Η χρονιά που πέρασε από την έκδοση του προηγούμενου τεύχους του Αρχειοτάξιου, σημαδεύτηκε από τον ανεπάντεχο θάνατο του Προέδρου των ΑΣΚΙ Ηλία Νικολακόπουλου τον Ιούνιο. Παράλληλα μια άλλη απώλεια φτώχυνε αισθητά τον κόσμο των ΑΣΚΙ. Ο θάνατος του Μίμη Δαρειώτη, ιστορικού στελέχους της Ανανεωτικής Αριστεράς, μας στέρησε από έναν σταθερό συμπαραστάτη και σύντροφο, ο οποίος  στήριξε με όλη του την έγνοια και τις δυνάμεις τα Αρχεία, από την στιγμή της ίδρυσής τους.

Οι αρχειακές συλλογές και η βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ, το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση του προηγούμενου τεύχους του Αρχειοτάξιου έως σήμερα, εμπλουτίστηκαν με σημαντικές προσκτήσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2021 ο ζωγράφος Νέστορας Παπανικολόπουλος -με την ευγενική μεσολάβηση της κ. Μαίρης Κολλιού - δώρισε στα ΑΣΚΙ έργα του -ξύλα, εκτυπώσεις, μονοτυπίες, χαρακτικά. Η σημαντική αυτή δωρεά εμπλουτίσε το ήδη υπάρχον προσωπικό αρχείο του ίδιου και της συζύγου του Βίργως Βασιλείου, το οποίο σταδιακά και συνεχώς τα τελευταία χρόνια τροφοδοτείται και γίνεται πληρέστερο.

Τον Οκτώβριο του 2021 η Μαρία Καζολέα και ο Νικόλας Ζηργάνος κατέθεσαν στα ΑΣΚΙ τμήμα του αρχείου του Κώστα Καζολέα με δικαστικά έγγραφα από τη δίκη των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας, 1967-1974. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η Γωγώ Χατζηγεωργίου δώρισε το αρχείο και τη βιβλιοθήκη της Λιλής Χατζηγεωργίου με τεκμήρια για το γυναικείο κίνημα. Τον Φεβρουάριο του 2022 η Πόλυ Σαββινίδου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ προσωπικά έγγραφα του πατέρα της Ελευθέριου Σαββινίδη. Τον Μάρτιο η Νατάσα Μερτίκα κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το προσωπικό της αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αρχείο αποκομμάτων ευρωπαϊκού τύπου από την κατάθεσή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, ενώ τον Απρίλιο ο Stephan Schirmer το βιβλίο επισκεπτών της Βίλας Heitmann στη Θεσσαλονίκη της περιόδου 1921-1942. Τον Μάιο η Πηνελόπη Νικολάου δώρισε τεκμήρια από το προσωπικό της αρχείο και το αρχείο του συζύγου της Χριστόδουλου Λέφα, τα οποία περιλαμβάνουν προκηρύξεις και ανακοινώσεις της ΠΑΣΠ, του ΕΚΚΕ και της ΑΑΣΠΕ και ο Παύλος Κωνσταντινίδης αρχειακά τεκμήρια, έντυπα και εφημερίδας της ΠΠΣΠ της περιόδου της Μεταπολίτευσης. Τον Ιούλιο ο Μπάμπης Γεωργούλας κατέθεσε τεκμήρια του ΚΣ του «Ρήγα Φεραίου» και του ΚΚΕ Εσ. από το προσωπικό του αρχείο, ημερολόγια της Αυγής, αφίσες της ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος» καθώς και μία γραφομηχανή που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας για την έκδοση παράνομων εντύπων και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος τεκμήρια του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Τον Σεπτέμβριο η Λία Χαλκιά δώρισε ένα ημερολόγιο του πατέρα της Βασίλη Χαλκιά από το ελληνοαλβανικό μέτωπο. Τέλος τον Οκτώβριο του 2022 ο Ερβίν Σέχου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ το ψηφιακό αρχείο του Φόρουμ Αλβανών μεταναστών με φυλλάδια, προκηρύξεις, εσωτερικά κείμενα και εφημερίδες και ο Νίκος Παπαδογιάννης το ψηφιακό αρχείο «HIV/AIDS στην Ελλάδα- υλικό από κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς». Το υλικό συλλέχτηκε και ψηφιοποιήθηκε από τον Παναγιώτη Δαμάσκο με επιμέλεια του Ν. Παπαδογιάννη στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “Transnational Sexual Health Activism and AIDS in Western Europe 1980’s-1990’s”.

