To 2016 σημαδεύτηκε από την απώλεια του Στέφανου Στεφάνου, ενός μοναδικού αγωνιστή και αυτοδίδακτου λόγιου που τίμησε με την παρουσία του την Αριστερά και όλες τις συλλογικότητες στις οποίες αφιέρωσε την πολύχρονη ζωή του. Ο «θείος» Στέφανος υπήρξε ένα πρόσωπο οικείο, συγγενικό με τον οποίο μας συνέδεσαν πολλές ορατές και αόρατες κλωστές: το βιβλίο της πολυαγαπημένης του Παγώνας «Των αφανών», η συμμετοχή του σε μια σειρά από εκδηλώσεις, η υποδειγματική διόρθωση εκδόσεων μας, η συνεχής στήριξη στη διατήρηση και εμπλουτισμό των συλλογών της Εταιρείας, αποτέλεσμα της έγνοιας του για την ιστορία της Αριστεράς όπως αποτυπώθηκε και στην συστηματική συμμετοχή του στην ΕΜΙΑΝ.

Το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση του προηγούμενου τεύχους του Αρχειοτάξιου έως τον Ιούνιο του 2016, συνεχίστηκε ο εμπλουτισμός των αρχειακών συλλογών και της βιβλιοθήκης των ΑΣΚΙ με σημαντικές προσκτήσεις. Τον Ιανουάριο του 2016 ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ριχάρδος Σωμερίτης κατέθεσε το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του πατέρα του Στράτη Σωμερίτη (1901-1978). Η συλλογή του Στράτη Σωμερίτη, κορυφαίου εκπροσώπου του σοσιαλιστικού χώρου, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δωρεές που έχουν γίνει στα ΑΣΚΙ τα τελευταία χρόνια. Το αρχείο, το οποίο περιέχει τεκμήρια από το 1927 και ως το θάνατο του Στράτη Σωμερίτη, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τμήμα του αρχείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μεσοπολέμου και πλούσιο αρχειακό υλικό από τη δεκαετία του 1940, ιδίως της Ένωσης Λαϊκή Δημοκρατία (ΕΛΔ). Περιλαμβάνει επίσης, ένα πολύ σημαντικό αρχείο για την ιστορία της Ζακύνθου, που εκτείνεται από τον Μεσοπόλεμο έως και τη δεκαετία του 1950. Η βιβλιοθήκη του Στράτη Σωμερίτη περιλαμβάνει μία πλούσια συλλογή γαλλικής και ελληνικής βιβλιογραφίας και μία πολύ πλούσια συλλογή αντιδικτατορικών εντύπων, προκηρύξεων και φυλλαδίων διαφόρων οργανώσεων του εξωτερικού (ελληνικών και ξένων) και ιδίως του Παρισιού (1967-1974).

Τα οπτικοακουστικά αρχεία των ΑΣΚΙ εμπλουτίστηκαν με έναν μοναδικό τρόπο, τον Μάρτιο του 2016. Ο σύζυγος της σκηνοθέτριας Αλίντας Δημητρίου, Σωτήρης Δημητρίου, πρόσφερε στα ΑΣΚΙ 181dvdμε προφορικές μαρτυρίες γυναικών από την περίοδο της Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα, τις οποίες είχε καταγράψει η σκηνοθέτρια για τις ανάγκες των ντοκιμαντέρ της. Τον Μάιο η Χρυσάνθη Ραγιά πρόσφερε μια εξαιρετική συλλογή καλλιτεχνικών αφισών (περισσότερες από 1.000) της Μεταπολίτευσης, η οποία εμπλουτίζει με ένα νέο υλικό τις σχετικές συλλογές. Τον ίδιο μήνα ο Γιώργος και ο Γιάννης Γιαννουλέας κατέθεσαν το αρχείο του πατέρα τους Νίκου Γιαννουλέα, με συλλογές  αποκομμάτων τύπου και τεκμηρίων για την ιστορία του 20ού αιώνα και της Αριστεράς, την ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος κ.ά.

Τον Απρίλιο η Φιλιώ Μουδάτσου-Δεδεψίδη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ αρχειακά τεκμήρια και έντυπα για το γυναικείο μεταπολιτευτικό κίνημα. Η Μίνα Ραγιά φωτοαντίγραφα από το αρχείο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, ενώ η Κατερίνα Κουταλά αρχειακά τεκμήρια που αφορούν το ΠΑΣΟΚ.

