Ο θάνατος του Φίλιππου Ηλιού, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των ΑΣΚΙ, σημάδεψε το διάστημα που πέρασε από την έκδοση του προηγούμενου τεύχους του Αρχειοταξίου. Η απώλειά του στερεί από τα Αρχεία τον εμπνευστή και δημιουργό τους, τον εμψυχωτή και καθοδηγητή της λειτουργίας τους, ο οποίος με τη στάση και τις πράξεις του υπηρέτησε με συνέπεια τη θέση του για "ανοιχτά αρχεία", το δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει την ιστορία του. Οι απόψεις του, τα γραπτά του και το προσωπικό του παράδειγμα αποτελούν πολύτιμες παρακαταθήκες στη συνέχιση του έργου της Εταιρείας μας. Σύμφωνα με επιθυμία της οικογένειας,αντί στεφάνων στη μνήμη του Φίλιππου Ηλιού, κατατέθηκαν τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά στα ΑΣΚΙ. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του σε όσους, τιμώντας τη μνήμη του, ήρθαν αρωγοί στο έργο της Εταιρείας, συμμετέχοντας στην οικονομική της ενίσχυση.
Νέες δωρεές διεύρυναν τις συλλογές μας. Τον Μάιο του 2003 η Ναταλία Καραγιάννη εμπλούτισε τις σειρές των τεκμηρίων για τον Αντρέα Τζήμα με τα κατάλοιπα, τα οποία είχαν παραμείνει στην οικογένειά του: αυτοβιογραφικά σημειώματα, οικογενειακή αλληλογραφία, επιστολές του προς το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, φωτογραφίες από την εποχή της αντίστασης και από την παραμονή του στο Βελιγράδι, στο Μπούλκες, στο χωριό Μπελογιάννης και στην Πράγα.
Τον Ιούνιο, ο Αρης Κωνσταντινίδης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τμήμα του προσωπικού αρχείου και της βιβλιοθήκης της Μυρσίνης Κλεάνθους-Παπαδημητρίου. Το ίδιο καλοκαίρι η Μαργαρίτα Παπαδημήτρη-Bοulanger κατέθεσε στα Αρχεία τα κατάλοιπα του πατέρα της Μήτσου Παπαδημήτρη.
Τον Οκτώβριο του 2003 η Αννα Φιλίνη πρόσφερε στα Αρχεία σημαντικό τμήμα του προσωπικού της αρχείου, από την εποχή της συγκρότησης του ΕΚΚΕ στα χρόνια της δικτατορίας, έως το καλοκαίρι του 1988. Η κατάθεσή του στα ΑΣΚΙ, παλιά υπόσχεση στον Φίλιππο Ηλιού, έγινε πραγματικότητα λίγο πριν από τον θανατό του. Περιλαμβάνει όλες σχεδόν τις αποφάσεις, διακηρύξεις, προκηρύξεις μπροσούρες και βιβλία που εξέδωσε το ΕΚΚΕ από την ίδρυσή του, το 1970, ως το τέλος της συμμετοχής της Άννας Φιλίνη σ'αυτό. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται σπανιότατα τεκμήρια της δράσης του ΕΚΚΕ στην παρανομία και στο εξωτερικό κατά την περίοδο της δικτατορίας. Στο επόμενο Αρχειοτάξιο θα δημοσιευτεί αναλυτικό κείμενο της ίδιας για το αρχείο της, το οποίο έχει ήδη παραθοθεί στη συντακτική επιτροπή.
Τον Δεκέμβριο του 2003 η Ιωάννα Παπαθανασίου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των ΑΣΚΙ, επισκέφθηκε τα Κρατικά Αρχεία Σερβίας-Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι. Αποτέλεσμα της επίσκεψης ήταν η αναπαραγωγή της πλήρους σειράς τεκμηρίων για την Ελλάδα (1942-1950), τα οποία, μετά από συμφωνία με τη διεύθυνση των Κρατικών Αρχείων, θα διατεθούν στην έρευνα μέσω των ΑΣΚΙ.
