Το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση του έβδομου τεύχους του Αρχειοταξίου έως σήμερα, συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς ο εμπλουτισμός των αρχειακών συλλογών και της βιβλιοθήκης των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.
Τον Ιούλιο του 2005 ο Χαράλαμπος Πρωτοπαπάς, με την ευγενική μεσολάβηση του Γεράσιμου Νοταρά, κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό αρχείο του καθώς και ένα σημαντικό τμήμα του αρχείου του ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ. της περιόδου 1979-1992.
Το Νοέμβριο του 2005 ο Αρτέμης Ιωαννίδης κατέθεσε τμήμα του προσωπικού του αρχείου με τεκμήρια από την αντιδικτατορική του δράση και το παράνομο τυπογραφείο του την περίοδο της χούντας, σκίτσα, επεξεργασίες βιβλίων του και ανέκδοτα κείμενα του.
Η Ζήνα Ραζή κατέθεσε χειρόγραφα και κατάλοιπα του πατέρα της Αποστόλη Αποστόλου που διετέλεσε δήμαρχος Μυτιλήνης πριν τη δικτατορία και στη συνέχεια δήμαρχος Καισαριανής. Στη συλλογή περιλαμβάνονται ακόμη τμήματα του αρχείου της Ζ. Ραζή από τη δράση της στην ανανεωτική αριστερά (τεκμήρια από το ΚΚΕ εσωτερικού, το ΚΚΕ Εσωτερικού-Α.Α., την ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος), τεκμήρια από τη συμμετοχή της στο γυναικείο κίνημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και πλούσιο συναφές φωτογραφικό αρχείο. Τη δωρεά της συμπληρώνουν σειρές μεταπολιτευτικών περιοδικών και εκδόσεων και φωτοτυπημένα υλικά του δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Παναγιώτου.
Τον Ιανουάριο του 2006 με την ευγενική μεσολάβηση της Ρίκι βαν Μπούσχoτεν, η οικογένεια της Δήμητρας Σιδέρη κατέθεσε τεκμήρια από τη ζωή και τη δράση της ίδιας και του συζύγου της Νίκου στην Ολλανδία. Μια σημαντική ενότητα αφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ολλανδία και στη Δυτική Ευρώπη (αλληλογραφία, προκηρύξεις, φυλλάδια, αποκόμματα τύπου, αντιδικτατορικά περιοδικά και εφημερίδες). Υπάρχουν ακόμη τεκμήρια για την ελληνική κοινότητα της Ουτρέχτης, καθώς και εκτεταμένη αλληλογραφία του ζευγαριού με τον Απόστολο Σπήλιο (1958-1964), καθώς και σειρά χρονογραφημάτων του.
Ενισχύοντας τις συλλογές μας με αρχεία οικονομικού χαρακτήρα, τον Μάρτιο του 2006, ο Δημήτρης Πλουμπίδης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το οικονομικό αρχείο του παππού του Αποστόλη Δημ. Παπαχρήστου. Το αρχείο περιλαμβάνει σειρά κατάστιχων και λυτών εγγράφων στα οποία καταγράφονται αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδα της οικογένειας Παπαχρήστου από το 1907 έως το 1961. Η μοναδική αυτή σειρά συμπληρώνεται από το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Παπαχρήστου το οποίο καθιστά ευχερέστερη την αποκωδικοποίησή της αλλά και από το ημερολόγιο αναμνήσεων του Απ. Παπαχρήστου.
Τον Φεβρουάριο του 2006, ο Μιχάλης Σαμπατακάκης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το προσωπικό του αρχείο από την συμμετοχή του στο ΚΚΕ εσωτερικού και στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, απαντώντας στο κάλεσμά μας για τη διεύρυνση των συλλογών των αρχείων μας για την σημαντική αυτή οργάνωση νεολαίας στα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Τον Απρίλιο του 2006 ο Δημήτρης Δημητριάδης πρόσφερε σημαντικό αρχειακό υλικό από την οργάνωση του ΚΚΕ εσωτερικού στη Θεσσαλονίκη κατά τη δεκαετία του 1980, καθώς και φακέλους με φωτογραφίες και αναπαραγωγές εντύπων από το Μεσοπόλεμο και την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης. Κατέθεσε ακόμη φωτογραφίες και έντυπα πολιτικών προσφύγων στις ανατολικές χώρες, καθώς και τεκμήρια από τον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974).
