

Πρωτότυπα και ψηφιακά αντίγραφα προσωπικών και οικογενειακών, κυρίως, τεκμηρίων για το Αρχείο Αλβανικής Μετανάστευσης κατέθεσαν οι Άννα Κοντακτσίου, Χριστίνα Γκρόμπαλλι, Virgjinush Dedja, Biorni Leka, Anisa Dedja, Eriketa Qorlazja, Nilda Baxha, Mirela Musia.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Αμαλία Κολώνια, Αγγελική Κωνσταντακοπούλου, Νικολέτα Μαυρομμάτη και Χαράλαμπος Κόρακας.


Νέες προσκτήσεις 2023-2024

Νέες προσκτήσεις 2017-2022

Νέες προσκτήσεις 2011-2016

 

 

anakainisiΤο αναγνωστήριο των ΑΣΚΙ λειτουργεί κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού τις μέρες και ώρες λειτουργίας που έχουν προβλεφθεί.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού είτε τηλεφωνικά (τηλ. επικοινωνίας 210 3223062) είτε μέσω email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

...περισσότερα


 

 

Το αναγνωστήριο της ΕΜΙΑΝ (Λέκκα 22) θα παραμείνει κλειστό λόγω εσωτερικών εργασιών.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

mertikaΜε μεγάλη λύπη τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας πληροφορήθηκαν σήμερα τον αιφνίδιο χαμό μίας σπουδαίας μορφής του αντιδικτατορικού αγώνα, της Νατάσας Μερτίκα, σε ηλικία 81 ετών.

Η Νατάσα Μερτίκα γεννήθηκε το 1943 στο Άνω Λουτρό Κορινθίας, όπου και μεγάλωσε. Υπήρξε μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Τον Σεπτέμβριο του 1967 συνελήφθη για την αντιδικτατορική της δράση. Βασανίστηκε απάνθρωπα στη Μπουμπουλίνας ενώ ήταν έγκυος, με αποτέλεσμα να αποβάλλει και να μην μπορέσει ποτέ ξανά να κάνει παιδιά. Το 1969 διέφυγε από την Ελλάδα με τη βοήθεια της Αμαλίας Φλέμινγκ. Έφτασε στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Στρασβούργο. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μάρτυρες στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ήταν η δική της κατάθεση, μαζί με εκείνη της Κίττυς Αρσένη, του Περικλή Κοροβέση και κάποιων άλλων ακόμη που έκαναν γνωστά στην Ευρώπη τα βασανιστήρια της χούντας.

Από το 1969 έως το 1972 έζησε στη Σουηδία συνεχίζοντας τον αγώνα εναντίον του καθεστώτος. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1972. Τις ημέρες του Πολυτεχνείου μετέδιδε μέσω τηλεφώνου στις επιτροπές αλληλεγγύης της Στοκχόλμης τα γεγονότα. Μετά τη χούντα δραστηριοποιήθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση του νομού Κορινθίας με το ΚΚΕ Εσωτερικού. Άνθρωπος ανιδιοτελής, όμορφος και δυναμικός, η Νατάσα Μερτίκα άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στον αγώνα για τα δημοκρατικά ιδεώδη.

Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια τα ΑΣΚΙ είχαν τη μεγάλη τιμή να την γνωρίσουν, όταν αποφάσισε να μας παραχωρήσει το αρχείο της. Περίπου πριν ένα χρόνο μας έδωσε μία συγκλονιστική συνέντευξη για τη ζωή της, κυρίως κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Τα ΑΣΚΙ την αποχαιρετούν με οδύνη και συγκίνηση.


 

50 χρόνια Μεταπολίτευση: Ισπανία και Πορτογαλία, οι άλλες μεταβάσεις

Συζητούν οι Κωστής Κορνέτης και Μάνος Αυγερίδης

Στις 25 Απριλίου 1974, η Επανάσταση των Γαρυφάλλων ανέτρεψε το καθεστώς του Estado Novo (Νέο Κράτος) στην Πορτογαλία. Η επαναστατική διετία (1974-1975) περιλάμβανε σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, και είχε ως αποτέλεσμα το τέλος των αποικιακών πολέμων, τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών και το νέο, πολύ προοδευτικό Σύνταγμα του 1976. Στην Ισπανία, τον Νοέμβριο του 1975 τον θάνατο του δικτάτορα Φρ. Φράνκο ακολούθησε η έναρξη μιας συναινετικής και ελεγχόμενης, από το ίδιο το καθεστώς, διαδικασίας εκδημοκρατισμού. Η ισπανική Μεταπολίτευση (Transición) βασίστηκε στην ιδέα μιας “νέας αρχής” και μιας “συμφωνίας λήθης” του παρελθόντος. Στην τελευταία εκπομπή του αφιερώματος “50 χρόνια Μεταπολίτευση” ο Μάνος Αυγερίδης συζητάει με τον Κωστή Κορνέτη, επίκουρο καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, για την ιστορία των δύο μακροχρόνιων δικτατορικών καθεστώτων της ιβηρικής χερσονήσου και των αντίστοιχων δημοκρατικών μεταβάσεων της δεκαετίας του 1970. Μεταβάσεις παράλληλες και πολύ διαφορετικές, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ελληνική Μεταπολίτευση του 1974. 

    

 

   Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Θεοδωρόπουλος

Ηχητική επιμέλεια: Λάζαρος Καραγιάννης  - Μοντάζ: Σοφία Ξερικού 

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη