Το διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενου Αρχειοτάξιο συνεχίστηκε ο εμπλουτισμός των αρχειακών συλλογών και της βιβλιοθήκης των ΑΣΚΙ με σημαντικές προσκτήσεις. Τον Ιούνιο, ο Αλκής Χρυσοστομίδης παρέδωσε το αρχείο και τμήμα της βιβλιοθήκης τού αξέχαστου πατέρα του Σοφιανού. Το άρχείο περιλαμβάνει τεκμήρια από τη ζωή και τη συμμετοχή του Σοφιανού Χρυσοστομίδη στο αριστερό κίνημα στην Αίγυπτο, όπως και από την προ-δικτατορική δημοσιογραφική δράση του. Περιλαμβάνει ακόμη σπάνια τεκμήρια από τη φυλάκιση του τη Δικτατορία. Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου αφορά τη μεταπολιτευτική δημοσιογραφική δράση του αριστερού διανοητή και συγγραφέα.
Τον Ιανουάριο 2017, περιήλθαν στα ΑΣΚΙ κατάλοιπα του αρχείου του Νίκου Καρβούνη με τεκμήρια του τμήματος ξένου Τύπου του ΕΑΜ, έντυπα Ελλήνων μεταναστών και τεκμήρια της Εταιρείας «Ελληνισμός».
Τον Σεπτέμβριο, η Νατάσα Τσιουρούπα κατέθεσε το αρχείο του Τάσου Ανδρέου για τη Δημοκρατική Άμυνα κατά τη Δικτατορία και τον σοσιαλιστικό χώρο στη Μεταπολίτευση.
Η Κόριννα Καρκανίδου παρέδωσε στα ΑΣΚΙ αντίγραφα των αναμνήσεων και της βιογραφίας του πατέρα της Γιάννη. Η Ελευθερία Πισάνου κατέθεσε αντίγραφο της μαρτυρίας του πατέρα της Αθανάσιου για τη σύλληψη του στο μπλόκο της Κοκκινιάς και την αποστολή σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο Πέτρος Βέργος δώρισε έγγραφα προσαγωγών πολιτών στην Ασφάλεια κατά τη μεταπολεμική περίοδο" η Κατερίνα Μαυροκεφαλίδου, οπτικοακουστικό υλικό και τεκμήρια από εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ (2004-2007). Η Ξανθή Ζαχαριάδου, φωτογραφίες του Πραξιτέλη Ζαχαριάδη και σημειώματα του Δημήτρη Σπάθη και της Έλλης Αλεξίου προς την ίδια. Ο Νίκος Λιναρδάτος κατέθεσε οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο του πατέρα του Κώστα και η Δέσποινα Γκανάτσιου φωτογραφίες του αρχίατρου του ΔΣΕ Νώντα Σακελλαρίου της περιόδου 1940-1960. Η Ζάννα Κατσαφάνα δώρισε αντίγραφο μαρτυρίας της Βασιλικής Τζαβέλα-Κατσαφάνα. Η Ελένη Βρυνιώτη εμπλούτισε το φωτογραφικό αρχείο των ΑΣΚΙ με αναπαραγωγές από το αρχείο της μητέρας της Αικατερίνης Δάκαρη-Βρυνιώτη για την Παιδόπολη Ιωαννίνων, ο Μάριος Μαρκοβίτης ψηφιακό αντίγραφο από ηχογραφημένη συνέντευξή του και η Γεωργία Ζέρβα τεκμήρια για την εκπαίδευση των Ελλήνων στην Τσεχία. Ο Νέστορας Παπανικολόπουλος κατάθεσε έξι χαρακτικά της Βίργως Βασιλείου, ο Αλέκος Μοριανόπουλος τεκμήρια του Σωματείου Εργαζομένων Επιχειρήσεως «Ανατολία», η Μαίρη Κολιού αναπαραγωγές φωτογραφιών της οικογένειας Δαγκλή από τον Άη Στράτη, επιστολικών δελταρίων προς τον Γιώργο Δαγκλή και φωτογραφιών του Νίκου Σκοπούλη, ενώ ο Γιάννης Γαλελιάνος κατέθεσε χειροτεχνήματα από τη Μακρόνησο και μπομπίνες με ηχογραφημένες συναυλίες. Ο Nick Hare δώρισε τμήμα του αρχείου τού πατέρα του Ε. J. Hare για την αποστολή της UNRRA στην Ελλάδα. Η Σοφία Ματθαίου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τεκμήρια της έρευνάς της για το κίνημα παλαιών πολεμιστών. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Πηνελόπη Πετσίνη δώρισαν ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών από το αρχείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου για τη δεκαετία του '80, και η Ελένη Πούλου αντίγραφο μαρτυρίας του παππού της Κωνσταντίνου Τσοπανάκη για τον ΔΣΕ και την πολιτική προσφυγιά στην Πολωνία. Τέλος, ο Φώτος Λαμπρινός δώρισε ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών του ίδιου και του πατέρα του στα Δεκεμβριανά και ο Στράτος Μπανακάκης, φωτογραφίες του πατέρα του Τάσου και τεκμήρια του ΚΚΕ εσ.