Από τη Θεσσαλονίκη και πάλι, οι συλλογές των ΑΣΚΙ εμπλουτίστηκαν την ίδια περίοδο με ένα σημαντικό αρχείο. Ο Δημοσθένης Δώδος κατέθεσε τεκμήρια από το αρχείο της Μαρίας και του Χαρίλαου Δώδου της περιόδου 1935-1985 καθώς σημαντικό τμήμα της βιβλιοθήκης τους. Το αρχείο το οποίο είναι επικεντρωμένο στη Βόρεια Ελλάδα περιλαμβάνει φακέλους με πρωτότυπα υλικά και σπάνια έντυπα (εφημερίδες, προκηρύξεις και φυλλάδια) που αφορούν την παλινόρθωση της μοναρχίας και τις κινήσεις των αγροτιστών του μεσοπολέμου, τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, το ΣΚΕ και την ΕΛΔ στα χρόνια της κατοχής στη Βόρεια Ελλάδα και της απελευθέρωσης, τη δράση των τραπεζικών υπαλλήλων, τη βρετανική προπαγάνδα στα Δεκεμβριανά όπως και φακέλους για το χώρο του Κέντρου, το ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ και το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Από τις σειρές της βιβλιοθήκης Μαρίας και Χαρίλαου Δώδου πρέπει να επισημάνουμε τα περιοδικά Ελληνικά Γράμματα, Εργασία, Νέα Οικονομία, Νέα Εστία, Σοσιαλιστική Επιθεώρηση κ.ά.
Η Ελένη Γκρούμπερ κατέθεσε στις συλλογές της Εταιρείας μας τεκμήρια από τη σύλληψη, τη χειρόγραφη απολογία και αλληλογραφία της Μαίρης Χυτήρη πριν την εκτέλεση της, το 1949. Η Αγγελική Κωνσταντακοπούλου πρόσφερε φακέλους με τεκμήρια για το δημογραφικό πρόβλημα και το γυναικείο ζήτημα. Ο Νίκος Θεοτοκάς συμπληρώνοντας τους σχετικούς φακέλους για το Κέντρο Μαρξιστικών Σπουδών (ΚΜΑΣ) πρόσφερε σειρά δελτίων της βιβλιοθήκης του.
Με νέες δωρεές ενισχύθηκαν υπάρχοντα αρχεία ή συλλογές. Η Ναταλία Καραγιάννη εμπλούτισε τα τεκμήρια που είχε καταθέσει για τη ζωή και τη δράση του Ανδρέα Τζήμα, με προσωπική αλληλογραφία του, κείμενα, καθώς και με φωτογραφίες της οικογένειας Τζήμα. Η Μαίρη Αρώνη πρόσθεσε στη συλλογή της για τον σύλλογο «Η Γυναίκα στην αντίσταση» νέες δωρεές. Ο Ηλίας Στάβερης συνέχιζε να εμπλουτίζει τη συλλογή του με τεκμήρια από τους κοινωνικούς αγώνες και το συνδικαλιστικό κίνημα στη μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα. Ο Τάκης Μπενάς διεύρυνε τη συλλογή του με μεταπολιτευτικά έντυπα και φωτογραφίες. Ο Στέφανος Στεφάνου πρόσφερε πρωτότυπα έντυπα και αρχειακά τεκμήρια, καθώς και αναπαραγωγές για την μετεμφυλιοπολεμική αριστερά. Ο Στέργιος Γκιουλάκης παραχώρησε νέα τεκμήρια, πρωτότυπα και αναπαραγωγές, από την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Η Τζίνα Κονίδου κατέθεσε αναπαραγωγές φωτογραφιών από το αρχείο του πατέρα της Κ. Πορφυρή.
Διάφορα αρχειακά τεκμήρια κατέθεσαν οι Άγγελος Ελεφάντης, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Μαρούλα Ευθυμίου, Ρέλια Παναγιωτοπούλου-Καραχάλιου, Ανδρέας Τακαλιός, Μάνος Χαριτάτος.
