Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του 3ετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος SO-CLOSE, Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω της ανταλλαγής της πολιτιστικής κληρονομιάς του αναγκαστικού εκτοπισμού, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 στις 18.45, στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134,Θησείο).
Πρόγραμμα:
Προβολή εικονικών εκθέσεων:
«Ζώντας σε περίκλειστους χώρους: Τρίκερι, στρατόπεδο συγκέντρωσης γυναικών»
«Ένας καθρέφτης του παρελθόντος; Από τα ελληνικά νησιά στο Χαλέπι και από το Χαλέπι στα ελληνικά νησιά»
«HARTS, Hands on Refugees Talent & Sustainability»
«Η τέχνη του αναγκαστικού εκτοπισμού».
Θεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα διερμηνέων της ΜΕΤΑδρασης,«Ροή». «Κάθε άνθρωπος έχει κοινή, απάνεμη ελπιδοφόρα πατρίδα, δίχως σύνορα που εμπνέει…».
Συζήτηση για τον αναγκαστικό εκτοπισμό με τους Βασιλική Κατριβάνου (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες), Όλγα Λαφαζάνη (διδάσκουσα στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης ΕΚΠΑ), Πέτρο Μάστακα (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες),Yonous Muhammadi (Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων), Χρήστο Τρικαλινό (ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ).
Συντονίζει η Μάγδα Φυτιλή (μεταδιδακτορική ερευνήτριαSo-CLOSE).
Προβολή ντοκιμαντέρ από ομάδες προσφύγων με τίτλο«Φωνές εκτοπισμένων μέσα από τα σύρματα»:
Παράλληλες ιστορίες εκτοπισμού Ελλήνων γυναικών στη δεκαετία του 1940 και 1950 στο Τρίκερι, γυναικών από το Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και του 1990, Ελλήνων προσφύγων νησιωτών εκτοπισμένων σε στρατόπεδα στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και χιλιάδων Σύρων και Αφγανών εκτοπισμένων σήμερα σεcamps στα ελληνικά νησιά.
Την εκδήλωση θα συνοδεύσουν γεύσεις από την Αφγανική κουζίνα!