Για τον εμπλουτισμό του Ψηφιακού Μουσείου Μακρονήσου οι Άγγελος Κοντοθάνος, Δημήτρης Κουλούκης, Αναστασία Μαμούρη, Στ. Μπανακάκης, Σοφία Παπαγιάννη-Λουκέρη, Μαρία Παπανικολάου, Χρήστος και Νανά Σαλίδη, Ειρήνη Φράγκου και Φωτεινή Ψαρρού προσέφεραν στα ΑΣΚΙ αναπαραγωγές τεκμηρίων και φωτογραφιών Μακρονησιωτών.
Σημαντικές ήταν και οι προσθήκες σε αρχεία και συλλογές των ΑΣΚΙ. Η Μαρία Ηλιού χάρισε έντυπα και φυλλάδια της ΕΔΑ και αρχειακά τεκμήρια από το προσωπικό της αρχείο. Η Μαρία Ρεπούση συμπλήρωσε το αρχείο της με τεκμήρια του ΚΚΕ εσ., της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών κ.ά., και με αρχείο Τύπου. Η Αμαλία Κολώνια συμπλήρωσε την προσωπική της συλλογή με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου για την Ελλάδα. Ο Κωστής Καρπόζηλος εμπλούτισε τη συλλογή με πολιτικές αφίσες και φωτογραφίες από απεργιακές κινητοποιήσεις των δεκαετιών '70-'80. Ο Μυρώδης Αθανασίου κατέθεσε συμπλήρωμα του αρχείου του για την αντιδικτατορική δράση Ελλήνων στη Γερμανία και την Ελβετία. Ο Χαράλαμπος Κόρακας, εμπλούτισε το αρχείο του πατέρα του Μανώλη με δύο ανέκδοτα κείμενά του και ο Γιάννης Ιωαννίδης το ψηφιακό αρχείο του πατέρα του Μάνου. Τέλος, ο Αντώνης Λιάκος δώρισε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείου του.
Με έντονους ρυθμούς συνεχίστηκε και ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης των ΑΣΚΙ. Η σημαντικότερη δωρεά, της Μαρίας Καΐρη, που κατέθεσε 46 κούτες με βιβλία από τη βιβλιοθήκη της. Ο Παναγιώτης Κόρπας δώρισε εκδόσεις για την ελληνική πολιτική και το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο Τάκης Παληός κατέθεσε βιβλία από το Αρχείο Παληοτάκη, ο Νίκος Ποταμιάνος περιοδικές εκδόσεις της Μεταπολίτευσης και η Μαρία Ηλιού περιοδικά των δεκαετιών '40-'50, συνδικαλιστικά έντυπα για εκπαιδευτικούς και εκδόσεις της δεκαετίας '90. Ο Ηλίας Κολοβός δώρισε μαθητικά και φοιτητικά έντυπα και κείμενα για την παιδεία στη Μεταπολίτευση, ο Αντώνης Φραγκίσκος εκδόσεις του ΚΟΔΗΣΟ και άλλων κομμάτων της Μεταπολίτευσης και ο Jeremy Borsos προεκλογικά φυλλάδια της ΕΔΑ για τις εκλογές του 1958. Ο Alexander Kitroef πρόσφερε φυλλάδια και εκδόσεις των δεκαετιών '40 και '70 και η Τζέλα Βαρνάβα-Σκούρα κατέθεσε στα ΑΣΚΙ δύο λευκώματα με τα δημοσιογραφικά κείμενα του Γιάννη Θεοδωράκη στους Δρόμους της Ειρήνης και την Αυγή. Ο Αλέξανδρος Μακρής δώρισε αφίσες, περιοδικά και φυλλάδια του φοιτητικού σχήματος «Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής» των δεκαετιών 1990-2000.