Σημαντικές ήταν και οι δωρεές με προσθήκες σε αρχεία και συλλογές που φιλοξενούνται ήδη στα ΑΣΚΙ. Η Ζήνα Ραζή δώρισε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείου του Απόστολου Αποστόλου με φωτογραφίες, αποκόμματα τύπου, έντυπα και βιβλία του Α. Αποστόλου. Ο Χρήστος Σελιανίτης κατέθεσε συμπλήρωμα του προσωπικού του αρχείου του πατέρα του Σπύρου Σελιανίτη με κείμενα του βιβλίου του, κείμενα θέσεων για την αγροτική οικονομία. Ο Βασίλης Βασιλειάδης συμπλήρωσε τη συλλογή του με θεματικό αρχείο αποκομμάτων τύπου. Η Μαρία ο κατέθεσε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείου του Φίλιππου Ηλιού με τεκμήρια από τη συμμετοχή του στο ΔΣ της Αυγής και των ΑΣΚΙ, κατάλοιπα από το αρχείο του Μ. Παρτσαλίδη και του Αλ. Παπαναγιώτου, τεύχη του περ. Νουμάς της δεκαετίας του 1920 και φύλλα της εφημερίδας της ΕΠΟΝ Λεβεντιά της δεκαετίας του 1950. Ο Στάθης Λουκάς δώρισε τεκμήρια τα οποία εντάσσονται στο προσωπικό του αρχείο για τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Τεργέστη που βρίσκεται ήδη στα ΑΣΚΙ. Η Αμαλία Κολώνια επίσης εμπλούτισε το προσωπικό της αρχείο που έχει ήδη κατατεθεί με τεκμήρια του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών του Στρασβούργου της δεκαετίας του 1970, αντιδικτατορικά έντυπα, αποκόμματα τύπου της εφ. Il Manifesto και υλικά του ΚΚΕ εσ.

Επίσης, σημαντικές προσθήκες έγιναν και στο Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου με τη προσφορά φωτογραφιών από τον BillAggelidis, τον Φώτη Βασιλόπουλο, την Όλγα Μούτσινου και τον Πάνο Παπαδόπουλο.