Τον Ιούνιο του 2015 η Ολυμπία Σεργίου δώρισε στα ΑΣΚΙ φωτογραφίες με σκίτσα και πίνακες από τις Φυλακές Κεφαλονιάς. Ο Ευάγγελος Μαγκίρης κατέθεσε έναν φάκελο  με έγγραφα για δημοσιογραφικό σεμινάριο που πραγματοποιούσε η CIA στην Ελλάδα (1952), καθώς και αιτήσεις εγγραφής στην Ε.Ρ.Ε Ο Ηλίας Μιχελιουδάκης δώρισε στην Εταιρεία έναcdμε αναπαραγωγές φωτογραφιών και εγγράφων από το αρχείο του πατέρα του. Ο Παναγιώτης Ζαχαρέλλης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ κείμενο για τον θείο του Μιχάλη Κολοκοτρώνη, καθώς και φωτογραφίες από τη δίκη του Μ. Κολοκοτρώνη τη δεκαετία του 1960, ενώ ο Χρήστος Γκιτάκος παρέδωσε ψηφιακά αντίγραφα φωτογραφιών από την Εράτυρα Κοζάνης τη δεκαετία του 1960.Ο Γιάννης Ξυδάς κατέθεσε ψηφιακά αντίγραφα φωτογραφιών από τις ελληνικές φυλακές της περιόδου 1980-1990.

Τον Ιούλιο ο Σπύρος Τσούγκος εμπλούτισε το αρχείο συγχρονίας των ΑΣΚΙ με προκηρύξεις και φυλλάδια από διαδηλώσεις της περιόδου 2010-2014.

Τον Σεπτέμβριο ο Δημήτρης Γλύστρας χάρισε στα ΑΣΚΙ 2 dvd με συνεντεύξεις ηγετικών στελεχών πολιτικών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στη Μεταπολίτευση και η Αμαλία Κολώνια τεκμήρια, έντυπα και αποκόμματα του ιταλικού τύπου για την πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα (2015).

 Το Νοέμβριο ο Κώστας Ευθυμίου δώρισε στα ΑΣΚΙ κασέτες ήχου από την έρευνα της Εύης Ολυμπίτου για τους σφουγγαράδες της Καλύμνου και τον Δεκέμβριο η Κατερίνα Δέδε τη συλλογή της με φυλλάδια και προκηρύξεις της περιόδου της Μεταπολίτευσης. Επίσης η Σοφία Βογιατζή κατέθεσε τεκμήρια φορέων αλληλεγγύης σε κρατουμένους της δεκαετίας 2000.

Τον Φεβρουάριο του 2016 ο  Θεόδωρος Μαλισιάνκος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ την αυτοβιογραφική μαρτυρία της μητέρας του αντάρτισσας Ασήμως, καθώς και άλλα τεκμήρια που αφορούν τη δράση της και ο Νίκος Φασουλής δύο φακέλους από το Αρχείο του βουλευτή της ΕΔΑ [Γιάννη] Παπαδημητρίου των δεκαετιών 1950 και 1960.

Σημαντικές ήταν και οι δωρεές με προσθήκες σε αρχεία και συλλογές που έχουν ήδη κατατεθεί στα ΑΣΚΙ. Η Μαρία Ηλιού χάρισε στα ΑΣΚΙ αποκόμματα ημερήσιου τύπου, δελτία και κείμενα με θέμα την ανώτατη εκπαίδευση και τις παιδαγωγικές σπουδές, εφημερίδες και περιοδικά της περιόδου 1907-1914, καθώς και αντιδικτατορικές προκηρύξεις. Ο Μυρώδης Αθανασίου συμπλήρωσε την ήδη υπάρχουσα προσωπική του συλλογή με τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τεκμήρια από τον αντιδικτατορικό αγώνα στο εξωτερικό, έγγραφα της Διεθνούς Αμνηστίας και  αποκόμματα του γερμανικού τύπου. Η LucianaCastellina, συμπληρώνοντας το προσωπικό της αρχείο, κατέθεσε στα ΑΣΚΙ έγγραφα τουPCI, κείμενα για την αριστερά στην Ελλάδα κ.ά. Ο Βασίλης Παπαστεριόπουλος δώρισε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείου του πατέρα του Ηλία Παπαστεριόπουλου με τετράδια με επικολλημένα δημοσιεύματά του (1934-1984).Η Ένωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων Ελλάδας κατέθεσε συμπλήρωμα του αρχείου της, το οποίο καλύπτει την περίοδο 1975-2014.

