Η περίοδος που πέρασε από την έκδοση του προηγούμενου τεύχους του Αρχειοτάξιου σηματοδοτήθηκε από τον εορτασμό των 30χρόνων των ΑΣΚΙ και τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ιστορίας τον Φεβρουάριο 2023 (βλ. ειδικό αφιέρωμα). Τον Νοέμβριο 2023 ο Κωστής Καρπόζηλος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή των ΑΣΚΙ, μετά από επτά χρόνια μιας γόνιμης θητείας. Η συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια στην ανάπτυξη, την παρουσία και τη δημόσια δραστηριότητα των ΑΣΚΙ ήταν εξαιρετικά σημαντική∙ εμπλούτισε με το επιστημονικό του κύρος και τις πρωτοβουλίες του το ιδρυτικό όραμα για «ανοιχτά αρχεία» και για τον εκδημοκρατισμό της ιστορικής γνώσης. Μετά την παραίτησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ανάθεση της διεύθυνσης και του συντονισμού των ΑΣΚΙ, σε δυο στελέχη των Αρχείων, τον Μάνο Αυγερίδη και τον Στάθη Παυλόπουλο. Ο πρώτος ανέλαβε τη διεύθυνση των ΑΣΚΙ και ο δεύτερος των συντονισμό των επιστημονικών τους δράσεων.

Οι αρχειακές συλλογές και η βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ εμπλουτίστηκαν με σημαντικές νέες προσκτήσεις. Τον Ιούνιο 2023 η Ανδριανή και ο Κωστής Νικολακόπουλος κατέθεσαν το ερευνητικό αρχείο και ένα σημαντικό τμήμα της βιβλιοθήκης του πατέρα τους, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της προσφοράς του αγαπημένου μας Ηλία Νικολακόπουλου στα ΑΣΚΙ. Τον Σεπτέμβριο 2022 η Γιούλη Κόκκορη κατέθεσε αναπαραγωγές τεκμηρίων σχετικά με τους αξιωματικούς του Εθνικού Στρατού που αιχμαλωτίστηκαν στον εμφύλιο. Τον Νοέμβριο 2022 ο Δημήτρης Δημητριάδης πρόσφερε υλικά τεκμήρια από οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς στη Μεταπολίτευση. Τον Φεβρουάριο 2023 ο Θράσος Αβραάμ κατέθεσε στα ΑΣΚΙ αρχειακά τεκμήρια από τον Σταθμό Βασιλικής Χωροφυλακής Αγίας Παρασκευής Λέσβου (1945-1971) και τον Μάρτιο ο BradyKieslingτα υλικά της έρευνας του για το βιβλίο του «Greek urban warriors». Τον Μάιο 2023 η οικογένεια Κοΐνη δώρισε το αρχείο των Θεόδωρου και Αικατερίνης Κοΐνη με θεματικούς φακέλους για την Εθνική Αντίσταση, υλικά των βιβλίων τους, προσωπικά έγγραφα της Αικατερίνης, καθώς και βιβλία και λογοτεχνικά και παιδαγωγικά περιοδικά της δεκαετίας του ΄40. Τον Ιούλιο 2023 η Γιούλα Παπαγιάννη κατέθεσε το αρχείο του πατέρα της Σταύρου Παπαγιάννη, με υλικά από τη συγγραφή των βιβλίων του για τους συνεργάτες των Γερμανών, καθώς και συλλογή εντύπων. Τον ίδιο μήνα η οικογένεια Ρέβελα κατέθεσε το αρχείο Ηλία Ρέβελα με κείμενα για την δεκαετία του ’40 στην Τρίπολη. Τον Μάρτιο 2024 ο Μανώλης Μυλωνάκης πρόσφερε τμήμα του αρχείου του για την Πανσπουδαστική, με αλληλογραφία της εφημερίδας και τεκμήρια από τους ποιητικούς διαγωνισμούς της.