Με έντονους ρυθμούς συνεχίστηκε και ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης. Τον Οκτώβριο του 2021 Παναγιώτα Κουρέπη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τμήμα της Βιβλιοθήκης της Φώφης Λαζάρου. Τον Νοέμβριο ο Νίκος Ποταμιάνος δώρισε σειρά φανζίνς των δεκαετιών 1980-1990 και η κυρία Κριτσωτάκη-Κοκκίνη τμήμα της βιβλιοθήκης του Νικόδημου Κοκκίνη και τμήμα του φωτογραφικού του αρχείου με φωτογραφίες της περιόδου 1950-1960 και 1985-1990. Η Ιωάννα Πετροπούλου κατέθεσε τμήμα της βιβλιοθήκης της με κυρίως φεμινιστικά έντυπα. Τον Δεκέμβριο η εφημερίδα Αυγή παραχώρησε στα ΑΣΚΙ μία πλήρη ψηφιακή σειρά της εφημερίδας και η Μαρία Μποντίλα δώρισε βιβλία από το Εκδοτικό «Νέα Ελλάδα» και από τις Πολιτικές & Λογοτεχνικές Εκδόσεις, καθώς και αφίσες από την Ανατολική Γερμανία. Τον Ιανουάριο του 2022 ο Γιώργος Μπουγελέκας κατέθεσε αφίσες του ΚΚΕ εσωτ., του ΚΚΕ εσωτ.-Α.Α., ΑΚΟΑ, ΣΥΝ κ.ά. και τεύχη του περιοδικού Η Αριστερά σήμερα. Τον Φεβρουάριο ο Θανάσης Καραθανάσης δώρισε fanzines της περιόδου 2017-2021, ενώ ο Σπύρος Κακουριώτης τρικάκια, προκηρύξεις, κονκάρδες και άλλα αντικείμενα από το αριστερό κίνημα της Μεταπολίτευσης, καθώς και χφ. ημερολόγιο του Γ. Λεοντίδη και επιστολές του Δ. Μελιγκώνη. Τον Απρίλιο η κυρία Κοντογιάννη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα της συλλογής του Τάκη Κοντογιάννη με περισσότερες από 1.000 πολιτικές και καλλιτεχνικές αφίσες της Μεταπολίτευσης, αντιδικτατορικά έντυπα, τρικ, προκηρύξεις και εκδόσεις του ΚΚΕ. Τον Μάιο ο Δημήτρης Πλουμπίδης δώρισε μια χειροποίητη μακέτα αφίσας της Βασιλικού Ιδρύματος σχετικά με τις παιδοπόλεις της βασίλισσας Φρειδερίκης, ενώ τον Σεπτέμβριο έντυπα από τη βιβλιοθήκη του Θανάση Τζαβάρα, φωτογραφίες κρατουμένων της Μακρονήσου, καθώς και έντυπα από την προσωπική του βιβλιοθήκη. Τον Ιούνιο η Βάλια Γκέντσου κατέθεσε έντυπα, αναπαραγωγές υλικών και σημειώσεις για τη Σύρο και τον Ιούλιο Ελευθερία Παπουτσάκη βιβλία από τη βιβλιοθήκη της μητέρας της Ξανθίππης Ζαχαριάδου. Τέλος, τον Οκτώβριο η Αγγελική Κωνσταντακοπούλου δώρισε βιβλία και περιοδικά από τη βιβλιοθήκη της, η Μαρία Ηλιού έντυπα, περιοδικά και αποκόμματα τύπου από τη βιβλιοθήκη της και ο Ορέστης Σχοινάς βιβλία ιστορίας και πολιτικής φιλοσοφίας.

 

Σειρές εντύπων, καθώς και μεμονωμένα βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια, cdsκαι αρχειακά τεκμήρια πρόσφεραν στα ΑΣΚΙ οι Γιώργος Ανδρειωμένος, Ντίνα Βαΐου,Τασούλα Βερβενιώτη, Θανάσης Γάλλος, Μπάμπης Γεωργούλας, Σπύρος Κακουριώτης, Πέτρος Καραγιώργος, Κωστής Καρπόζηλος, Δημήτρης Κατσορίδας, Μαίρη Κολιού, Αναστασία Κούκουνα, Ελευθερία Κοψιδά, Αντώνης Λιάκος, Μιχάλης Λυμπεράτος, Χρίστος Μάης, Θεόδωρος Μαλισιάνκος, Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, Δημήτρης Μαυροσκούφης, Κατερίνα Μπαλκούρα, Ανδρέας Μπαλτάς, Κώστας Μπαρούτας, Μάκης Μπεκιάρης, Πέτρος Παπαπολυβίου, Αλέξης Παπαχελάς, Αντώνης Περώνης, Πόπη Πολέμη, Χάρης Ραζάκος, Χρήστος Ρέππας, Γιώργος Σιδηρόπουλος, Θανάσης Σκρουμπέλος, Bart Soethaert, Γ. Στασινάκης, Κωνσταντίνος Τζίνης, Μανώλης Χαιρετάκης, Αλέκος Χατζηδάκης, καθώς και ο Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού, η Γαλλική Σχολή Αθηνών, η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, οι Εκδόσεις Επίκεντρο, οι Εκδόσεις Νήσος, οι Εκδόσεις Ποταμός, οι Εκδόσεις Τόπος, οι Εκδόσεις Firebrand, η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