Την ίδια περίοδο ο Θεοδόσης Θωμαδάκης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ μια σημαντική συλλογή. Πρόκειται, κατ' αρχάς, για σειρά βιβλίων του Λ. Τρότσκι στην ελληνική και σε άλλες γλώσσες, καθώς και για μεγάλες συλλογές ελληνικών και διεθνών περιοδικών για τον τροτσκισμό. Περιλαμβάνει, ακόμη, αφίσες από την περίοδο της μεταπολίτευσης, καθώς και δυο πρωτότυπες ρώσικες αφίσες για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Τέλος, σειρές φωτογραφιών, οι οποίες συμπληρώνουν το πλουσιότατο φωτογραφικό αρχείο της εφημερίδας Σοσιαλιστική Αλλαγή (Αρχείο ΕΔΕ/ΕΕΚ).
Κατά τους πρώτους μήνες του 2004 ο Στέργιος Γκιουλάκης συνεργάστηκε στην ταξινόμηση έντυπου υλικού. Από τη συλλογή του χάρισε φωτοτυπημένα αντίγραφα εκδόσεων του βουνού και της υπερορίας (Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις, Εκδοτικό του ΚΚΕ) οι οποίες λάνθαναν. Δώρισε ακόμη μια σειρά του περιοδικού Μαρξιστική Βιβλιοθήκη (1933), τεύχη της προπολεμικής ΚΟΜΕΠ, εκδόσεις του Αρχείου Μαρξισμού, τεύχη των Νέων Πρωτοπόρων, εκδόσεις του αντιδικτατορικού αγώνα (1967-1974), πρωτότυπα ή φωτοτυπημένα, τα οποία πλουτίζουν τις συλλογές για την ιστορία της ελληνικής αριστεράς.
Με νέες δωρεές ενισχύθηκαν υπάρχοντα αρχεία ή συλλογές. Τον Σεπτέμβριο 2003, η Αργυρώ και ο Νίκος Κοκοβλής συμπλήρωσαν το προσωπικό τους αρχείο, που έχει ήδη κατατεθεί στα ΑΣΚΙ, με κρυπτογραφημένα σημειώματα, σφραγίδες και κώδικες της παράνομης κομμουνιστικής οργάνωσης στα Χανιά της άμεσης μετεμφυλιοπολεμικής περιόδου αλλά και με σημαντικά τεκμήρια από την Τασκένδη και σειρές εντύπων και φωτογραφιών από τη ζωή των πολιτικών προσφύγων.
Συνεχίζοντας τη δωρεά τεκμηρών του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Αγγελος Γκόγκογλου κατέθεσε σημαντικό αριθμό προκηρύξεων και εντύπων της εποχής (Ελεύθερη Ελλάδα, προκηρύξεις ΕΚΚΕ, τρικ κ.ά). Δώρισε ακόμη αρχειακά τεκμήρια για τη δράση του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Εξωτερικού (ΣΕΦΕ) στη μεταπολίτευση. Η Σταυρούλα Γεωργάρα προσέθεσε νέα τεκμήρια στο αρχείο της Αγνής Ρουσσοπούλου. Συνεχίζοντας την πολύτιμη προσφορά του, ο Ηλίας Στάβερης δώρισε χειρόγραφα μπλοκ σημειώσεών του από την περίοδο της δικτατορίας, καθώς και τεκμήρια από τη δράση του ΑΕΜ και του Συνδικαλιστικού Γραφείου του ΚΚΕ εσωτερικού. Τεκμήρια από τη δραστηριότητα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς τα πρόσφατα χρόνια προσέθεσε στη συλλογή του ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος. Η Φώφη Λαζάρου πρόσφερε τεκμήρια για τη ζωή της παρανομίας στην μετεμφυλιοπολεμική Αθήνα. Η Ζωή Αρσένη πλούτισε τη συλλογή της με επιστολές, χειροποίητες κάρτες και αντικείμενα πολιτικών κρατουμένων, καθώς και αλληλογραφία και τεκμήρια από το οικογενειακό της αρχείο. Η Ντούνια Κουσίδου πρόσφερε καρφίτσες και σήματα νεολαιϊστικων οργανώσεων της δεκαετίας του 1960. Η Ρίκη βαν Μπουσχότεν κατέθεσε ενα σιντι-ρόμ εμπλουτίζοντας τη συλλογή της με προφορικές συνεντεύξεις από την έρευνα της στο Ζιάκα Γρεβενών (1987-1995).