Σημαντικές ήταν και οι προσθήκες σε αρχεία και συλλογές που φιλοξενούνται ήδη στα ΑΣΚΙ. Η Αγγελική Κωνσταντακοπούλου εμπλούτισε τη συλλογή της με φυλλάδια και έντυπα της δικτατορίας και της Μεταπολίτευσης, καθώς και συμπλήρωμα του αρχείου του Συνταγματάρχη Στέφανου Τζερτζεμέλη. Τον Μάρτιο 2023 ο Ριχάρδος Σωμερίτης κατέθεσε αρχειακό υλικό από την περίοδο του Μεσοπολέμου και από την αντιδικτατορική δράση του πατέρα του Στράτη. Τον Ιούνιο 2023 η Μαρία Ηλιού συμπλήρωσε τη συλλογή του Φίλιππου Ηλιού με υλικά για τους αδελφούς Μανάκια, τις επεξεργασίες της έκδοσης επιστολών εκτελεσθέντων από τον ιστορικό και άλλα τεκμήρια. Τον Νοέμβριο 2023 η Αγγελική Παληού και η Αντωνία Βαρθαλίτου πρόσφεραν στα ΑΣΚΙ το συμπλήρωμα του αρχείου του Τάκη Παληού, εκδόσεις δικές του και τη βιβλιοθήκη του. Τον Ιανουάριο 2024 η Μαρία και Αθηνά Καζολέα, συμπλήρωσαν το αρχείο του πατέρα τους Κώστα Καζολέα με αντίγραφα τεκμηρίων για αντιστασιακές οργανώσεις, καθώς και αρχείο του Γεώργιου – Αλέξανδρου Μαγκάκη από τη δικτατορία. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2024 ο Μυρώδης Αθανασίου εμπλούτισε το αρχείο του, καταθέτοντας τεκμήρια των Φίλων του ΠΑΚ Δ. Γερμανίας από τη συλλογή Δαμιανού Βασιλειάδη και άλλα τεκμήρια από τον αντιδικτατορικό αγώνα στη Γερμανία. Το σημαντικό αρχείο του Λευτέρη Ξάνθου εμπλουτίστηκε με ένα ντοσιέ με αρνητικά φωτογραφιών του από αντιδικτατορικές εκδηλώσεις στο Ντύσσελντορφ (1970-1974).

Το Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου αναβαθμίστηκε με μια πιο σύχρονη και λειτουργική ιστοσελίδα, και εμπλουτίστηκε με νέα τεκμήρια. Στις ψηφιοποιημένες συλλογές του προστέθηκαν δελτάρια φωτογραφίες του Βασίλειου Τουνταρούδα (δωρεά Δήμητρας Κολοκυθά), ψηφιακά αντίγραφα φωτογραφιών και εγγράφων του Φώτη Τσουμπού (δωρεά Αντώνη και Παναγούλας Τσουμπού), τεκμήρια του Ιωάννη Ζαρογιάννη, (δωρεά Ιωάννας Ζαρογιάννη), το βιβλιάριο υγείας του Αναστάσιου Γιάνναρη (δωρεά Νίκης Γιάνναρη),. Στις συλλογές των ΑΣΚΙ για την εξορία προστέθηκαν, ακόμη, ψηφιοποιημένα επιστολικά δελτάρια του Δημοσθένη Παπαχρήστου (δωρεά Δημήτρη Πλουμπίδη) και ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών του Βασίλη Μούτσιανου (δωρεά Όλγας Μούτσιανου) από την Μακρόνησο, καθώς και ψηφιακές αναπαραγωγές τεκμηρίων, που πρόσφεραν οι Βασιλική και Ελένη Μαυροειδάκου, για τον πατέρα τους Παύλο Μαυροειδάκο, όταν ήταν πολιτικός κρατούμενος στις δεκαετίες του ’50 και του ΄60.

Ο Θανάσης Μιχελής δώρισε στα ΑΣΚΙ ψηφιοποιημένα έγγραφα της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, δηλώσεις νομιμοφροσύνης, ατομικά δελτία (1947-1971). Ο Αιμίλιος Ριζογιάννης κατέθεσε, σε ψηφιακή μορφή, το αρχείο του πατέρα του Γρηγόρη, ανθυπολοχαγού στην 9η Μεραρχία του ΕΛΑΣ (προκηρύξεις, διαταγές, εκθέσεις, κ.ά.).

Το αρχείο προφορικής ιστορίας εμπλουτίστηκε με συνεντεύξεις που είχε πραγματοποιήσει η JanetHart με γυναίκες που είχαν συμμετάσχει στην Αντίσταση, στο πλαίσιο της μελέτης της: «New voices in the nation. Women and the Greek resistance» (1996).

Στο αρχείο Αλβανικής μετανάστευσης προστέθηκε το αρχείο της Βαλμπόνας Χυστούνα από την εμπειρία της ως Αλβανής μετανάστριας και από την συμμετοχή της σε συλλογικότητες των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη και το ψηφιακό αρχείο Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης (αφίσες, κείμενα, προκηρύξεις, φωτογραφίες, κ.ά.)