Επίσης, η Πηνελόπη Πετσίνη κατέθεσε φωτογραφικά λευκώματα και προγράμματα εκθέσεων της περιόδου 1990-2010 και ο Βίκτωρ Ελιέζερ φυλλάδια μαθητικών και φοιτητικών οργανώσεων της Μεταπολίτευσης. Ο Διονύσης Βισβάρδης και η Βάσω Καίσαρη δώρισαν στα ΑΣΚΙ, μέσω του Ηλία Φαϊνού, δύο σειρές ελληνικών εφημερίδων που εκδόθηκαν στο Μόντρεαλ, τα Εργατικά Νέα (1973-1984), την L’ Epoque ΕΠΟΚ (1994-1998), μία διδακτορική διατριβή και ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο του Π. Καίσαρη. Ο Μάριος Σαρακινιώτης δώρισε έντυπα της Μεταπολίτευσης, ο Διονύσης Γρηγοράτος φυλλάδια και αφίσες των ταινιών του Παράσταση για έναν ρόλο και Φάκελος Πολκ στον αέρα και η Άννα Μιχοπούλου 12 τόμους του περιοδικού Αστυνομικά Χρονικά (1972-1983). Τέλος, η Ζωή Βογιατζάκη-Τσιπίδου, βιβλία και περιοδικά της Μεταπολίτευσης.
Σειρές εντύπων, βιβλία, φυλλάδια, οάδ και αρχειακά τεκμήρια πρόσφεραν η Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη, οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Απόπλους, Ασίνη, Βιβλιόραμα, Θεμέλιο, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και το ΔΕΣΤΕ, το Ιστ. Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, το Κέντρο Μελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος», το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το χειμερινό εξάμηνο 2016-2017 στο πλαίσιο των Εργαστηρίων των ΑΣΚΙ πραγματοποιήθηκε μεταπτυχιακό σεμινάριο με θέμα: «Ο Ελληνικός Μεσοπόλεμος. Πολιτικές και κοινωνικές όψεις», όπου διερευνήθηκαν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της περιόδου. Δίδαξαν οι: Κ. Δέδε, Λ. Καλλιβρετάκης, Β. Καραμανωλάκης, Η. Νικολακόπουλος, Σ. Ριζάς, Τ. Σακελλαρόπουλος.
Τον Οκτώβριο του 2016 τα ΑΣΚΙ εγκαινίασαν μια νέα σειρά συναντήσεων με τον τίτλο «ΠροΣχέδια Ιστορίας», με στόχο τη συζήτηση εργασιών υπό εξέλιξη και με έμφαση στο ερώτημα του πώς γράφουμε ιστορία. Πραγματοποιήθηκαν 11 συναντήσεις με ομιλητές τους Γ. Γάσια, Κ. Γκοτσίνα, Δ. Γλύστρα, Ά. Διάλλα, Στ. Ιωαννίδη, Λ. Κωτσονόπουλο, Α. Λιάκο, Έ. Λεμονίδου, Τζ. Λιαλιούτη, Χ. Μάη, Μ. Μαρκοβίτη, Στ. Μοσχοβίτη, V. Schneider, Ν. Σούζα, Η. Στουράϊτη, Χ. Τσάκα. Συνομιλητές τους οι Μ. Αυγερίδης, Στ. Βαμιεδάκης, Έ. Γαζή, Th. Gallant, Κ. Ιωαννίδης, Β. Καραμανωλάκης, Κ. Καρπόζηλος, Ε. Κούκη, Δ. Λαμπροπούλου, Στ. Μπουρνάζος, Η. Νικολακόπουλος, Δ. Παναγιωτόπουλος, Τ. Σακελλαρόπουλος, Κ. Σπαθαράκης, Ν. Τσιβίκης.
