Η χρονιά που ακολούθησε την έκδοση του τέταρτου Αρχειοταξίου, υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη για τα ΑΣΚΙ, καθώς οι εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια ζωής τους συνδυάστηκαν με σημαντικές προσκτήσεις και ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τις δραστηριότητές τους. Οι εκδηλώσεις που εκτάθηκαν στο τετράμηνο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2002, δίνοντας την αφορμή για τον εύστοχο χαρακτηρισμό τους ως "διαρκές συνέδριο", περιελάμβαναν την έκθεση "Ο εικοστός αιώνας των ΑΣΚΙ", καθώς και τέσσερις επιστημονικές συναντήσεις. Η έκθεση στη Στοά του Βιβλίου διοργανώθηκε από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2002 και υποδέχτηκε περίπου 2.000 επισκέπτες. Περιελάμβανε περισσότερα από 800 εξαιρετικά σπάνια εκθέματα (χειρόγραφα, προκηρύξεις, έντυπα, φωτογραφίες, αφίσες) και υπήρξε καρπός της συνεργασίας των ανθρώπων των ΑΣΚΙ (Δημ. Δημητρόπουλος, Π. Ιορδανίδου, Α. Κάπολα, Β. Καραμανωλάκης, Α. Ματθαίου, Στρ. Μπουρνάζος, Ι. Παπαθανασίου, Π. Πολέμη, Τ. Σακελλαρόπουλος, Αγγ. Χριστοδούλου) με τον Κώστα Στάικο και τους συνεργάτες του. Η διάρθρωση της σε δέκα θεματικές-χρονικές ενότητες είχε ως στόχο να δώσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα των συλλογών των ΑΣΚΙ για την ελληνική, κατά κύριο λόγο, ιστορία του 20ού αιώνα.
Η βραδιά των εγκαινίων συνοδεύθηκε από την πρώτη συνάντηση, η οποία ήταν αφιερωμένη στους απολογισμούς της πρώτης δεκαετίας και στις προοπτικές των Αρχείων, με ομιλητές τον Φ. Ηλιού, τον Σπ. Ασδραχά, την Ι. Παπαθανασίου, τον Κ. Στάικο και συντονιστή τον Ηλία Νικολακόπουλο. Ακολούθησαν τρεις επιστημονικές συναντήσεις στο αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η πρώτη, στις 14 Νοεμβρίου 2002 είχε ως θέμα "Αρχειακά σύνολα και ιστορίες της Αριστεράς" (ομιλητές: Σπ. Ασδραχάς, Ηλ. Νικολακόπουλος, Πολ. Βόγλης, Γ. Παπαθεοδώρου). Στις 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση με τίτλο: "Κοινωνικές συγκρούσεις και ιστοριογραφικές τεκμηριώσεις" (ομιλητές: Σπ. Καράβας, Ν. Μαραντζίδης, Τ. Κωστόπουλος, Θ. Σαμπατακάκης, Τ. Σακελλαρόπουλος, Άγγ. Ελεφάντης). Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου και ήταν αφιερωμένη στο ζήτημα "Στράτευση, ιδεολογία, προπαγάνδα" με τη συμμετοχή των Ρ. Σταυρίδη-Πατρικίου, Στρ. Μπουρνάζου, Αγγ. Ψαρρά, Β. Ψιμούλη, Ά. Ματθαίου, Π. Πολέμη, Β. Καραμανωλάκη. Στις συναντήσεις αυτές προήδρευσαν κατά σειρά, ο Αντ. Λιάκος, ο Β. Παναγιωτόπουλος και ο Ν. Αλιβιζάτος. Και οι τρεις εκδηλώσεις, οι οποίες όπως και η έκθεση συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον ενός ευρύτερου κοινού, επικεντρώθηκαν στη πρόσφατη ιστορία, κατά κανόνα από αρχεία και τεκμήρια που απόκεινται στα ΑΣΚΙ. Οι ανακοινώσεις, οι οποίες δημοσιεύονται στο 5ο τεύχος του Αρχειοταξίου, πραγματεύθηκαν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, ενδεικτικό των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν αλλά και του πλούτου των συλλογών της Εταιρείας μας.
Χρονιά πλούσια σε επεξεργασίες, συζητήσεις και προβληματισμούς, όπως κατατέθηκαν στις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε, η χρονιά από το Μάιο του 2002, ήταν εξαιρετικά γόνιμη και ως προς τον εμπλουτισμό των αρχειακών συλλογών μας. Στις σημαντικότερες προσκτήσεις πρέπει να μνημονευθούν ιδιαίτερα τρείς νέες συλλογές αλλά και μεμονωμένες προσφορές που διευρύνουν τις σειρές των τεκμηρίων για την επτάχρονη δικτατορία και τον αντιδικτατορικό αγώνα στο εξωτερικό.