Το διάστημα αυτό οι συλλογές του Εργαστηρίου Μελέτης Ιστορίας Αριστερής Νεολαίας εμπλουτίστηκαν με νέα τεκμήρια. Τον Ιούλιο 2023 ο Γιάννης Καούνης κατέθεσε σειρά δικηγορικών φακέλων υποθέσεων της περιόδου της δικτατορίας, συμπληρώνοντας το αρχείο του και τον Ιανουάριο 2024, ο Γιάννης Καρατζάς δώρισε φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή και τεκμήρια από τη στρατιωτική του θητεία στη χούντα και από την παρέα του Σωτήρη Πέτρουλα.

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίστηκε και ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης. Τον Νοέμβριο 2022 ο Θόδωρος Γιαννούσης κατέθεσε σειρά βιβλίων για την Αντίσταση και τον Εμφύλιο, ενώ τον Δεκέμβριο η Ιωάννα Στεφανάτου την πλούσια συλλογή θεατρικών προγραμμάτων του Ιωάννη Στεφανάτου. Τον Φεβρουάριο 2023 η Εύα Μαμαδάκη δώρισε τμήμα από τη βιβλιοθήκη Μήτσου Παλαιολογόπουλου και ο Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος φυλλάδια, προκηρύξεις, έντυπα και εφημερίδες της δεκαετίας ’80. Τον Μάρτιο η Καίτη Τσαρουχά έντυπα της δεκαετίας του 1930 από την βιβλιοθήκη του αστυνομικού Δ. Τσουκαλά. Τον Απρίλιο η Βασιλεία Τόμπρου βιβλία με σφραγίδες φυλακής από την βιβλιοθήκη του πατέρα της Γιώργη Τόμπρου. Τον Μάιο 2023 κατατέθηκε η βιβλιοθήκη του Ηλία Στάβερη από την αδελφή του Αλεξάνδρα και τον Γεράσιμο Κλώνη, καθώς και μέρος της βιβλιοθήκης Αλέκου Φιλιππόπουλου από την Ελένη και Θεοχάρη Φιλιππόπουλου. Τον Ιούνιο η Βασιλική Κιούρτη δώρισε τόμους της εφημερίδας Δωδεκάνησος (1925-1928, 1935-1937) και η οικογένεια Φατούρου βιβλία και παράνομα έντυπα της Κατοχής, του εμφυλίου και της δικτατορίας. Τον Ιούλιο 2023 η Πηνελόπη Αρώνη πρόσφερε στα ΑΣΚΙ βιβλία και έντυπα από την βιβλιοθήκη των γονιών της Παναγιώτη και Μαίρης καθώς και την εφ. Νέα Βιοτεχνών – επαγγελματιών – εμπόρων (1963-1967) που εξέδιδε ο Π. Αρώνης. Ο Κώστας Πορφύριου εκδόσεις για τον Βύρωνα και αναπαραγωγές σπάνιων εντύπων για την αντίσταση. Τον Νοέμβριο ο ThomasThomell πρόσφερε έντυπα και τεκμήρια από το αντιδικτατορικό κίνημα στη Σουηδία, ενώ τον Δεκέμβριο 2023 η Ελευθερία Κοψιδά σειρά προγραμμάτων και σπανίων εντύπων για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η περίοδος 2023-2024 ήταν πολύ πλούσια από εκδηλώσεις οργανωμένες ή με τη συμμετοχή των ΑΣΚΙ. Τον Δεκέμβριο 2022, τα ΑΣΚΙ και οι εκδόσεις Firebrand παρουσίασαν το βιβλίο του Μιχάλη Μαραγκάκη Άρνηση Στράτευσης. Οδοιπορικό για τους Αντιρρησίες Συνείδησης 1986-2022. Ομιλητές: Θανάσης Καλαφάτης, Μιχάλης Μαραγκάκης, Λάζαρος Πετρομελίδης, Χρ. Τριανταφύλλου, Μιχάλης Τσαπόγας και Αλεξία Τσούνη. Τον ίδιο μήνα παρουσιάστηκε το βιβλίο του Πολυμέρη Βόγλη Δυναμική αντίσταση. Υποκειμενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας 1967-1974 με ομιλητές τουςΒ. Καραμανωλάκη, Κ. Καρπόζηλο και Ευγενία Παλιεράκη (ΑΣΚΙ-εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Τον Ιανουάριο του 2023 παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μάγδας Φυτιλή - Μάνου Αυγερίδη - Ελένης Κούκη,Η δεύτερη ζωή της Εθνικής Αντίστασης. Πρακτικές αναγνώρισης και αποκλεισμού 1944-2006, (ΑΣΚΙ-Θεμέλιο), με ομιλητές τουςΚατερίνα Δέδε, Β. Καραμανωλάκη, Κατερίνα Λαμπρινού και Στρατή Μπουρνάζο. Τον ίδιο μήνα πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του AgustinCosovschi Yugolsavia and the non-aligned world. Τον Μάρτιο 2023 παρουσιάστηκε το βιβλίο του Σωτήρη Βαλντέν Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος με τα μάτια των Σουηδών. Ομιλητές οι Σωτήρης Βαλντέν Π. Βόγλης, Β. Καραμανωλάκης, Ειρήνη Λαγάνη και Σωτήρης Ριζάς (ΑΣΚΙ-Αλεξάνδρεια-Βιβλιοπωλείο Επί Λέξει). Τον Απρίλιο 2023 το ΙΙΕ/ΕΙΕ και τα ΑΣΚΙ διοργάνωσαν την ημερίδα «Κομμουνισμός, αντικομμουνισμός και επιστήμες στην Ελλάδα του 20ού αιώνα». Ομιλητές: Κώστας Γαβρόγλου, Β. Καραμανωλάκης, Κ. Καρπόζηλος, Τόνια Κιουσοπούλου, Γιάννης Κουμπουρλής, Θύμιος Νικολαΐδης, Δέσποινα Παπαδημητρίου, Σάντυ Σακορράφου, Κώστας Ταμπάκης και Λίνα Χορδάκη.