Τέλος ο Αντώνης Λιάκος συμπλήρωσε το ήδη κατατεθειμένο αρχείο του  στα ΑΣΚΙ με έναν σημαντικό όγκο αρχειακού υλικού από την επιστημονική κυρίως δράση του. Στις νέες προσκτήσεις του αρχείου περιλαμβάνεται ένας αξιοσημείωτος όγκος αρχειακών τεκμηρίων πρωτοτύπων και αντιγράφων που αφορούν στην ερευνητική του εργασία αναφορικά κυρίως με τους Γαριβαλδινούς στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, καθώς επίσης και την εργασία και την πολιτική στο Μεσοπόλεμο. Περιλαμβάνονται ακόμη κείμενα και επεξεργασίες που αφορούν τη θεωρία της ιστορίας και την ιστοριογραφία. Το αρχείο συνοδεύει ένας σημαντικός αριθμός βιβλίων και περιοδικών, ελληνικών και ξένων, που εγγράφονται στις αναφερόμενες παραπάνω θεματικές.

Με έντονους ρυθμούς συνεχίστηκε και ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης. Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Νίκος Λιναρδάτος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ, από το αρχείο του πατέρα του Κώστα, κασέτες βίντεο με το ντοκιμαντέρ «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης», τεύχη του περ.Ελλάδα, αντιδικτατορικό τύπο καθώς και αποδελτιώσεις εφημερίδων και περιοδικών για την Κατοχή και την Αντίσταση. Τον Ιούλιο του 2015 ο Παναγιώτης Κόρπας δώρισε έντυπα της Εταιρείας «Πειραϊκή Πατραϊκή» της δεκαετίας του 1980. Ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης πρόσφερε εφημερίδες και περιοδικά της Μεταπολίτευσης. Τον Οκτώβριο η κυρία Κουρέπη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ βιβλία από τη βιβλιοθήκη της Φώφης Λαζάρου. Το Νοέμβριο ο Μανώλης Χαιρετάκης δώρισε έντυπα, βιβλία, καθώς και το υλικό από την έρευνά του για τον ελληνικό ημερήσιο πολιτικό Τύπο της περιόδου 1952-1984, η Αγνή Μαμαλάκη περιοδικά, εφημερίδες, έντυπα και προκηρύξεις της περιόδου 1960-1990 και η Μαρία Φαφαλιού αντίτυπα του βιβλίου Μαρτυρίες 1941-1944. Η Αθήνα της Κατοχήςκαι Μαρτυρίες. Κρήτη 1941.Η Αθηνά Λαμπρινίδου πρόσφερε φυλλάδια και έντυπα για το οικολογικό κίνημα και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) με την ευγενική μεσολάβηση της Μαρίας Καϊρη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Αλέξης Φραγκιάδης πρόσφερε σειρά εκδόσεων του Μεσοπολέμου. Τον Απρίλιο ο Βασίλης Πλάτανος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ επαρχιακό τύπο της περιόδου της Μεταπολίτευσης και ο Χαράλαμπος Κόρακας βιβλία συμπληρώνοντας τη βιβλιοθήκη του πατέρα του Μανόλη Κόρακα. Τέλος τον Μάιο του 2016 οΒασίλης Καρκαντζός κατέθεσε στα ΑΣΚΙ βιβλία και άλλα έντυπα για τη δεκαετία του 1940, ο Κώστας Αράπης προεκλογικά και φοιτητικά φυλλάδια και προκηρύξεις της περιόδου 2008-2015 και ο Μίλτος Πολυβίου περιοδικά και διακηρύξεις φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης της διετίας 1965-1967.