Την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαΐου τα ΑΣΚΙ, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), διοργάνωσαν τον τρίτο κύκλο επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης «Δώδεκα μαθήματα για τον 20ό αιώνα». Στα σεμινάρια συμμετείχαν: Χρ. Αγριαντώνη, Ντ. Βαΐου, Π. Βόγλης, Έ. Γαζή, Β. Καραμανωλάκης, Κ. Καρπόζηλος, Γ. Κουκουλές, Δ. Λαμπροπούλου, Η. Νικολακόπουλος, Σ. Ριζάς, Τ. Σακελλαρόπουλος, Γ. Ψυχοπαίδης.
Την περασμένη χρονιά την πρακτική τους άσκηση στα ΑΣΚΙ πραγματοποίησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες: Μάρθα Βασίλη και Δάφνη Κατσαρά (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Αλέξανδρος Μακρής, Μαρία Λεγγέτση, Μελπομένη Στογιάννου, Πηνελόπη Χαρωνίτη, Τάσος Φίντζος και Μάνος Βασιλείου-Αρώνης (ΕΚΠΑ).
Τα Αρχεία, σε συνεργασία για άλλη μια φορά με την Αυγή, εξέδωσαν το ημερολόγιο του 2017, σε επιμέλεια Στρατή Μπουρνάζου, με θέμα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Αφίσες των πρώτων χρόνων της σοβιετικής εξουσίας».
Τον Νοέμβριο τα ΑΣΚΙ, με αφορμή την πρόσκτηση του Αρχείου Στράτη Σωμερίτη, διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στον πρωτοπόρο δημοκράτη. Μίλησαν οι Ά. Κάπολα, Β. Μαυρίδης, Μ. Μωραϊτίδης, Η. Νικολακόπουλος, Δ. Χριστόπουλος και Ρ. Σωμερίτης. Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο του «Θεμέλιου» η παρουσίαση του 18ου τεύχους του Αρχειοτάξιου με ομιλητές τους Η. Νικολακόπουλο και Π. Πολέμη. Τον Μάιο τα ΑΣΚΙ, σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, διοργάνωσαν την εκδήλωση «Σχολιάζοντας το ιστορικό απρόβλεπτο», με αφορμή το βιβλίο του Κωστή Καρπόζηλου, Κόκκινη Αμερική. Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου, 1900-1950, όπου μίλησαν οι Κ. Γούσης, Α. Διάλλα, Β. Καραμανωλάκης, Χ. Χατζηιωσήφ, Δ. Χριστόπουλος και ο συγγραφέας. Τον Ιούνιο τα ΑΣΚΙ συμμετείχαν στη γιορτή «40 Χρόνια Γιορτή Βιβλίου» του ΣΕΒΑ με συζήτηση για τις συνέπειες του δικτατορικού καθεστώτος στον χώρο του βιβλίου. Μίλησαν οι εκδότες Θ. Μαλικιώσης, Ει. Ραγιά και Γ. Χατζόπουλος, με συντονιστή τον Γ. Παπαθεοδώρου. Τον ίδιο μήνα τα ΑΣΚΙ, με τη συνεργασία της ΕΜΙΑΝ, του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, και του Μουσείου Πολιτικών Εξόριστων Άη Στράτη, διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής για τον αγωνιστή, φίλο και συνεργάτη Στέφανο Δ. Στεφάνου. Για τον «θείο» Στέφανο μίλησαν οι Έ. Αβδελά, Χ. Αλεξοπούλου, Γ. Κασκάνης, Α. Μανωλάκος, Γ. Νοταράς, Ιω. Παπαθανασίου, Ζ. Συνοδινός.