Τον Μάιο 2023 παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το 24ου τεύχος του Αρχειοταξίου (Β. Καραμανωλάκης, Στρ. Μπουρνάζος, Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Αγγελική Χριστοδούλου). Τον ίδιο μήνα τα ΑΣΚΙ συμμετείχαν σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο της Δανίας με τίτλο: «So close and yet so far. Greek-German relations through the ages» (Β. Καραμανωλάκης, ΧριστίναΚουλούρη, Alexander Nützenadel, Mogens Pelt, Arne Schildberg, ΧρήστοςΤσάκας). Τον Σεπτέμβριο 2023 τα ΑΣΚΙ συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Σκοτινιώτη Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ομιλητές: Π. Βόγλης, Κατερίνα Δέδε, Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Ιωάννης Καλλές, Θεόδωρος Μαντάς, Γεράσιμος Μοσχονάς και ο συγγραφέας. Τον Οκτώβριο τα ΑΣΚΙ σε συνεργασία με το Università Ca’ Foscari di Venezia, διοργάνωσαν στη EFA υβριδικό συνέδριο με τίτλο «Mediterranean Cold War: A Connected History Approach». Στο συνέδριο συμμετείχαν οι Theodora Dragostinova, Κωνσταντίνος Κατσακιώρης, Stella Krepp, Elidor Mëhilli, Ευγενία Παλιεράκη, Πασχάλης Πεχλιβάνης και Benedetto Zaccaria. Τον Νοέμβριο 2023 τα ΑΣΚΙ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, διοργάνωσαν ημερίδα με τίτλο: «Συζητώντας και τεκμηριώνοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα (1967-1974): Ιστορία, μνήμη και ψηφιακή αναπαράσταση». Συμμετείχαν οι Πολίνα Ιορδανίδου, Άντα Κάπολα, Β. Καραμανωλάκης, Ελένη Κούκη, Κατερίνα Λαμπρινού, Στ. Παυλόπουλος, Ζήσιμος Συνοδινός και Χρήστος Τσάκας.

