staveris001Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και οι Εκδόσεις Παρασκήνιο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του

  

Ηλία Στάβερη

 

Oικοδόμοι. Ηρωικοί αγώνες μιας 7ετίας 1960-1967

 

 

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΛΥΒΗΣ, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΝΗΣ, τ. γενικός γραμματέας Σωματείου Μπετατζήδων

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ιστορικός ΑΣΚΙ-ΕΚΚΕ

και η επιμελήτρια του βιβλίου ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΩΙΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο διευθυντής της Αυγής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΗΣ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα  2  Ιουνίου 2003, ώρα 12:00 π.μ. στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ακαδημίας 23.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 170 σελίδες του βιβλίου καταγράφονται τα γεγονότα και τα πρόσωπα που συνέθεσαν τις μεγάλες στιγμές της συνδικαλιστικής διαδρομής του κλάδου των οικοδόμων. Δύο κορυφαίες απεργιακές κινητοποιήσεις -η πρώτη την 1η Δεκεμβρίου 1960 και η τελευταία στις 12 Απριλίου 1967, εννέα ημέρες πριν την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας- οροθετούν χρονικά την επτάχρονη αυτή διαδρομή. Σημαδεύτηκαν από τις μαζικές κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις των οικοδομικών σωματείων στους δρόμους της Αθήνας και από τις βίαιες συγκρούσεις με την Αστυνομία.

Επτά χρόνια κινητοποιήσεων των οικοδόμων με καταχτήσεις όπως το 7ωρο, το δώρο και οι άδειες, η συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια, άλλαξαν ριζικά τις πρωτόγονες συνθήκες ζωής και δουλειάς των εργαζομένων στην οικοδομή και ταυτόχρονα τη θέση τους στην κοινωνία. Άνοιξαν νέους ορίζοντες στο συνδικαλιστικό κίνημα, γράφοντας μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της εργατικής ιστορίας στη χώρα μας.