Την περίοδο αυτή τα ΑΣΚΙ διοργάνωσαν δύο σημαντικά συνέδρια. Το πρώτο, τον Δεκέμβριο 2016 με τίτλο «Διαδρομές του παρελθόντος. Ο εμφύλιος πόλεμος στη δημόσια ιστορία και τη μνήμη», με οργανωτική επιτροπή τους Μ. Αυγερίδη, Ρ. Βαν Μπούσχοτεν, Π. Βόγλη, Ε. Πασχαλούδη, Τ. Σακελλαρόπουλο και 36 συμμετέχοντες ομιλητές. Τον Απρίλιο 2017, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργάνωσαν συνέδριο με τίτλο: «Πενήντα χρόνια μετά: Νέες προσεγγίσεις στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών», με οργανωτική επιτροπή τους Χρ. Αγριαντώνη, Π. Βόγλη, Λ. Καλλιβρετάκη, Β. Καραμανωλάκη, Κ. Καρπόζηλο και Τ. Σακελλαρόπουλο. Στο συνέδριο συμμετείχαν 65 ομιλητές.
Και αυτή τη χρονιά τα ΑΣΚΙ συνέχισαν τη συνεργασία τους με τον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο και την εκπομπή Η Ιστορία στο Κόκκινο: μια εκπομπή για το παρελθόν, που μεταδιδόταν κάθε Κυριακή 13.00-14.00. Ο τέταρτος κύκλος (28 εκπομπές) κάλυψε πλήθος ιστορικών θεμάτων: ο προσφυγικός Πειραιάς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Μεσοπόλεμος, η Χούντα, το μαθητικό κίνημα στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, το πανκ, η ιστορική μνήμη, η Μεταπολίτευση, οι πρόσφατες αμερικανικές εκλογές, το Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου, η ιστορική κουλτούρα και το διαδίκτυο, τα σλαβόφωνα χωριά της Μακεδονίας, ο Νίκος Μπελογιάννης, η Γερμανία και η επιστροφή των εθνικισμών, η Ιόνιος Πολιτεία, η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά τη δεκαετία του '70, τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας, το περιοδικό Ο Πολίτης, το 1917, η Λατινική Αμερική, η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το κίνημα των αντιρρησιών συνείδησης στη δεκαετία του '80. Η εκπομπή φιλοξένησε ιστορικούς, κοινωνικούς επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους. Την επιστημονική επιμέλεια είχε ο Η. Νικολακόπουλος, την οργάνωση παραγωγής η I. Βόγλη, η Ν. Δομνάκη και ο Χ. Τριανταφύλλου και τη μουσική επιμέλεια ο Θ. Μήνας. Συντονιστές ήταν οι Μ. Αυγερίδης, Β. Καραμανωλάκης, Κ. Καρπόζηλος, Η. Νικολακόπουλος, Τ. Σακελλαρόπουλος.
Τη χρονιά που πέρασε τα ΑΣΚΙ, στο πλαίσιο των δράσεων της (documenta 14, διοργάνωσαν ιστορικό περίπατο σε τόπους καταπίεσης, βίας και διεκδίκησης της ελευθερίας κατά τη στρατιωτική δικτατορία 1967-74. Ξεναγοί ήταν οι Β. Καραμανωλάκης, Κ. Καρπόζηλος και Τ. Σακελλαρόπουλος, ενώ τις προσωπικές τους μαρτυρίες κατέθεσαν η Νάντια Βαλαβάνη και ο Κώστας Μανταίος. Επίσης τον Σεπτέμβριο, η ομάδα Αυστριακών φοιτητών present:history επισκέφθηκε τα ΑΣΚΙ όπου τους παρουσιάστηκαν οι συλλογές και οι δραστηριότητες των Αρχείων. Επίσης, τα ΑΣΚΙ συμμετείχαν στο 47ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Ινστιτούτων Κοινωνικής Ιστορίας (ΙALΗΙ) στο Ελσίνκι. Τέλος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ. οργάνωσαν την έκθεση «Αλληλεγγύη και Αντίσταση», η οποία είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη του αντιδικτατορικού κινήματος στη Δυτική Γερμανία την περίοδο 1967- 1974. Τα εγκαίνια της έκθεσης στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο, ενώ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2018.