Τον Σεπτέμβριο του 2002 ο Λευτέρης Ξάνθος προσέφερε τη συλλογή του από τις ελληνικές κοινότητες της Δυτικής Γερμανίας. Η συλλογή περιλαμβάνει τεκμήρια για την αντιδικτατορική δραστηριότητα οργανώσεων, όπως το ΠΑΜ, ο "Ρήγας Φεραίος", η Κομματική Επιτροπή του ΚΚΕ εσωτερικού Δυτικής Γερμανίας και το ΑΕΜ Δυτικής Ευρώπης (1970-1974) καθώς και πλούσια υλικά για τις δραστηριότητες στο "Ελληνικό Σπίτι" στο Ντύσσελντοφ (1971-1975).
Τεκμήρια ελληνικών αντιδικτατορικών οργανώσεων στη Δ. Γερμανία περιέχει και η συλλογή του Σπύρου Γαλανού, που κατατέθηκε από τον ίδιο, τον Οκτώβριο, στα ΑΣΚΙ. Περιλαμβάνει στοιχεία για τη δράση του ΠΑΜ και των οργανώσεων του, της Κομματικής Οργάνωσης της ΕΔΑ ιδιαίτερα στο Δυτικό Βερολίνο (1968-1973), του "Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Γερμανίας/ Δ. Βερολίνου" του "Ρήγα Φεραίου" και της τοπικής οργάνωσής του στη Χαϊδελβέργη. Η συλλογή συμπληρώνεται από υλικά κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ εσ. στο Μόναχο, το Βερολίνο και το Ντύσσελντοφ (1970-1975) καθώς και μεταγενέστερα τεκμήρια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εσ. (ανακοινώσεις, αποφάσεις, εσωκομματικά σημειώματα, τμήματα της Κ.Ε. κ.ά.) και της Κ.Ο. Θεσσαλονίκης της περιόδου 1976-1985.
Η τρίτη ενότητα με τεκμήρια του αντιδικτατορικού αγώνα προέρχεται από την δωρεά του Άγγ. Γκόγκογλου και του Άγγ. Ελεφάντη και κατατέθηκε στα ΑΣΚΙ τον Δεκέμβριο. Περιλαμβάνει μοναδικά και σπάνια φυλλάδια και προκηρύξεις, σειρές αντιδικτατορικών εντύπων καθώς και τεκμήρια από τη δράση του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Εξωτερικού (ΣΕΦΕ) και φοιτητικών παρατάξεων που δραστηριοποίηθηκαν στη Δυτική Ευρώπη στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια.
Αντιδικτατορικές αφίσες και προκηρύξεις και άλλα τεκμήρια κυρίως από το Παρίσι την εποχή της δικτατορίας προσέφερε στα ΑΣΚΙ, στο πλαίσιο της ευρύτερης δωρεάς του, ο Γιώργος Κουκουλές. Αντίστοιχα, ο Παύλος Κρέμος κατέθεσε τεκμήρια και στοιχεία για την αντιδικτατορική κίνηση στην Ιταλία. Στοιχεία για την κίνηση του βιβλίου του "Ο Μαύρος Απρίλης", ενός από τα πρώτα αντιδικτατορικά βιβλία που κυκλοφόρησε στη Σουηδία δώρισε στα ΑΣΚΙ ο Ανδρέας Νενεδάκης.
Στις προσκτήσεις της χρονιάς που πέρασε πρέπει να προσθέσουμε τη δωρεά του Σταμάτη Σκούρτη που προσέφερε τον Απρίλιο αντίγραφα εφημερίδων τοίχου της ΕΠΟΝ από τις φυλακές Κάστωρος της περιόδου 1945-1946 καθώς και τέσσερα θεατρικά του έργα γραμμένα στις Φυλακές Κέρκυρας την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Θεατρικά έργα της ΕΠΟΝ μας προσέφερε και η Άντεια Φραντζή μαζί με πρωτότυπα σπάνια έντυπα της ίδιας οργάνωσης. Τον Ιούλιο του 2002, η Ολυμπία Παπαδούκα δώρισε στα ΑΣΚΙ τεκμήρια για την έκδοση του δίσκου "Τραγούδια της φυλακής" από τις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ (επεξεργασίες κειμένων, σχεδιασμός εξωφύλλου, μήτρα δίσκου). Τον Δεκέμβριο του 2002, η Ζωή Αρσένη διεύρυνε τις συλλογές των Αρχείων με τεκμήρια από τη ζωή και τη δράση της Σοφίας Ανυφαντή [αλληλογραφία με Γιάννη Ρίτσο, Ελ. Γαρίδη (1951-1955) κ.ά. ], καθώς και τεκμήρια από τη ζωή και τη δράση της ιδίας. Οι συλλογές μας για τη Μακρόνησο εμπλουτίστηκαν με σπάνια τεκμήρια που κατέθεσε ο Γιώργος Γερολυμάτος [Ομιλία στο Β' ΕΤΟ (1949), επιστολή αποκήρυξης, πιστοποιητικό αποκήρυξης (Μάρτιος 1950), Ημερολόγιο Β' Τάγματος Μακρονήσου (1950)]. Σημαντικά τεκμήρια από το προσωπικό του αρχείο για την πολιτική και συνδικαλιστική ζωή, από την περίοδο του μεσοπολέμου έως σήμερα, προσέφερε ο Γιώργος Κουκουλές συγκροτώντας μια σημαντική συλλογή που συνεχώς διευρύνεται. Η Σταυρούλα Γεωργάρα εμπλούτισε με νέα τεκμήρια, το αρχείο που έχει ήδη με τις προσφορές της συγκροτηθεί, για τη δράση της Αγνής Ρουσσοπούλου. Τον Ιανουάριο του 2003 ο Γιώργος Τσολακίδης πρόσφερε χειροποίητη ξύλινη βαλίτσα με ειδικές κρύπτες που χρησιμοποιήθηκαν για μεταφορά υλικών από τους πολιτικούς κρατούμενους σε διάφορες φυλακές, μετά τον εμφύλιο. Στο τέλος του Μαρτίου ο Μανόλης Βουρλιώτης, εκφράζοντας για άλλη μια φορά τη μέριμνα του για τα ΑΣΚΙ, δώρισε ένα μικρό αλλά πολύτιμο τμήμα του αρχείου του "Σωματείου Ραπτών Εργατών-Εργατριών Πειραιώς" (1937-1961).