Ο Κ. Γεωργίου πρόσφερε μια σημαντική συλλογή πολιτικών, κυρίως, προκηρύξεων των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης. Μεμονωμένα αρχειακά τεκμήρια κατέθεσαν η Ιωάννα Ασημακοπούλου, ο Μανώλης Βουρλιώτης, ο Νίκος Γουλανδρής, ο Λέων Κούστας, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, η Ελένη Μολφέση, η Ιωάννα Πετροπούλου, ο Νίκος Τερζάκης, ο Γεώργιος Τσολακίδης και ο Αλέκος Χατζηδάκις.
Σημαντικά ενισχύθηκε και η συλλογή των προφορικών μαρτυριών. Ο Λευτέρης Μαυροειδής κατέθεσε συνεντεύξεις του Τηλέμαχου Βερβέρη και του Περικλή Χουλιάρα στον ίδιο. Ο Γιώργος Στεφανίδης κατέθεσε τη μαρτυρία του πατέρα του Μιχάλη για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Ο Αντώνης Παρούσης πρόσφερε εκθέσεις και αλληλογραφία από τη συμμετοχή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Η Ολυμπία Παπαδούκα κατέθεσε συνέντευξή της με τον Κώστα Σωτηρίου (1966). Με τη μεσολάβηση της Ειρήνης Πεδιαδίτου και του Μανόλη Τζανάκη δωρήθηκε στα ΑΣΚΙ χειρόγραφο τετράδιο του Γιώργου Πεδιαδίτη με μαρτυρία για την Αντίσταση και την Κατοχή στην Κρήτη.
Στο φωτογραφικό αρχείο, εκτός από τις συλλογές που πρόσφεραν ο Θ. Θωμαδάκης, η Ν. Καραγιάννη, η Αργυρώ και ο Νίκος Κοκοβλής, σειρά φωτογραφιών από φυλακές και εξορίες κατέθεσαν η Αντεια Φραντζή και ο Χρήστος Παπουτσάκης. Μεμονωμένες φωτογραφίες πρόσφεραν η Μερκία Αναγνώστου και ο Άγγελος Ελεφάντης.
Στη βιβλιοθήκη υπήρξαν μια σειρά από νέες προσκτήσεις. O Φίλιππος Ηλιού και η Μαίρη Ηλιού-Chiompi πρόσφεραν στα ΑΣΚΙ τμήμα της βιβλιοθήκης του πατέρα τους Ηλία Ηλιού. Πρόκειται για περίπου 700 τίτλους ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων, καθώς και 50 τίτλους ελληνικών και ξένων περιοδικών εκδόσεων, κατά κύριο λόγο της μεταπολίτευσης. Οι κύριες θεματικές είναι η ελληνική και διεθνής πολιτική, η πολιτική επιστήμη, η οικονομία, η σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια ιστορία, η ελληνική λογοτεχνία και το δοκίμιο.
Ο Κώστας Σδούκος εμπλούτισε τη βιβλιοθήκη των Αρχείων με 120 περίπου τόμους εκδόσεων της μεταπολίτευσης με έμφαση στη δεκαετία 1940-1950. Η Αγγελική Κωνσταντακοπούλου δώρισε στα ΑΣΚΙ σειρά βιβλίων και φυλλαδίων, κυρίως για το γυναικείο κίνημα στη μεταπολίτευση. Πρόσφερε ακόμη περιοδικά σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων, καθώς και σειρές των περιοδικών Ακτίνες (1946-1954), Ο κόσμος της Ελληνίδος (1954-1956), Critica Marxista (1972-1976). Εκδόσεις των ΠΛΕ και του Εκδοτικού του ΚΚΕ δώρισε στα ΑΣΚΙ ο Κώστας Διαφωνίδης, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Θεόδωρος Μαργαρίτης. Σειρά βιβλίων και περιοδικών (Ακρίτας, Στρατιωτική και Ναυτική Ηχώ κ.ά.) κατέθεσαν η Άντεια Φραντζή και ο Χρήστος Παπουτσάκης. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους αντάλλαξαν την πλήρη σειρά των εκδόσεων τους με το σύνολο των εκδόσεων των ΑΣΚΙ. Σειρά εκδόσεων του στα ΑΣΚΙ πρόσφερε το Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα.