 

Τον Νοέμβριο του 2021 τα ΑΣΚΙ, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Θεμέλιο, κυκλοφόρησαν τον βιβλίο του Δημήτρη Αρβανιτάκη Σπύρος Ι. Ασδραχάς 1933-2017. Εργογραφία και δοκιμή βιογραφίας, εγκαινιάζοντας τη νέα εκδοτική σειρά των ΑΣΚΙ και των εκδόσεων Θεμέλιο με τίτλο «Βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ». Η συμβολή του Δημήτρη Αρβανιτάκη τόσο στη συγκρότηση της εργογραφίας όσο και στη βιογραφία του Σπύρου Ασδραχά, αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο το πλούσιο έργο και τις διαδρομές του σημαντικού διανοούμενου και ιστορικού της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Το καλοκαίρι του 2022 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της εκδοτικής σειράς, αυτή τη φορά σε συνεργασία και με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς. Πρόκειται για τις Αναμνήσεις (1908-1924) του Σεραφείμ Μάξιμου όπως είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Μακεδονία μεταξύ 25 Δεκεμβρίου 1957 και 11 Απριλίου 1958. Δυστυχώς το συγκεκριμένο βιβλίο αποσύρθηκε από το εμπόριο καθώς ανέκυψε ζήτημα συγγραφικών δικαιωμάτων, ωστόσο ο αναγνώστης και η αναγνώστρια μπορεί να το συμβουλευτεί στα ΑΣΚΙ.

Τον Δεκέμβριο του 2021 τα ΑΣΚΙ διοργάνωσαν διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: «Κομμούνα. Μια εξέγερση που άλλαξε τον κόσμο». Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Θανάσης Γάλλος, Βίκυ Καραφουλίδου, Κωστής Καρπόζηλος, Χρήστος Λούκος και Χρήστος Χατζηιωσήφ.

 

Τον Δεκέμβριο, επίσης, τα ΑΣΚΙ, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Θεμέλιο, παρουσίασαν σε διαδικτυακή εκδήλωση δύο εκδόσεις: το προηγούμενο τεύχος του Αρχειοτάξιου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στις προσλήψεις του 1821 από την Αριστερά και το βιβλίο του Δημήτρη Αρβανιτάκη Σπύρος Ι. Ασδραχάς 1933-2017. Εργογραφία και δοκιμή βιογραφίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Δημήτρης Αρβανιτάκης, Νίκος Θεοτοκάς, Άννα Ματθαίου και Χρήστος Χρυσανθόπουλος. Τέλος, τον ίδιο μήνα τα ΑΣΚΙ εγκαινίασαν το νέο τους χώρο στην οδό Σωκράτους. Για δύο ημέρες οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες μπορούσαν να προμηθευτούν παλιές και νέες εκδόσεις με έκπτωση, καθώς επίσης και τις συλλεκτικές πάνινες τσάντες από το εργαστήριο χειροποίητης μεταξοτυπίας «Λούπες».

 

Τον Μάιο του 2022, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη, τα ΑΣΚΙ, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το Université Paris 8, η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διοργάνωσαν μια μουσικο-ιστορική βραδιά αφιερωμένη στη νεανική δράση του πρωτοπόρου συνθέτη στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Αναστασία Γεωργάκη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Γιώργος Πετρόπουλος, Μάκης Σολωμός, Παναγιώτης Τουρνικιώτης και Μενέλαος Χαραλαμπίδης. Συμμετείχαν επίσης το Φωνητικό συγκρότημα Soli Tutti και το Φωνητικό συγκρότημα του ΕΚΠΑ. Είχε προηγηθεί ιστορικός περίπατος με ξεναγούς τον Μάνο Αυγερίδη και τον Ορέστη Καραμανλή στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου ο φοιτητής Ι. Ξενάκης πολέμησε και τραυματίστηκε σοβαρά, ως μέλος του λόχου σπουδαστών του ΕΛΑΣ.

