Βιβλία και ιδέες, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, μελομακάρονα, λαχνοί και εκδηλώσεις! Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), μαζί με τους Φίλους των ΑΣΚΙ, οργανώνουν στις 22 και 23 Δεκεμβρίου το καθιερωμένο παζάρι βιβλίων σε ένα διήμερο γεμάτο εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Από τις 11.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ θα είμαστε εκεί για να κουβεντιάσουμε, να αγοράσουμε βιβλία και περιοδικά, παλιά και νέα, λογοτεχνικά, πολιτικά και ιστορικά, και, ιδίως, σπάνιες και εξαντλημένες εκδόσεις για τη σύγχρονη ιστορία και την ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα.


Παράλληλα, θα φυλλομετρήσουμε τα νέα βιβλία που θα παρουσιαστούν, θα δούμε ντοκιμαντέρ, θα συζητήσουμε για την κρίση και την πολιτική γελοιογραφία, το διαδίκτυο και τους ιστότοπους για την Ιστορία. Θα γιορτάσουμε, θα ανταλλάξουμε ιδέες και θα συναντηθούμε, σε μια συγκυρία που δεν αφήνει τίποτα ανεπηρέαστο και πλήττει τις συλλογικότητες, ανάμεσά τους και  τα ΑΣΚΙ, που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ τη στήριξή μας.

 

ΠΕΜΠΤΗ 22 Δεκεμβρίου

 

ΠΡΩΙ: 12.30 Παρουσίαση του νέου κόμβου των ΑΣΚΙ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα Ιστορίες στο διαδίκτυο. Ομιλητές: Νίκος Ξυδάκης, Μιχάλης Παναγιωτάκης, Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, Νίκος Σαραντάκος. Συντονίζει ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης.

 

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 16.00 Προβολή του ντοκιμαντέρ του Φερνάντο Σολάνας Μνήμες λεηλασίας (2004, 120΄) για την οικονομική κρίση του 2001 στην Αργεντινή. Σχολιάζουν η Μαρία Δαμηλάκου και ο Χρήστος Λούκος.

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 19.00 Συζήτηση με θέμα: Οικονομική κρίση και γελοιογραφία. Θα μιλήσουν ο Γιάννης Καλαϊτζής, ο Βασίλης Καρδάσης, ο Προκόπης Παπαστράτης και ο Νίκος Φίλης. Θα συντονίσει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος.

 

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 Δεκεμβρίου

 

ΠΡΩΙ: 12.30 Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κέντρου Ο Εμφύλιος στη Φλώρινα από τη σειρά Μαρτυρίες (ΑΣΚΙ-Βιβλιόραμα). Χαιρετισμός: Στρατής Μπουρνάζος. Ομιλητές: Σπύρος Ασδραχάς, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ιωάννα Παπαθανασίου και η κόρη του συγγραφέα Ανδριάνα Κέντρου. Συντονίστρια: Κατερίνα Πορφυρογένη.

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑ18.00  Προβολή των δύο πρώτων επεισοδίων της νέας σειράς ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού Χούντα είναι. Θα περάσει; Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, στις 19.00, με τους Γιάνη Γιανουλόπουλο, Φώτο Λαμπρινό και  Ηλία Νικολακόπουλο.

 

Αμέσως μετά θα γίνει η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς και πολλές εκπλήξεις.

 

***

 

Σας περιμένουμε λοιπόν για να συναντηθούμε ξανά, να συζητήσουμε και να ενισχύσουμε οικονομικά τα ΑΣΚΙ που χρειάζονται τη βοήθειά μας σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Πληροφορίες:  ΑΣΚΙ,  210-3223062