Σειρές εντύπων, καθώς και μεμονωμένα βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια, cdsκαι αρχειακά τεκμήρια πρόσφεραν στα ΑΣΚΙ οι Στέργιος Γκιουλάκης, Ανδρέας Δεληβορριάς, Αδάμ Δράγας, Ευγενία Καβαλλάρη, Κώστας Καλυβιώτης, Κορίνα Καρκανίδου, Κωστής Κορνέτης, Δήμητρα Λαμπροπούλου, Αντώνης Λιάκος, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Γιάννης Μπαλάφας, Δημήτρης Μπενίας, Ντίνος Παλαιστίδης, Νίκος Παπαδογιάννης, Δημήτρης Παπανικολόπουλος, Λουκής Παπαφιλίππου, Αναστασία Πολίτη, Παναγιώτης Ρήγας, Κατίνα Τέντα-Λατίφη, Αναστάσιος Τερζής, Άννα Φιλίνη, Μανώλης Χαιρετάκης, Κώστας Χαλέμος, Λίνα Χρήστου, Γιώργος Χριστοφιλόπουλος, καθώς επίσης η Γαλλική Σχολή, οι Εκδόσεις ΚΨΜ, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 Το χειμερινό εξάμηνο 2015-2016 στο πλαίσιο των Εργαστηρίων των ΑΣΚΙ πραγματοποιήθηκε μεταπτυχιακό σεμινάριο με θέμα: Η δεκαετία του 1980: από την Αλλαγή στην πτώση του Τείχους. Διδάσκοντες: Κατερίνα Δέδε, Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Σωτήρης Ριζάς, και Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Την περασμένη χρονιά την πρακτική τους άσκηση πραγματοποίησαν στα ΑΣΚΙ οι Σοφία Γραβιά (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Ελευθέριος-Πάρις Ζήκας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων),  και εθελοντικά εργάστηκε η Ασημίνα Παπαχριστοδούλου  (Πανεπιστήμιο Αθηνών).

 Τα Αρχεία σε συνεργασία για άλλη μια φορά με την Αυγή εξέδωσαν το ημερολόγιο του 2016, σε επιμέλεια Στρατή Μπουρνάζου, με θέμα «Αφίσες του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936-1939). 80 χρόνια από την έναρξή του».

 Τον Οκτώβριο του 2015 τα ΑΣΚΙ μαζί με άλλους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς συμμετείχαν στη μεγάλη έκθεση: Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποι της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση,η οποία αρχικάφιλοξενήθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας και στη συνέχεια στα κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Το Νοέμβριο τα ΑΣΚΙ, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και οι Εκδόσεις Θεμέλιο, διοργάνωσαν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου Κώστας Φιλίνης. Ένας διανοούμενος της δράσης. Κείμενα θεωρίας και πολιτικής στο κτίριο της Παλιάς Βουλής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Γρηγόρης Ανανιάδης, Νίκος Βούτσης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης και LucianaCastellina. Τον ίδιο μήνα τα ΑΣΚΙ, σε συνεργασία με το Freidrich Ebert Stiftung, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και Gegen Vergessen fur Demokratie e.V., διοργάνωσαν συζήτηση με θέμα: Σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας και ελληνογερμανικές σχέσεις και συμμετέχοντες τους Friedhelm Boll, Hagen Fleischer, Eckhardt Fuchs, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Χριστίνα Κουλούρη και Ιάσονα Χανδρινό. Τον Ιανουάριο του 2016 διοργάνωσαν, σε συνεργασία με τον Όμιλο Μελέτης Ιστορίας & Κοινωνίας (ΟΜΙΚ) και το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, συζήτηση με θέμα: Τα πρόσωπα του αυταρχισμού: οι διώξεις των «Ακαδημαϊκών για την ειρήνη», οι Κούρδοι εχθροί» και τα δικαιώματα στην Τουρκία του Ερντογάν. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Θανάσης Γάλλος, Φραγκώ Καράογλαν, Φώτης Μπελίνσοϊ και Σινάν Μπιρντάλ. Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων η παρουσίαση του προηγούμενου τεύχους του περιοδικού Αρχειοτάξιο με ομιλητές τους Κατερίνα Λαμπρινού, Σωτήρη Ριζά, Τάσο Σακελλαρόπουλο και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου. Τέλος τον Μάιο του 2016 τα ΑΣΚΙ διοργάνωσαν τρεις ακόμη εκδηλώσεις. Η πρώτη, σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη και το Μουσείο Μπενάκη, είχε θέμα: 50 χρόνια παρουσίας και επιστημονικού έργου της Margaret E. Kenna στην Ελλάδα (1966-2016) και ομιλητές τους Ηλία Νικολακόπουλο, Τάσο Σακελλαρόπουλο και Βασιλική Χρυσανθοπούλου. Η δεύτερη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, είχε θέμα: Από που πηγάζει η Δημοκρατία; Επαναστατικές κρίσεις, πολιτική των μαζών και νίκες της Δημοκρατίας στην Ευρώπη του 20ού αιώνα και ομιλητή τον καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν (Geoff Eley). Η τρίτη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, όπου τα ΑΣΚΙ και οι εκδόσεις Θεμέλιο παρουσίασαν το προηγούμενο τεύχος του περιοδικού Αρχειοτάξιο με ομιλητές τους Άννα Μαλικιώση, Μανώλη Πιμπλή, Μίλτο Πολυβίου και Λουκή Χασιώτη.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2016 τα ΑΣΚΙ, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) διοργάνωσαν για δεύτερη φορά κύκλο επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης με θέμα: Η ταραγμένη δεκαετία του 1940. Πολιτικές διαστάσεις και κοινωνικές εξελίξεις. Στα σεμινάρια έκαναν εισηγήσεις οι: Τασούλα Βερβενιώτη, Πολυμέρης Βόγλης, Ανδρέας Δεληβορριάς, Πολίνα Ιορδανίδου, Άντα Κάπολα, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Γιώργος Κόκκινος, Γιώργος Κουκουλές, Ηλίας Νικολακόπουλος, Προκόπης Παπαστράτης, Σωτήρης Ριζάς, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Γιάννης Σκαλιδάκης και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