 

Τον Ιούνιο διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του 3ετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος «SO-CLOSE Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω της ανταλλαγής της πολιτιστικής κληρονομιάς του αναγκαστικού εκτοπισμού», στο οποίο τα ΑΣΚΙ συμμετείχαν με την παροχή ψηφιακού υλικού (αρχειακά τεκμήρια και φωτογραφίες) για τη συγκρότηση μιας ψηφιακής έκθεσης για το στρατόπεδο εκτοπισμένων γυναικών στο Τρίκερι (https://tinyurl.com/yszuctvs).

 

Τέλος τον Σεπτέμβριο του 2022 τα ΑΣΚΙ, οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια και οι Φίλοι των ΑΣΚΙ διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου ΒαφέαΑπό τον λιποτάκτη στον αντάρτη. Η «στάσις των ανυποτάκτων» στη δυτική Κρήτη (1921-1922).Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι Νίκος Ανδριώτης, Γιάννης Κουμπουρλής, Μανώλης Πιμπλής και Ιωάννα Παπαθανασίου.

 

Κατά το εαρινό εξάμηνο, στο πλαίσιο των «Εργαστηρίων των ΑΣΚΙ», πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό διατμηματικό μεταπτυχιακό σεμινάριο με τίτλο «Ο ελληνικός Μεσοπόλεμος. Πολιτικές και κοινωνικές όψεις» και διδάσκοντες τους Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Ηλία Νικολακόπουλο, Σωτήρη Ριζά και Τάσο Σακελλαρόπουλο.

Και αυτή τη χρονιά τα ΑΣΚΙ συνέχισαν τη συνεργασία τους με τον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο και την εκπομπή Η Ιστορία στο Κόκκινο: μια εκπομπή για το παρελθόν, η οποία μεταδιδόταν κάθε Κυριακή 13.00-14.00. Ο ένατος κύκλος (32 εκπομπές) που διήρκησε από 3 Οκτωβρίου έως 10 Ιουλίου κάλυψε πλήθος ιστορικών θεμάτων: τον ευγονισμό και τη βιοπολιτική στον 20ό αιώνα, τους πολιτικούς πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία, την κλιματική αλλαγή, τη σχέση σλαβόφωνων και προσφύγων στη Μακεδονία, τη δεκαετία του ’40, τη λατινοαμερικανική λογοτεχνία, τον πολιτιστικό Ψυχρό Πόλεμο, τη μετακίνηση και υιοθεσία παιδιών από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, την έμφυλη βία, το έργο του Σπύρου Ασδραχά, τη μεσαιωνική Ιερά Εξέταση, τον εθνικισμό στις αρχές του 20ού αιώνα, τη δημόσια ιστορία, την εργασία των γυναικών στη Μεταπολίτευση, τον φόβο του πανσλαβισμού στον 19ο αιώνα, την κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο του ’73, τα μεταλλεία στην Ελλάδα, τους άμαχους του εμφυλίου, τη ναζιστική δικαιοσύνη, την ηλεκτρονική μουσική, τις προσλήψεις του 1821 στα Βαλκάνια, τα παιδιά πρόσφυγες, τις διώξεις καθηγητών του ΑΠΘ, τη Μεγάλη Ιδέα, τον Ιάννη Ξενάκη, τα προσφυγικά αθλητικά σωματεία του Μεσοπολέμου, το ρόλο των τεχνοκρατών, τις προσφυγικές και μεταναστευτικές μετακινήσεις, τους στρατιώτες της Μικρασιατικής Εκστρατείας, τους επτανήσιους διανοούμενους του πρώτου μισού του 19ου αιώνα και τη Λιλιπούπολη.