Βιβλία αλλά και σιντι-ρόμ και βιντεοταινίες, πρόσφεραν στα Αρχεία τα ΓΑΚ Σάμου, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Ινστιτούτο Φελτρινέλι, το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, η Μερκία Αναγνώστου, η Βενετία Αποστολίδου, ο Στέργιος Αποστόλου, ο Πολυμέρης Βόγλης, ο Μανώλης Βουρλιώτης, ο Μπάμπης Γραμμένος, η Μαρία Ηλιού, η Βικτωρία Θεοδώρου, ο Νίκος Θεοτοκάς, η Αιμιλία Κάραλη, ο Κώστας Κάππος, ο Θεόδωρος Κουλίτσος, ο Κώστας Κωστής, ο Δημήτρης Λιβάνιος, ο Δημήτρης Λιβιεράτος, ο Θεόδωρος Μαλικιώσης, ο Μήτσος Παλαιολογόπουλος, ο Ηλίας Στάβερης, ο Στέφανος Στεφάνου, ο Θανάσης Σφήκας, ο Νίκος Τερζάκης, ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης και η Πάτρα Χατζησάββα.
Οι συλλογές των περιοδικών εκδόσεων απέκτησαν πολλούς νέους τίτλους και τεύχη. Με ενίσχυση του ΟΠΑΠ αγοράστηκε μια σημαντική συλλογή παράνομου τύπου. Η συλλογή περιλαμβάνει πενήντα πέντε τίτλους σπάνιων εφημερίδων της κατοχής, καθώς και της απελευθέρωσης και των Δεκεμβριανών. Αγοράστηκαν ακόμη δύο τόμοι του μεσοπολεμικού περιοδικού Πρωτοπόροι (1930-1933), καθώς και σχεδόν πλήρης σειρά της σπάνιας Εφημερίδας των Χιτών της περιόδου 1947-1949.
Ο Νίκος Πετραλιάς δώρισε στα ΑΣΚΙ πλήρη σχεδόν σειρά του σημαντικού περιοδικού Αρχείον Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (1921- 1966). Η Κρήνη Αλικούλη-Παυλίδου πρόσφερε στη βιβλιοθήκη σειρά της εφημερίδας Les Lettres Francaises (1954-1957), τεύχη του περιοδικού Ελεύθερα Γράμματα (1945, 1949) καθώς και φύλλα ημερήσιου ελληνικού τύπου της δεκαετίας του 1940. Ο Μπάμπης Γραμμένος και ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατέθεσαν φωτοτυπική αναπαραγωγή δέκα φύλλων της μοναδικής εφημερίδας Ελεύθερη Δωδεκάνησος. Εφημερίς των εν Νταχάου Ελλήνων (1945). Η Ιωάννα Παπαθανασίου πρόσφερε σειρές περιοδικών εκδόσεων από τη βιβλιοθήκη του πατέρα της Στέφανου Παπαθανασίου. Ανάμεσα τους η Ναυτική Επιθεώρησις (1917-1919), ο Θεατής (1929-1932), ο Χρόνος (1941-1942), το Σύνθημα (1941-1944), ο Αέρας (Κάιρο 1946-1947). Τις συλλογές του συνδικαλιστικού τύπου ενίσχυσε η δωρεά της εφημερίδας Πανοικοδομική. Δεκεπανθήμερη εφημερίδα των εργαζομένων στις οικοδομές (1963-1965), από τον Ηλία Στάβερη. Ο Χρήστος Ζαρμπάνης πρόσφερε φωτοτυπική αναπαραγωγή της σπάνιας εφημερίδας Λαοκρατία (1938-1939). Ο Διονύσης Γουσέτης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ σειρές των περιοδικών Μαρτυρίες και Διαδρομές στην Αθήνα, καθώς και πολλά φυλλάδια της μεταπολίτευσης. O Νίκος Θεοτοκάς δώρισε 17 τεύχη του περιοδικού Εθνομάρτυς Πλάτων ο Χίου της περιόδου 1936-1940. Ο Αντώνης Αρκάς πρόσφερε τεύχη διαφόρων πολιτικών μεταπολιτευτικών περιοδικών. Σειρά του ενθέτου "Επτά Ημέρες" της εφημερίδας Καθημερινή δώρισε στη βιβλιοθήκη ο Κωστής Λιόντης, ενώ ο Κώστας Κρεμμύδας κατέθεσε πλήρη σειρά του περιοδικού Μανδραγόρας. Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία πρόσφερε στη βιβλιοθήκη πέντε τόμους του ενθέτου "Ιστορικά".
