Σεμινάριο ΑΣΚΙ

"Οι μαρτυρίες, η ανάγνωση και η κατανόησή τους"

Διδάσκων: Σπύρος Ασδραχάς

Χειμερινό εξάμηνο 2010 - 2011

Τα σεμινάρια αποβλέπουν σε ένα είδος εμπειρικής εφαρμογής της ιστορικής μεθοδολογίας. Νοηματικώς επικεντρώνονται στην έννοια της μαρτυρίας με όλη την πολυσημία που αυτή συνεπάγεται. Πεδίο παρατήρησης η νεότατη ελληνική ιστορία με ισχυρή, αλλά όχι αποκλειστική επικέντρωση στην χρονικότητα που ορίζεται από την Αντίσταση και τον Εμφύλιο πόλεμο. Η πολυσημία της μαρτυρίας περιορίζεται σε ορισμένες από τις εκφάνσεις της, ιδίως στην προσωπική και μάλιστα αυτοβιογραφική μαρτυρία με τη βούληση ή αλλιώς ιστοριογραφική πρόθεση η προσωπική μαρτυρία να αναχθεί σε συλλογική. Για την πραγματοποίηση αυτού του γενικού σχεδίου επιλέχθηκαν θεματικές κατανομές που θα προσπαθήσουν να τις αναγάγουν σε ιστοριογραφικό παράδειγμα ιστορικοί, των οποίων τα ενδιαφέροντα ανήκουν στις χρονικές απαιτήσεις του όλου σκεπτικού.  

Στο φετινό κύκλο σεμιναρίων η πολυσημία στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω επεκτείνεται και σε άλλα πεδία έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος, η ζωγραφική και οι φωτογραφικές αποτυπώσεις.

Το σεμινάριο θα διεξάγεται στο αναγνωστήριο των ΑΣΚΙ (Πλατεία Ελευθερίας 1, Αθήνα, 4ος όροφος, τηλ. 210 3223062).

Ώρες σεμιναρίου: 19.00 – 21.30

Γραμματεία σεμιναρίου: Αγγελική Χριστοδούλου

Πρόγραμμα σεμιναρίου

ΚΥΚΛΟΙ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΑΡΧΕΙΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ

Η μαρξιστική ιστοριογραφία στην Ελλάδα

από τον Γ. Σκληρό ως τον Δ. Χατζή

Β΄ κύκλος

Νοέμβριος 2010 - Ιανουάριος  2011

Οι κύκλοι συναντήσεων που οργανώνουν από κοινού το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας συνεχίζονται και τη φετινή χρονιά. Οι κύκλοι έχουν στόχο τη μελέτη της μαρξιστικής ιστοριογραφίας στην Ελλάδα από τις πρώτες εμφανίσεις της, στις αρχές του 20ού αιώνα στο έργο του Γ. Σκληρού έως τη δεκαετία του 1960. Η εξέταση του έργου μεμονωμένων ιστορικών, αλλά και ιστοριογραφικών προσεγγίσεων ολόκληρων χρονικών περιόδων, αποσκοπεί στον αναστοχασμό για την επιρροή που άσκησε ο μαρξισμός στην ανασυγκρότηση της ελληνικής ιστοριογραφίας και στον εμπλουτισμό της με νέα μεθοδολογικά εργαλεία και θεματικές, στο πλαίσιο των πολιτικών και κοινωνικών συγκυριών.

Ο φετινός κύκλος σεμιναρίων έχει διαμορφωθεί ως εξής: μαρξιστικές προσεγγίσεις στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ιδίως ως προς την περιοδολόγησή τους σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες (Μαριάννα Δήτσα, «Απορίες για τις ιστορίες της λογοτεχνικής ιστορίας», Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010), ελληνική μαρξιστική ερμηνεία και πρόσληψη της αρχαιότητας (Έλενα Πατρικίου, «Η μαρξιστική ελληνική ιστοριογραφία για την αρχαιότητα», Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010), η αρχή της κομματικότητας στην εσωτερική ιστορία του ΚΚΕ (Ιωάννα Παπαθανασίου, «Αναγνώσεις της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα», Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010) και μαρξιστικές ερμηνείες της επανάστασης του 1821 (Παναγιώτης Στάθης, «Αριστερές αναγνώσεις του ’21» και Διονύσης Τζάκης, «Πόλεμος και σχέσεις εξουσίας στην επανάσταση του ’21: Οι στρατιωτικοί της Πελοποννήσου», Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011).

Αίθουσα εκδηλώσεων Ινστιτούτου ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ

Σαρρή 14 (περιοχή Ψυρρή), 2ος όροφος

 ώρα 6.30 μ.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

▪ ΤΡΙΤΗ  16  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Απορίες για τις ιστορίες της λογοτεχνικής ιστορίας

εισηγήτρια: Μαριάννα Δήτσα, ιστορικός

▪ ΤΡΙΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η μαρξιστική ελληνική ιστοριογραφία για την αρχαιότητα   

εισηγήτρια: Έλενα Πατρικίου, ιστορικός

▪ ΤΡΙΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Αναγνώσεις της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα

εισηγήτρια: Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός

▪ ΤΡΙΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011  

Αριστερές αναγνώσεις του ΄21

εισηγητής: Παναγιώτης Στάθης, ιστορικός

Πόλεμος και σχέσεις εξουσίας στην επανάσταση του ΄21: Οι στρατιωτικοί της Πελοποννήσου

εισηγητής: Διονύσης Τζάκης, ιστορικός

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ: 210 3217745

ΑΡΧΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: 210 3223062

M2k Tekno