Όλες οι εκπομπές είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση: https://soundcloud.com/aski-6 και στο Spotify. Η εκπομπή φιλοξένησε τους εξής ιστορικούς, κοινωνικούς επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους: Χάρη Αθανασιάδη, Κώστα Αθανασίου, Ραϋμόνδο Αλβανό, Γιώργο Αλλαμανή, Αλεξάνδρα Ανδρούσου, Δημήτρη Αρβανιτάκη, Φωτεινή Ασημακοπούλου, Ντίνα Βαΐου, Τασούλα Βερβενιώτη, Γιώργο Βλάχο, Κωνσταντίνα Ζάνου, Δημήτρη Καμούζη, Θανάση Καμπαγιάννη,Βίκυ Καραφουλίδου, Γιώργο Κόκκινο, Ανδρέα Κοφινάκη, Ελένη Κυραμαργιού, Λέανδρο Κυριακόπουλο, Όλγα Λαφαζάνη, Τζένη Λιαλιούτη, Μαρία Λιάπη, Ανδρέα Λυμπεράτο, Αλέξανδρο Μακρή, Παρασκευά Ματάλα, Δημήτρη Μαυροσκούφη, Ανδρέα Μπαλτά, Νίκο Μπίστη, Λήδα Παπαστεφανάκη, Αιμιλία Σαλβάνου, Μάκη Σολωμό, Νίκο Σουλιώτη, Βαγγέλη Τζούκα, Κώστα Τσίβο και Γκόντα Φαν Στιν.

Την επιστημονική επιμέλεια των εκπομπών είχε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, την οργάνωση παραγωγής η Ιωάννα Βόγλη και τη μουσική επιμέλεια οι Θανάσης Μήνας, Γιάννης Παπακονδύλης, Νίκος Θεοδωρόπουλος και Ηρώ Κουμεντάκου. Συντονιστές των εκπομπών ήταν οι Μάνος Αυγερίδης, Θανάσης Γάλλος, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κωστής Καρπόζηλος, Ηλίας Νικολακόπουλος, Εύα Πλιάκου, Χρήστος Τριανταφύλλου και Αγγελική Χριστοδούλου.

Τα ΑΣΚΙ συνέχισαν και αυτή τη χρονιά είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς να εκπονούν έργα και δράσεις.

-       Τον Φεβρουάριο του 2023 τα ΑΣΚΙ θα διοργανώσουν ένα δεκαήμερο φεστιβάλ ιστορίας για να γιορτάσουν τα 30 (+1) χρόνια λειτουργίας τους. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μια έκθεση ιστορικών τεκμηρίων, μια έκθεση για τη συγκρότηση και ιστορία των Αρχείων και μία για τη δημόσια παρουσία τους. Οι εκθέσεις αυτές θα πλαισιώνονται από συζητήσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και workshops.

-       Τον Μάιο του 2022 ξεκίνησε το ψηφιακό ερευνητικό πρόγραμμα «Δημοκρατία και Ελευθερία: Ψηφιακό Μουσείο Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα (1967-1974)»στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ΕΣΠΑ 2014-2020. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός νέου Ψηφιακού Μουσείου με πολύγλωσσο περιεχόμενο (περισσότερες από 100.000 ψηφιακές εικόνες αρχείων και εντύπων), καθώς και με διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές.