Τον Οκτώβριο του 2003 έγινε η ιδρυτική συνέλευση του Σωματείου "Φίλοι των ΑΣΚΙ", που δημιουργήθηκε με σκοπό την ηθική και υλική ενίσχυση του έργου των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Την επεξεργασία του νομικού πλαισίου και την τελική διαμόρφωση του καταστατικού προσέφερε φιλόφρονα το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αλιβιζάτου και των συνεργατών του. Η Επιτροπή Εργασίας, η οποία εξελέγη από τη συνέλευση (με πρόεδρο τον Νίκο Πετραλιά, και μέλη τους Πολυμέρη Βόγλη, Νίκο Θεοτοκά, Σπύρο Καράβα, Νίκο Καραπιδάκη, Ντούνια Κουσίδου, Ευτυχία Λιάτα), δραστηριοποιήθηκε εξασφαλίζοντας τόσο την χορηγία του ΟΠΑΠ για την αγορά της συλλογής του παράνομου τύπου, όσο και χορηγία της Εμπορικής Τράπεζας, ύψους 15.000 ευρώ, για την ενίσχυση του αρχειονομικού και εκδοτικού έργου. Το καταστατικό εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών και στις 14 Μαϊου έγινε η πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου στην οποία συμμετείχαν 71 μέλη. Από τις αρχαιρεσίες γαι το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν Νόκος Πετραλιάς, Σία Αναγνωστοπούλου, Μαρία Ηλιού, Νίκος Θεοτοκάς, Κατερίνα Πορφυρογένη, Νίκος Κοταρίδης, Νίκος Καραπιδάκης - επίκειται η συγκρότηση του σε σώμα- και ως αναπληρωματικά μέλη οι Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Πολυμέρης Βόγλης και Ντούνια Κουσίδου* για την εξελεγκτική επιτροπή η Ιωάννα Πετροπούλου και οι Κώστας Λάππας και Σπύρος Καράβας.
Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας επιλέγησαν, για το διάστημα 2004-2005, να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας. Η πρόταση τους με τον τίτλο "Πολιτισμός και Αριστερά στον 20ό αιώνα. Ψηφιοποίηση τεκμηρίων από τις συλλογές των ΑΣΚΙ", κόστους 400.000 ευρώ, προβλέπει την ψηφιοποίηση έντυπων και αρχειακών τεκμηρίων από τις συλλογές τους, συνολικού μεγέθους 70.000 σελίδων ή αντίστοιχα 24.000 μεμονωμένων τεκμηρίων. Το υλικό αυτό που θα ψηφιοποιηθεί - ανάμεσα τους σπάνια αρχειακά και έντυπα τεκμηρία και πλήρεις σειρές περιοδικών εκδόσεων, όπως η Επιθεώρηση Τέχνης - θα είναι διαθέσιμο δωρεάν στο διαδίκτυο για κάθε ενδιαφερόμενο. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Σπύρος Ασδραχάς, ενώ στην επιστημονική επιτροπή συμμετέχουν και ο Ηλίας Νικολακόπουλος και η Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης.
Τον Ιούλιο του 2003 οι φοιτήτριες Μαρία Κουπαρίτσα, Μαρία Σιγανού, Νεκταρία Σπανιώτη (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και Ελένη Κυραμαργιού, Αλεξία Πασαδάκη (Τμήμα Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου) πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση στα ΑΣΚΙ. Από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο του 2004 οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου Ευαγγελία Μούτλα και Νίκος Μαθιόπουλος, πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση στα ΑΣΚΙ, στο πλαίσιο προγράμματος που διευθύνει η καθηγήτρια κυρία Καίτη Αρώνη- Τσίχλη.