Ιδιαίτερα πλούσια ήταν και η δραστηριότητα του Σωματείου Φίλοι τωνΑΣΚΙ. Τον Απρίλιο 2023 ξεκίνησαν σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων: «Οι διαδρομές της Αριστεράς στην ελληνική περιφέρεια κατά τον 20ό αιώνα».Στην πρώτη εκδήλωσηΟι διαδρομές της Αριστεράς στην Κρήτη κατά τον 20ό αιώνα ομιλητές ήταν οι Νίκος Βαφέας, Γιάννης Σκαλιδάκης και Σπύρος Δημανόπουλος. Στη δεύτερη για τις Διαδρομές της Αριστεράς στο Βόλο τον 20ό αιώνα συμμετείχαν οι Π. Βόγλης, Βασιλική Λάζου, Αννίτα Πρασσά Δημήτρης Σκαλτσής και Π. Σκοτινιώτης (Βόλος, Ιανουάριο 2024 σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης). Τον Οκτώβριο 2023 οι Φίλοι των ΑΣΚΙ συνδιοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Δαμασκηνού: Το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι Χανίων. Ομιλητές: Χάρης Αθανασιάδης, Πέτρος Κουλουφάκος, Τάσος Κωστόπουλος Βασιλική Λάζου Νίκος Μανιός και ο συγγραφέας. Μεγάλη ανταπόκριση είχε η καμπάνια ενίσχυσης με την εγγραφή πολλών νέων μελών στο Σωματείο, ενώ ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο το πάρτυ που διοργάνωσαν οι Φίλοι των ΑΣΚΙ τον Ιούλιο 2023, όπως και το παζάρι βιβλίων τον Δεκέμβριο 2023.

Τέλος, από τον Ιανουάριο 2024 οι Φίλοι των ΑΣΚΙ σε συνεργασία με τα ΑΣΚΙ διοργανώνουν για τα μέλη του Σωματείου τη σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων: Ο μεταπολεμικός κόσμος μέσα από τα αρχεία. Εισηγητές: Μ. Αυγερίδης, Π. Βόγλης, Πολίνα Ιορδανίδου, Άντα Κάπολα, Β. Καραμανωλάκης, Κ. Καρπόζηλος, Κατερίνα Λαμπρινού, Δήμητρα Λαμπροπούλου, Στρ. Μπουρνάζος, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Στ. Παυλόπουλος, Πόπη Πολέμη και Μάγδα Φυτιλή. Ο κύκλος των σεμιναρίων θα ολοκληρωθεί με το δια ζώσης Εργαστήριο: «Ο κόσμος των Αρχείων των ΑΣΚΙ».

Το 2023 εκπόνησαν την πρακτική τους άσκηση στα ΑΣΚΙ η Κωνσταντίνα Αθηναίου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του προγράμματος Global History του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου και ο Γιώργος Τσικνάκης, μεταπτυχιακός φοιτητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εθελοντικά εργάστηκαν η Ελένη Μαρτόγλου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Το εαρινό εξάμηνο του 2023 στο πλαίσιο των Εργαστηρίων των ΑΣΚΙ προσφέρθηκε το μεταπτυχιακό σεμινάριο: «Διαδρομές αντίστασης: Ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό (1967-1974)» Διδάσκοντες: Β. Καραμανωλάκης και Κ. Καρπόζηλος.

Η εκπομπή των ΑΣΚΙ Η Ιστορία στο Κόκκινο: μια εκπομπή για το παρελθόν σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο συνεχίστηκε και αυτή την περίοδο κάθε Κυριακή 13.00-14.00. Ο δέκατος κύκλος με 26 εκπομπές (2 Οκτωβρίου-30 Ιουλίου 2023) κάλυψε πλήθος ιστορικών θεμάτων. Συνομίλησαν οι Κλεονίκη Αλεξοπούλου, Δημήτρης Αντωνίου, Νίκος Βαφέας,   Π. Βόγλης, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Χρίστος Ζαφείρης, Δημήτρης Ινδαρές, Κ. Καρπόζηλος, Ε. Κούκη, Νίκος Κουραχάνης, Τάσος Κωστόπουλος, Αντώνης Λιάκος, Χρήστος Λούκος, Μιχάλης Μαραγκάκης, Ρίκα Μπενβενίστε, Λεωνίδας Οικονομάκης, Π. Πολέμη, Νίκος Ποταμιάνος, Βαγγέλης Σαράφης, Ιχάμπ Σαμπάνα, Ερβίν Σέχου, Χρ. Τσάκας, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Μ. Φυτιλή, Αχιλλέας Φωτάκης και Κώστας Χρονόπουλος με τους Μ. Αυγερίδη, Θανάση Γάλλο, Β. Καραμανωλάκη, Κ. Καρπόζηλο, Ελένη Πασχαλούδη, Χρ. Τριανταφύλλου και Α. Χριστοδούλου. Επιστημονική επιμέλεια: Μ. Αυγερίδης, Β. Καραμανωλάκης, Κ. Καρπόζηλος και Χ. Τριανταφύλλου. Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη. Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας, Νίκος Θεοδωρόπουλος, Ηρώ Κουμεντάκου, Γιάννης Παπακονδύλης. Οι εκπομπές είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση: https://soundcloud.com/aski-6 και στο Spotify.