Και αυτή τη χρονιά τα ΑΣΚΙ συνέχισαν τη συνεργασία τους με τον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο και την εκπομπή Η Ιστορία στο Κόκκινο: μια εκπομπή για το παρελθόν, η οποία μεταδιδόταν κάθε Κυριακή 10.00-11.00. Ο τρίτος κύκλος (28 εκπομπές) που διήρκησε από 11 Οκτωβρίου έως 12 Ιουνίου κάλυψε πλήθος ιστορικών θεμάτων όπως ο Α΄ και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Απελευθέρωση, η σχέση κινηματογράφου και ιστορίας, το μαθητικό κίνημα στη Μεταπολίτευση, η λογοκρισία, οι Έλληνες Αιγυπτιώτες, ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, η υπόθεση Ρίχτερ και η ακαδημαϊκή ελευθερία, η διάσπαση του ΚΚΕ το 1991, το μετεμφυλιακό κράτος, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση στην Ελλάδα, τη σχέση ιστορίας και λογοτεχνίας με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Γκιάκ», τα νυχτερινά γυμνάσια της δεκαετίας του 1960, το αντιδικτατορικό κίνημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η ιστορία των ναρκωτικών στον Μεσοπόλεμο, την ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η Μέση Ανατολή, ο Μάης του ’36 στη Θεσσαλονίκη, οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων, το ελληνικό ντιζάιν, ενώ έγιναν αφιερώματα στον Μανόλη Αναγνωστάκη, στον Κώστα Φιλίνη και στον Νίκο Μπελογιάννη. Φιλοξένησε ιστορικούς, κοινωνικούς επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους: Χριστίνα Αγριαντώνη, Νίκος Αλιβιζάτος, Δημήτρης Αντωνίου Δημήτρης Αρβανίτης, Παντελής Βούλγαρης, Νικόλας Βουλέλης, Μάρκος Γκαστίν, Κωστής Γκοτσίνας, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Δημοσθένης Δώδος, Στέλιος Ζαμάνος, Γιώργος Ζεβελάκης, Δημήτρης Καραγκουλές, Πάρης Κονόρτας, Κωστής Κορνέτης, Μαρία Λαγογιάννη, Ελένη Λεμονίδου, Απόστολος Λυκεσάς, Νίκος Μανιός, Μαρία Μητροσύλη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Γιάννης Μπαλάφας, Δημήτρης Μπαχάρας, Νίκος Μπελαβίλας, Κώστας Νικολέντζος, Άγγελος Νταλαχάνης, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Πηνελόπη Πετσίνη, Δημήτρης Πλουμπίδης, Μίλτος Πολυβίου, Σωτήρης Ριζάς, Δημήτρης Σκλαβενίτης, Τάσος Τρίκκας, Ιάσονας Χανδρινός, Δημήτρης Χριστόπουλος. Την επιστημονική επιμέλεια των εκπομπών είχε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, την οργάνωση παραγωγής η Νατάσσα Δομνάκη και τη μουσική επιμέλεια ο Θανάσης Μήνας. Συντονιστές των εκπομπών ήταν οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ελένη Κούκη, Ηλίας Νικολακόπουλος και Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Τη χρονιά που μας πέρασε τα ΑΣΚΙ επισκέφθηκαν μέλη της δράσης «Βιβλίων Τόποι», ομάδα καλλιτεχνών της documenta 14 και ο καθηγητής Ιστορίας (GeoffEley). Στους επισκέπτες παρουσιάστηκε το έργο, οι συλλογές και οι δραστηριότητες της Εταιρείας, ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να περιεργαστούν μοναδικά αντιπροσωπευτικά τεκμήρια από τα αρχεία και τη βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ.

Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών τα ΑΣΚΙ εγκαινίασαν τη συνεργασία τους με δύο φορείς του εξωτερικού. Αφενός, το EuropeanObservatoryonMemories (EUROM), το οποίο αφορά τις πολιτικές διαχείρισης της ιστορικής μνήμης και την αναδυόμενη σημασία των προγραμμάτων δημόσιας ιστορίας. Αφετέρου, το InternationalAssociationofLabourHistoryInstitutions (IALHI) με στόχο την ένταξη των ψηφιακών συλλογών της Εταιρείας στην ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana, πιο συγκεκριμένα στο πρόγραμμα Heritage of the People's Europe (ΗΟΡΕ), και στην πλατφόρμα SocialHistoryPortal.

Τα ΑΣΚΙ κατά την προηγούμενη περίοδο προχώρησαν σε δράσεις που αφορούν τη βελτίωση των ψηφιακών τους υποδομών εμπλουτίζοντας τόσο το περιεχόμενο όσο και τα είδη των αναρτημένων ψηφιακών τεκμηρίων. Ειδικότερα, εκτός από τον συνολικό ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας τους, ώστε να καταστεί πιο εύχρηστη και λειτουργική, εισήγαγαν δύο νέες ενότητες περιεχομένου αυτές τηςΨηφιακής Βιβλιοθήκης και των Ψηφιακών Οπτικοακουστικών Αρχείων. Στην πρώτη αναρτήθηκαν σε περιβάλλον ψηφιακού ξεφυλλίσματος, αντιπροσωπευτικές εκδόσεις για το ελληνικό εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα της περιόδου 1900-1974. Στην ενότητα «Ψηφιακά Οπτικοακουστικά Αρχεία» ο χρήστης έχει πλέον ελεύθερη πρόσβαση σε σπάνια ηχητικά και οπτικοακουστικά τεκμήρια της περιόδου 1974-2013. Τα τεκμήρια προέρχονται τόσο από κομματικά όσο και προσωπικά αρχεία που απόκεινται στα ΑΣΚΙ (αρχεία ΚΚΕ Εσωτερικού, Ε.ΑΡ κά.). Παράλληλα, στην ίδια ενότητα έχουν αναρτηθεί ηχητικά τεκμήρια από την επιστημονική παρουσία των ΑΣΚΙ κατά την τελευταία εικοσαετία (συνέδρια, ημερίδες, βιβλιοπαρουσιάσεις).  Στο ίδιο πλαίσιο αναβάθμισης, σχεδιάστηκε και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα, χρονολόγιο με επιλεγμένα τεκμήρια-σταθμούς για τον 20ό αιώνα από τις συλλογές των ΑΣΚΙ. Το περιεχόμενό του είναι διαθέσιμο στην ενότητα Αρχειολόγιο. Οι παραπάνω δράσεις υλοποιήθηκαν με δωρεά από τοΊδρυμα Σταύρος Νιάρχοςγια την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών των ΑΣΚΙ.

Τον Ιούνιο του 2016 τα ΑΣΚΙ καλωσόρισαν στο δυναμικό τους τον ιστορικό Κωστή Καρπόζηλο, ο οποίος έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Εταιρείας ανέβαλε τη θέση του Διευθυντή.

adidas Mutator