Η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με νέες εκδόσεις και περιοδικά. Η Μαρία Ηλιού και ο Ηλίας Ηλιού συνέχισαν την προσφορά εντύπων και τεκμηρίων από τις συλλογές του Φίλιππου Ηλιού. Ο Σωτήρης Αναστασιάδης κατέθεσε τμήμα της βιβλιοθήκης των γονιών του Κώστα Αναστασιάδη και Γεωργίας Λαδογιάννη-Αναστασιάδη, στην οποία περιλαμβάνεται μια εκτεταμένη σειρά εκδόσεων για το αριστερό κίνημα και τη σύγχρονη ιστορία (450 περίπου τίτλοι βιβλίων και 150 περίπου τίτλοι περιοδικών). Ο Παναγιώτης Κοντογιάννης πρόσφερε στη βιβλιοθήκη της Εταιρείας μας σχεδόν πλήρη σειρά της εφημερίδας Ριζοσπάστης από το 1975 έως το 1989 (102 τόμοι), σειρά της εφημερίδας Ποντίκι στη δεκαετία του 1980, καθώς και εκδόσεις του Γ.Ε.Σ. Η Άννα Φιλίνη συνέχισε τις δωρεές της με μια σημαντική συλλογή μεταπολιτευτικών βιβλίων (περίπου 220 τίτλοι) γύρω από τη μαρξιστική και σύγχρονη αριστερή σκέψη, καθώς και το κομμουνιστικό κίνημα στην Κίνα. Στην ίδια δωρεά ακόμη περιέχονται σειρές περιοδικών εκδόσεων των δεκαετιών 1960 και 1970 (Νέος Κόσμος, ΚΟΜΕΠ, Εποχές κ.ά.).
Το Ριζάρειο Ίδρυμα πρόσφερε εκδόσεις του, ενώ ο Θόδωρος Μαλικιώσης εμπλούτισε την σειρά των προδικτατορικών εκδόσεων του Θεμελίου με 38 βιβλία. Ο Κλεομένης Κουτσούκης κατέθεσε σειρά έργων του. Ο Αλέκος Αλαβάνος εμπλούτισε τη βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ με εκδόσεις της μεταπολίτευσης για το κομμουνιστικό κίνημα (περίπου 50 τίτλοι), καθώς και με σειρά τευχών της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης. Ο Γιώργος Φαράκλας πρόσφερε σειρά των «Ενθεμάτων» της Αυγής, γαλλικές σατυρικές εφημερίδες, και βιβλία.
Η συλλογή των περιοδικών εκδόσεων απέκτησε αρκετούς νέους τίτλους και τεύχη. Ο Δημήτρης Πλουμπίδης κατέθεσε σειρές των περιοδικών Δρόμοι της Ειρήνης, Σύγχρονη Γυναίκα κ.ά. από τις συλλογές της μητέρας του Ιουλίας Πλουμπίδη. Η Οργάνωση Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού δώρισε στη βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ σειρές περιοδικών εκδόσεων: Νέος Κόσμος, Αντί, Διάλογος, Αγώνας, Θούριος, Η Αριστερά σήμερα κ.ά. Η Σίσσυ Βελισσαρίου πρόσφερε τεύχη των περιοδικών Πειραϊκά Γράμματα, Ελληνική Δημιουργία και Νέα Εστία από τις συλλογές του πατέρα της. Η Ελένη Περδικούρη πρόσφερε σειρά της εφημερίδας LemondeDiplomatique. Η Αγγελική Κωνσταντακοπούλου κατέθεσε τεύχη των περιοδικών Πολύτεκνη Οικογένεια και Οι φίλοι των Πολυτέκνων. Η Όλγα Σελλά πρόσφερε σειρά του ένθετου «Επτά Ημέρες» της Καθημερινής και ο Σπύρος Κακουριώτης σειρά της εφημερίδας Αριστερά. Η Αγγελική Χριστοδούλου διεύρυνε τις σχετικές συλλογές με αναπαραγωγές σπάνιων μεσοπολεμικών εντύπων από το αρχείο Νίκου Βέη. Τεύχη τους πρόσφεραν και τα περιοδικά Απόπλους, Δρομολόγιο λόγου και τέχνης, Μανδραγόρας, Μεθόριος, Νέα Εστία, Πολίτης και Παρέμβαση.