-       Τον Ιούνιο του 2022 τα ΑΣΚΙ ολοκλήρωσαν το έργο «2 αιώνες σε 21 εκπομπές», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πλέον στην ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ έχουν αναρτηθεί και οι 21 ψηφιακές εκδόσεις που περιλαμβάνουν τις επιμελημένες ραδιοφωνικές συζητήσεις της εκπομπής «Η Ιστορία στο Κόκκινο», εικονογραφημένες με πρωτότυπο αρχειακό υλικό των ΑΣΚΙ και άλλων φορέων, εκδοτικό σημείωμα, χρονολόγιο και βιβλιογραφία. Οι εκδόσεις περιλαμβάνουν θεματικές όπως η προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, οι φιλολογικοί σύλλογοι του 19ου αιώνα, η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και η ιστορικότητά της, η Οκτωβριανή Επανάσταση και το ΣΕΚΕ, οι φοιτητικές διαδρομές του Μεσοπολέμου, η πολεμική δεκαετία του 1940, οι έλληνες μετανάστες στη Δυτική Γερμανία, η χούντα της 21ης Απριλίου και το αντιδικτατορικό κίνημα στο εξωτερικό, οι πολλαπλές μεταβάσεις της Μεταπολίτευσης, η καταστροφή των φακέλων πολιτικών φρονημάτων, ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, η κατάληψη του Πολυτεχνείου, τα Νοεμβριανά του 1916, οι πρόσφυγες, η σχέση των Ελλήνων και των Ευρωπαίων τον 19ο αιώνα, η Ημέρα της Γυναίκας, οι ξένες αρχαιολογικές σχολές στην Ελλάδα και τα νυχτερινά γυμνάσια. Συμμετείχαν οι συγγραφείς - ομιλητές: Πολυμέρης Βόγλης, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Μάκης Καβουριάρης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κωστής Καρπόζηλος, Κωστής Κορνέτης, Ελένη Κυραμαργιού, Κατερίνα Λαμπρινού, Δήμητρα Λαμπροπούλου, Αλέκος Λάμπρου, Λίνα Λούβη, Νίκος Μανιός, Νίκη Μαρωνίτη, Γιώργος Ματζουράνης, Νίκος Μπελαβίλας, Παντελής Μπουκάλας, Στρατής Μπουρνάζος, Ηλίας Νικολακόπουλος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δέποινα Παπαδημητρίου, Ιωάννα Παπαθανασίου, Στάθης Παυλόπουλος, Σωτήρης Ριζάς, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Αντώνης Σαραντίδης, Κωστούλα Σκλαβενίτη, Παναγιώτης Στάθης, Ειρήνη Τουντασάκη, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Χάγκεν Φλάισερ, Ιάσονας Χανδρινός, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Αγγελική Χριστοδούλου, Δημήτρης Χριστόπουλος και Αγγέλικα Ψαρρά. Μέλη της Εκδοτικής ομάδας της σειράς ήταν οι Μάνος Αυγερίδης, Ιωάννα Βόγλη και Στάθης Παυλόπουλος.

-       Τον Ιούνιο, επίσης, τα ΑΣΚΙ ανέλαβαν το έργο της συγκρότησης αρχείου προφορικών μαρτυριών και τεκμηρίων που θα εστιάζει στην αλβανική μεταναστευτική εμπειρία με τίτλο: “Voicing the Albanian experience in Greece”. Τοέργουποστηρίζεταιαπότο Stavros Niarchos Foundation Public Humanities Initiative (SNFPHI) at Columbia University.

-       Από τον Σεπτέμβριο του 2022 τα ΑΣΚΙ συμμετέχουν στο δίκτυο transform! europe.

 

Μετά τον απροσδόκητο θάνατο του Προέδρου του ΔΣ των ΑΣΚΙ Ηλία Νικολακόπουλου, συγκροτήθηκε νέο ΔΣ μετά από συνεδρίασή του στις 26 Ιουλίου 2022. Η νέα σύνθεση του ΔΣ είναι η εξής: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, πρόεδρος, Πόπη Πολέμη, αντιπρόεδρος, Πολυμέρης Βόγλης, γενικός γραμματέας, Δήμητρα Λαμπροπούλου, ταμίας, μέλη: Μάνος Αυγερίδης, Χρήστος Λούκος, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Στάθης Παυλόπουλος και Τάσος Σακελλαρόπουλος.