Περιηγηθήτε στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης πατώντας ΕΔΩ

 

korakas001

Το 1999 οι κληρονόμοι του Μανώλη Κόρακα πρόσφεραν στα ΑΣΚΙ τη βιβλιοθήκη του πατέρα τους.  Στέλεχος της «Εργατικής Σοσιαλιστικής Ένωσης», διευθυντής της εφημερίδας Εργατική Σημαία (1929-1931), ανταποκριτής ξένων εφημερίδων στην Ελλάδα και αρθρογράφος ευρωπαϊκών περιοδικών, ο Μανόλης Κόρακας υπήρξε ένα από τα σημαντικά στελέχη του μεσοπολεμικού σοσιαλιστικού κινήματος, στο κλίμα της Β΄ Σοσιαλιστικής Διεθνούς.  Οι μελέτες του για τα σοσιαλιστικό και εργατικό κίνημα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς και η ενεργητική του παρουσία σε αυτό  προσδιόρισαν το χαρακτήρα ενός σημαντικού τμήματος της βιβλιοθήκης του.

Η βιβλιοθήκη του Μανώλη Κόρακα περιλαμβάνει 1.191 τίτλους εντύπων εκ των οποίων τα 1088 είναι βιβλία και τα 103 είναι περιοδικά και εφημερίδες, στην ελληνική, στην γαλλική και γερμανική κυρίως γλώσσα. Στην βιβλιοθήκη περιλαμβάνονται σειρές πρωτότυπων έργων του Καρλ Μαρξ, του Λέων Τρότσκυ, του Κάρλ Κάουτσκυ, της Ρόζας Λούξεμπουργκ, του Ζαν Ζωρές κ.ά. Συγκαταλέγονται, ακόμη, σπάνιες και πάντως δυσπρόσιτες εκδόσεις για τα σοσιαλιστικά ρεύματα και κινήσεις στην Ευρώπη του μεσοπολέμου καθώς και για το διεθνές εργατικό κίνημα. Στις θεματικές των συλλογών της βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται ακόμη το ελληνικό πρωτοσοσιαλιστικό κίνημα, η δεκαετία του 1940, το εργατικό κίνημα και ο συνδικαλισμός, η αντικομμουνιστική φιλολογία κ.ά.

Μεγάλης σπουδαιότητας και σπανιότητας είναι και οι σειρές των περιοδικών που συγκέντρωνε ο ίδιος, από τη δεκαετία του 1910 έως τη δεκαετία του 1970. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε πέρα από την καταλογογράφησή και η συνολική ψηφιοποίηση ενδεικτικών εντύπων: Έρευνα, έκδοση του πρωτοσοσιαλιστή Πλάτωνα Δρακούλη, 1904-1906 [6 τεύχη], Αρχείον των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, 1921-1926 [9 τεύχη], Αρχείον Κοινωνιολογίας και Ηθικής, (δεκαετία ’50) [1 τόμος]  και Διεθνής Ζωή, 1958-1964 [78 τεύχη]. Επιπλέον επιλέχθηκαν για αποδελτίωση και ψηφιοποίηση 30 άρθρα από τα περιοδικά: Le Correspondance Internationale, 1921-1929 [18 άρθρα], L’ Internationale Communiste, 1922-1926 [6 άρθρα], και L ’Internationale Syndicale Rouge1921-1923 [6 άρθρα], που αφορούν την Ελλάδα και την Βαλκανική την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Η καταλογράφηση της βιβλιοθήκης, η ψηφιοποίηση των περιοδικών εκδόσεων και η ανάρτησή τους στο διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε από τα ΑΣΚΙ με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Κατάλογος βιβλιοθήκης σε pdf

Damen/Herren Nike Air Max Schuhe Online Shop Outlet