Βιβλία και περιοδικές εκδόσεις πρόσφεραν στα Αρχεία η AlphaBank- HistoricalArchives, τα ΓΑΚ Σάμου, τα ΓΑΚ Σερρών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, ο Βαγγέλης Αγγελής, ο Ραϋμόνδος Αλβανός, ο Γιώργος Ανδρίτσος, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο Πολυμερής Βόγλης, ο Κίτσος Γιαγγώρος, ο Δημήτρης Δημητρόπουλος και η Εύη Ολυμπίτου, ο Δημοσθένης Δούκας, η Μαρία Ηλιου, ο Μάνος Ιωαννίδης, η Μαρία Καραγιώργη, ο Σπύρος Καράβας, η Αιμιλία Κάραλη, ο Τάσος Π. Καραντής, η Αγγέλα Καστρινάκη, ο Κώστας Κατσάπης, ο Παντελής Καψής, η Αφροδίτη Κοϊδη, η Ντουνιά Κουσίδου, ο AlexandreKtenas, ο Βασίλης Λασκαρίδης, η Κατερίνα Μαυροκεφαλίδου, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Νικόλαος Μότσιος, ο Αθανάσιος Μπατζής, ο Στρατής Μπουρνάζος, η Κατερίνα Ντόνα, η οικογένεια Δασκαλάκη, ο Χρήστος Παπουτσάκης, η Αμαλία Παππά, η Ελένη Περδικούρη, η Ιωάννα Πετροπούλου, ο Δημήτρης Πλουμπίδης, ο Μιχάλης Ποντικής, ο Χρίστος Σκούπρας, ο Θανάσης Σκρουμπέλος, ο Άρης Τσουκνίδας, ο Γιώργος Φαράκλας, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, οι εκδόσεις Βιβλιόραμα, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και οι εκδόσεις Φιλίστωρ.
Τη χρονιά που πέρασε, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο σε συνεργασία με τα ΑΣΚΙ και με την οικονομική υποστήριξη της Εμπορικής Τράπεζας το βιβλίο της Βάσως Ψιμούλη «Ελεύθερη Ελλάδα»-«Η Φωνή της Αλήθειας». Ο παράνομος ραδιοσταθμός του ΚΚΕ. Αρχείο 1948-1967. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 24 Μαρτίου στην ΕΣΗΕΑ με ομιλητές τους Σπύρο Ασδραχά, Άγγελο Ελεφάντη, Στέλιο Κούλογλου τον Στέφανο Στεφάνου και τη συγγραφέα.
Παράλληλα, στη σειρά «Μαρτυρίες», από τις εκδόσεις «Βιβλιόραμα» και τα ΑΣΚΙ, την οποία διευθύνει ο Άγγελος Ελεφάντης, προστέθηκαν τρεις νέοι τίτλοι: Από χιόνι... Πολεμώντας στην Αλβανία του Στάθη Γκοτσίνα, Από τον Δεκέμβρη στον Εμφύλιο και 134 μήνες εξορία του Βασίλη Θ. Λασκαρίδη και Ένας ανταρτάκος απ' το Παλιόκαστρο του Κώστα Γκέκα.