Η χρονιά που πέρασε υπήρξε πλούσια σε εκδόσεις. Τον Μάιο 2003 κυκλοφόρησε το πέμπτο τεύχος της περιοδικής έκδοσης Αρχειοτάξιο, από τις εκδόσεις Θεμέλιο, το οποίο υποδεχθήκαμε με ένα ποτήρι κρασί στις 26 του ίδιου μήνα. Το Νοέμβριο του 2003 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Άννας Ματθαίου και της Πόπης Πολέμη, Η εκδοτική περιπέτεια των ελλήνων κομμουνιστών. Από το βουνό στην υπερορία 1947-1968 από τις Εκδόσεις Βιβλιόραμα - ΑΣΚΙ. Το βιβλίο παρουσιάστηκε, στις 16 Ιανουαρίου 2004, στη Στοά του Βιβλίου. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Φίλιππος Ηλιού, ο Νίκος Θεοτοκάς, ο Λευτέρης Μαυροειδής και οι συγγραφείς. Τον Δεκέμβριο του 2003 κυκλοφόρησαν το βιβλίο του Παπα-Καρτέρη, Αναμνήσεις από το βουνό. Ιούλιος 1947- Μάης 1949 και το βιβλίο του Κυριάκου Αθανασίου, Υιός συμμορίτου από τις Εκδόσεις Βιβλιόραμα - ΑΣΚΙ, στη σειρά "Μαρτυρίες", που διευθύνει ο Αγγελος Ελεφάντης. Τη διόρθωση των κειμένων πρόσφερε αφιλοκερδώς η Όλγα Σελλά.
Στις 2 Ιουνίου 2003, τα ΑΣΚΙ και οι Εκδόσεις Παρασκήνιο παρουσίασαν το βιβλίο του Ηλία Στάβερη Οικοδόμοι, Ηρωικοί αγώνες μιας 7ετίας 1960-1967 στην αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ομιλητές ήταν ο Αλέκος Καλύβης, ο Γιώργος Κουκουλές, ο Δημήτρης Κουτσούνης, η Ιωάννα Παπαθανασίου και η Κατερίνα Ζωϊτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου.
Και το διάστημα αυτό συχνή υπήρξε η χρήση αρχειακών και φωτογραφικών τεκμηρίων από τις συλλογές των ΑΣΚΙ τόσο σε τηλεοπτικές εκπομπές της ΝΕΤ και της ΕΤ1 (Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα, Το Κουτί της Πανδώρας) όσο και στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο (Αυγή, Εμφύλιος Τύπος, Καθημερινή, Νέα) και σε εκδόσεις (εκδόσεις Βιβλιόραμα, Εξάντας, ) κ.ά.
Στις 27 Νοεμβρίου 2003 τα ΑΣΚΙ, συνεχίζοντας τη συνεργασία τους με τον Όμιλο Διάσωσης και Mελέτης Aρχείων Aριστερής Aντιπολίτευσης (Ο.Δ.Μ.Α.Α.Α.) διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: Τροτσκιστικές συλλογές στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Φίλιππος Ηλιού, Άντα Κάπολα, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Βασίλης Σακελλαρίου,. Συντονιστής ήταν ο Σπύρος Ασδραχάς.
Στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Φεβρουαρίου του 2004 εκλέχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με την εξής σύνθεση: Φίλιππος Ηλιού, πρόεδρος, Αντώνης Λιάκος, αντιπρόεδρος, Σπύρος Ασδραχάς γενικός γραμματέας, Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου, ταμίας, Γιώργος Κουκουλές, Λεωνίδας Κύρκος, Ηλίας Νικολακόπουλος, Ιωάννα Παπαθανασίου, Κώστας Φιλίνης, μέλη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Τάσος Σακελλαρόπουλος, αναπληρωματικά μέλη. Στην Επιτροπής Δεοντολογίας παρέμειναν ο Νίκος Αλιβιζάτος, η Αμαλία Παπά και ο Γιώργος Λεονταρίτης. Στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν και πάλι ο Χρήστος Λούκος και ο Δημήτρης Σπάθης. Μετά το θάνατο του Φίλιππου Ηλιού, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε στη θέση του προέδρου τον Σπύρο Ασδραχά και στη θέση του γενικού γραμματέα τον Ηλία Νικολακόπουλο.