aski peripatosΤο This is Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) διοργανώνουν ιστορικό περίπατο με τίτλο: "Στον δρόμο για την Ελευθερία: Τοπόσημα του αντιδικτατορικού αγώνα στην Αθήνα της χούντας" την Κυριακή 26 Μαΐου.

 

Ώρα εκκίνησης: 10.00

Σημείο συνάντησης:  Πάρκο Ελευθερίας – Κτίριο ΣΦΕΑ, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ

 

Σημεία περιπάτου:

Πολεμικό Μουσείο

Νομική Σχολή

Άγαλμα Παναγούλη (Πλατεία Δικαιοσύνης, οδός Πανεπιστημίου)

Μπουμπουλίνας 18, Υποδιεύθυνση Γενικής Ασφάλειας Αθηνών επί δικτατορίας (νυν ΥΠΠΟΑ)

Σημείο κατάληξης: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πατησίων 42 Αθήνα

 

Ο περίπατος θα πραγματοποιηθεί από τους Βαγγέλη Καραμανωλάκη, αν. καθηγητή Ιστορίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρο Δ.Σ. ΑΣΚΙ και Στάθη Παυλόπουλο, Δρ. Ιστορίας, Συντονιστή Προγραμματισμού και Επιστημονικών Δράσεων ΑΣΚΙ.

 

Η συμμετοχή στον ιστορικό περίπατο είναι δωρεάν και οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης. Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: https://www.more.com/walk/ston-dromo-gia-tin-eleutheria/ (η πλατφόρμα κρατήσεων θα ανοίξει την Τετάρτη 22 Μαΐου)

 

Ο ιστορικός περίπατος θέλει να αποτελέσει μια ζωντανή και βιωματική αφήγηση του αντιδικτατορικού αγώνα στην πρωτεύουσα, την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1967-1974). Θα μιλήσουμε για την Αθήνα της χούντας και του αντιδικτατορικού αγώνα και θα σταματήσουμε σε κύριους σταθμούς που σχετίζονται με τα γεγονότα της εποχής. Θα ξεκινήσουμε από το Πάρκο Ελευθερίας, στα παλιά κτίρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967-1974. Ένας τόπος μαρτυρίου και ιστορικής μνήμης για τους αγωνιστές της Ελευθερίας και τις αξίες της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, έξω από το Πολεμικό Μουσείο του οποίου η ανέγερση ξεκίνησε από το δικτατορικό καθεστώς, θα συζητήσουμε γενικότερα την ιδεολογική προπαγάνδα του καθεστώτος. Η επόμενη στάση του ιστορικού περιπάτου θα γίνει στην Νομική Σχολή, όπου διεξήχθη η μεγαλειώδης κατάληψη τον Φεβρουάριο του 1973, πράξη που ενίσχυσε το φοιτητικό κίνημα, θέτοντάς το ξεκάθαρα πλέον εναντίον της χούντας. Κατόπιν, ο περίπατος θα σταθεί μπροστά από το μνημείο του Αλέκου Παναγούλη, όπου θα θυμηθούμε την ηρωική δράση του αγωνιστή-συμβόλου της αντιδικτατορικής αντίστασης, αλλά και τα φοβερά βασανιστήρια που υπέστη. Στη συνέχεια, θα σταματήσουμε στο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας 18, μια στάση-φόρος τιμής στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες που βασανίστηκαν απάνθρωπα εκεί. Η κατάληξη του περιπάτου θα είναι στο Πολυτεχνείο, σύμβολο της εξέγερσης των φοιτητών και των φοιτητριών τον Νοέμβριο του 1973, αποκορύφωμα του αντιδικτατορικού αγώνα και σημείο τομή για τις σχέσεις του καθεστώτος με την ελληνική κοινωνία.