Τον Ιούλιο 2005 οι φοιτητές Ευαγγελία Γάλλου και Μιχάλης Μωραϊτίδης (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση στα ΑΣΚΙ. Η πρώτη ταξινόμησε το Αρχείο Μοιρόπουλου και ο δεύτερος εργάστηκε στην καταγραφή των εντύπων του Αρχείου Νίκου Μάργαρη. Ο φοιτητής του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιάσων Χανδρινός συνεργάστηκε στην ταξινόμηση του Αρχείου Χαράλαμπου Πρωτοπαπά στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης (Σεπτέμβριος 2005). Η φοιτήτρια του ίδιου Τμήματος Θεοχάρη Τσιχλή συνεργάστηκε στην ταξινόμηση .του αρχείου του Πέτρου Ανταίου, κατά την πρακτική της άσκηση, τον Οκτώβριο του 2005. Από τον ίδιο μήνα ξεκίνησαν την πρακτική τους άσκηση στα ΑΣΚΙ, στο πλαίσιο προγράμματος που διευθύνει η καθηγήτρια κυρία Καίτη Αρώνη- Τσίχλη, οι φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Γεωργία Ζαφείρη και Δήμητρα Κακούρου. Οι δυο φοιτήτριες εργάστηκαν στην ταξινόμηση του Αρχείου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (Οκτώβριος 2005- Ιανουάριος 2006). Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος η φοιτήτρια Κωνσταντίνα Τσοέρερ εργάστηκε στην ταξινόμηση του αρχείου της Ζήνας Ραζή και ο φοιτητής Στάθης Παυλόπουλος στην ταξινόμηση του Αρχείου Αντώνη Φλούντζη και του Αρχείου Σταύρου Κασιμάτη. Τέλος στο πλαίσιο σεμιναρίου των Μαρούλα Ευθυμίου και Βαγγέλη Καραμανωλάκη στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι φοιτητές Σταματία Αυγέρου, Αγγελική Κουτσοπιά Δημήτριος Μίχας, Ελένη Παπάρα και Στυλιανός Χαλδαίος πραγματοποίησαν δεκαήμερη πρακτική άσκηση στα ΑΣΚΙ (20-31 Μαρτίου 2006).
Την περίοδο αυτή συνεχίστηκε η πραγματοποίηση του προγράμματος «Πολιτισμός και Αριστερά στον 20ό αιώνα. Ψηφιοποίηση τεκμηρίων από τις συλλογές των ΑΣΚΙ», στο πλαίσιο της «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, θα δοθούν στην έρευνα, μέσα από την ιστοσελίδα της Εταιρείας 25.000 περίπου ψηφιοποιημένα τεκμήρια (περισσότερες από 70.000 σελίδες) από τα αρχεία και τις συλλογές εντύπων των ΑΣΚΙ για όλο τον 20ό αιώνα. Αντίστοιχα, από τον Οκτώβριο του 2005, τα ΑΣΚΙ, ως μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων (I.C.A.) συμμετέχουν σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ταξινόμηση των αρχείων ευρωβουλευτών. Τα ΑΣΚΙ συμμετείχαν στην ετήσια συνάντηση των μελών του IALHIμε εκπρόσωπο τους το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργο Κουκουλέ.
Το θερινό εξάμηνο 2004-2005 οι Ιωάννα Παπαθανασίου και Βαγγέλης Καραμανωλάκης ξεκίνησαν τα «Εργαστήρια των ΑΣΚΙ» σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία» του Παντείου Πανεπιστημίου. Το σεμινάριο τους με τον τίτλο «Ιστορίες των αρχείων και κομματικές ιστορίες του 20ού αιώνα» εντάχθηκε και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το χειμερινό εξάμηνο 2005-2006 στο πλαίσιο των «Εργαστηρίων των ΑΣΚΙ» οι Άγγελος Ελεφάντης και Τάσος Σακελλαρόπουλος πραγματοποίησαν μεταπτυχιακό σεμινάριο με θέμα: «Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος (1939-1945) και η Ελλάδα (1940-1944). Κομβικά σημεία για την έρευνα και την ερμηνεία».
Το διάστημα που πέρασε οι Φίλοι των ΑΣΚΙ συνέχισαν την προσφορά τους προς τα Αρχεία ενισχύοντας την υλικοτεχνική υποδομή τους.
Και το διάστημα αυτό συχνή υπήρξε η χρήση αρχειακών και φωτογραφικών τεκμηρίων από τις συλλογές των ΑΣΚΙ τόσο σε εκθέσεις, όσο και σε τηλεοπτικές εκπομπές, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, σε εκδόσεις
Τον Ιανουάριο του 2006 πραγματοποιήθηκε η τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση των ΑΣΚΙ, η οποία, αφού συζήτησε τα πεπραγμένα του, ανανέωσε την εμπιστοσύνη της στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Air Max 95 20th Anniversary