Τον Μάρτιο 2017, τα ΑΣΚΙ ανακοίνωσαν την πρώτη προκήρυξη της ερευνητικής χορηγίας «Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου», για την ενίσχυση της μελέτης της ιστορίας των γυναικών, της φεμινιστικής σκέψης και των γυναικείων κινημάτων στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Η Επιτροπή Αξιολόγησης κατέληξε ομόφωνα στην υποψηφιότητα της Όλγας Παντούλη με τίτλο: «Η Ομάδα Γυναικείων Σπουδών του ΑΠΘ: Η ανάδυση μιας γυναικείας συλλογικότητας όπως αποτυπώνεται μέσα από το αρχείο της Ζώγιας Χρονάκη και των αρχείων των ΑΣΚΙ».
Τα ΑΣΚΙ, σταθερά στην επιδίωξή τους να εμπλουτίζουν τις ερευνητικές υποδομές και τη διαθεσιμότητα των ψηφιακών πηγών, προχώρησαν κατά την προηγούμενη περίοδο σε μια σειρά από σχετικές δράσεις.
- Ψηφιοποίησαν πλήρως και ανήρτησαν στον ιστότοπό τους, δύο εμβληματικά περιοδικά της Αριστεράς, την Επιθεώρηση Τέχνης (1954-1967) και τον Πολίτη (1976-2008).
- Εγκαινίασαν το Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου, ένα δυναμικό και τεκμηριωμένο ψηφιακό μουσείο για τον τόπο του απάνθρωπου εγκλεισμού. Στο http://www.makronissos.org ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε πολυάριθμα τεκμήρια από τις συλλογές των ΑΣΚΙ, να επισκεφθεί νοερά τις εγκαταστάσεις των στρατοπέδων, να ερευνήσει τις μαρτυρίες, τον προπαγανδιστικό λόγο, να καταδυθεί στους πολλαπλούς μηχανισμούς εγκλεισμού και ψυχολογικής βίας. Το αρχειακό υλικό πλαισιώνουν προσεγγίσεις και κείμενα από έγκριτους ιστορικούς. Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει ονόματα, να περιηγηθεί στα διαδραστικά εργαλεία και να ξεφυλλίσει σπάνιες εκδόσεις.
- Ολοκλήρωσαν και σύντομα θα αναρτήσουν στο διαδίκτυο πρόγραμμα για την Ιστορία της Μεταπολίτευσης (1974-1989). Ο νέος ιστότοπος θα περιλαμβάνει πρωτότυπο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό των ΑΣΚΙ, επιστημονικά κείμενα, ερευνητικά εργαλεία και συνεντεύξεις για διαφορετικές πτυχές της περιόδου, με στόχο του να γονιμοποιήσει νέες οπτικές μελέτης και κατανόησης της περιόδου, αξιοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά μέσα. Το έργο εκπονήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
- Ανήρτησαν τον νέο ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης των ΑΣΚΙ. Στο https://opac.askiweb.eu ο χρήστης περιηγείται στις 25.703 εγγραφές που αποτυπώνουν την αναπτυσσόμενη Βιβλιοθήκη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σπάνιες σοσιαλιστικές εκδόσεις των αρχών του 20ού αιώνα, παράνομες εκδόσεις της Κατοχής, εφημερίδες από τα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου, έντυπα από την πολιτική προσφυγιά, αντιδικτατορικά φυλλάδια και περιοδικά. Σε μεγάλο βαθμό, οι θεματικές αυτές τροφοδοτήθηκαν από τις σημαντικές ιδιωτικές συλλογές της βιβλιοθήκης των ΑΣΚΙ. Οι βιβλιοθήκες των Φίλιππου Ηλιού, Λεωνίδα Κύρκου, Αγγέλου Ελεφάντη, Μανώλη Κόρακα και Ηλία Ηλιού προσφέρουν ένα μοναδικό πανόραμα σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις, με κοινό σημείο αναφοράς τις συναρπαστικές διανοητικές και πολιτικές διαδρομές του 20ού αιώνα.
Nike