Τα ΑΣΚΙ συνέχισαν και αυτή τη χρονιά είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς να εκπονούν έργα και δράσεις.Το Αρχείο Αλβανικής Μετανάστευσης εμπλουτίστηκε με αρχειακές συλλογές και προφορικές μαρτυρίες. Τα αρχείο ξεκίνησε να συγκροτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «VoicingtheAlbanianexperienceinGreece» με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δημόσιες δράσεις, επισκέψεις σε σχολεία και εργαστήρια. Η συντονίστρια του εγχειρήματος, Ιλιρίντα Μουσαράι, παρουσίασε το αρχείο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (25 Ιανουαρίου) και στο HellenicCentre του Λονδίνου (17 Φεβρουαρίου). Τον Σεπτέμβριο του 2024 τα ΑΣΚΙ θα διοργανώσουν μια δεκαήμερη έκθεση για την αλβανική μετανάστευση, στο TavrosArtSpace.

Τον Ιανουάριο 2023 ξεκίνησε το διεθνές πρόγραμμα Women in Resistance (WIRE). Reshaping the narratives on Female Resistance in Europe, με τη συμμετοχή των ΑΣΚΙ, ιδρυμάτων από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία, και επικεφαλής το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Στο πλαίσιο του έργου τα ΑΣΚΙ δημιούργησαν ένα νέο ψηφιακό αποθετήριο με βιογραφίες αντιστασιακών γυναικών. Κεντρική δράση του WIRE αποτελεί μια διαδρομή μνήμης (MemoryRoute) 40 φοιτητών/τριών από τις παραπάνω χώρες. Η πρώτη στάση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (23-25 Φεβρουαρίου), όπου ηχογραφήθηκαν 12 podcasts με ιστορίες γυναικών. Δεύτερος σταθμός της διαδρομής ήταν η Κρακοβία τον Μάρτιο. Ακολουθεί η Μπολόνια τον Απρίλιο και, τέλος, η Βαρκελώνη τον Οκτώβριο.

Τον Ιούλιο 2022 ξεκίνησε η εκπόνηση του ψηφιακού ερευνητικού προγράμματος «Δημοκρατία και Ελευθερία: Ψηφιακό Μουσείο Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα (1967-1974)» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», Υπουργείο Οικονομικών, ΕΠΑΝΕΚ / ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε προσφάτως και σύντομα θα είναι διαδικτυακά προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο/η. Μέσα από την ιστοσελίδα του παραδίδονται στο κοινό άγνωστες μέχρι σήμερα αρχειακές ενότητες και σώματα εντύπων -περισσότερες από 100.000 ψηφιακές εικόνες- από τις συλλογές των ΑΣΚΙ. Πολύτιμα τεκμήρια που χαρτογραφούν ένα ευρωπαϊκό παλίμψηστο δράσης και αντίστασης ενάντια στη δικτατορία της 21ης Απριλίου και στις συνθήκες καταπίεσης. Οι χρήστες/τριες εκτός από κειμενικά ντοκουμέντα θα βρουν ένα πολύτιμο σώμα Προφορικής Ιστορίας μέσα από βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις μαρτύρων της εποχής. Πρόσωπα που από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο και από ποικίλα σημεία του ευρωπαϊκού χάρτη οργανώθηκαν σε ομάδες, δικτυώθηκαν και αντιστάθηκαν στο θεμελιώδες αλλά καθόλου δεδομένο: στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην άρνηση της Ελευθερίας που είχε επιβάλει το δικτατορικό καθεστώς. Το ψηφιακό περιεχόμενό που παρουσιάζεται στο Μουσείο φιλοδοξεί να καταστεί ένα πολυμεσικό και πολυτροπικό εργαλείο έρευνας της περιόδου 1967-1974 και να αντιληφθεί τον αντιδικτατορικό αγώνα όχι ως μια αυτονόητη ιστορική πορεία, αλλά ως το σημείο τομής διαφορετικών δυναμικών, ποικίλων κοινοτήτων, δικτύων ανθρώπων και οργανώσεων και πολλαπλών γεωγραφιών.