Τον Φεβρουάριο του 2003 η σύζυγος και τα παιδιά του αείμνηστου Σταύρου Γιαννακόπουλου προσέφεραν το σημαντικό προσωπικό του αρχείο στα ΑΣΚΙ. Το φωτογραφικό αρχείο διευρύνθηκε με μια σειρά φωτογραφιών από την πρόσφατη ιστορία. Φωτογραφίες από τον ΕΛΑΣ Παρνασσίδας (δωρεά Γιώργου Βλάχου), από τα τετράχρονα του ΕΑΜ στην Καισαριανή (δωρεά Θόδωρου Σκουλίτσα) από τις κατασκηνώσεις της ΕΠΟΝ (δωρεά Ηλία Στάβερη) και αντίγραφα φωτογραφιών από την παρουσία των γυναικών στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού (δωρεά Μαργαρίτας Λαζαρίδου-Κοντογιώργη) και την επίσκεψη του Πωλ Ελυάρ στο Γράμμο (δωρεά Αλκης Ζέη) εμπλούτισαν τις συλλογές μας για την δεκαετία 1940-1950. Στις μεγάλες σειρές για την μετεμφυλιοπολεμική περίοδο και την ΕΔΑ προστέθηκαν φωτογραφίες εξορίστων βουλευτών του κόμματος στον Αη Στράτη (δωρεά Ανδρέα Νενεδάκη) και μια σειρά από στιγμιότυπα της προεκλογικής κίνησης της ΕΔΑ το 1963 στην Μυτιλήνη που κατέθεσε ο Φρίξος Πρωτογερέλης.
Στη βιβλιοθήκη υπήρξαν μια σειρά από νέες προσκτήσεις. Ο Παύλος Κρέμος εκδήλωσε άλλη μια φορά έμπρακτα το ενδιαφέρον του προσφέροντας στα ΑΣΚΙ ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων, σειρές εβδομαδιαίων περιοδικών ποικίλης ύλης της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης, καθώς και σειρές πολιτικών και λογοτεχνικών περιοδικών της μεταπολίτευσης. Η Μυρτώ Γερανοπούλου προσέφερε συλλογή βιβλίων (255 τόμοι) στην Εταιρεία μας, με έμφαση στις εκδόσεις για την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Φώτος Λαμπρινός και ο Δημήτρης Τσίπουρας κατέθεσαν βιβλία και περιοδικά για την πρόσφατη ελληνική ιστορία. Οι συλλογές εντύπων για την εξωκοινοβουλευτική αριστερά εμπλουτίστηκαν από τη συλλογή βιβλίων, φυλλαδίων και περιοδικών της περιόδου της δικτατορίας και των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης που δώρισαν ο Δημήτρης Κυρτάτας και ο Αλέκος Χατζηδάκης. Σπάνιες εκδόσεις από τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και του Δημοκρατικού Στρατού, καθώς και εκδόσεις της ΠΔΕΓ προσέφερε η Μαργαρίτα Κοντογιώργη-Λαζαρίδου. Εκδόσεις από το Βουνό, καθώς και εκδόσεις των πολιτικών προσφύγων δώρισε στα Αρχεία και ο Γιώργος Δουκέλης. Εκδόσεις του προσέφερε στα ΑΣΚΙ και ο εκδοτικός οίκος "Αλεξάνδρεια". Βιβλία στα ΑΣΚΙ προσέφεραν ακόμη ο ο Γεώργιος Αψηλίδης, o Kωνσταντίνος Δαρατζίκης, ο Ιωάννης Βέττας, η Φώφη Λαζάρου, ο Δημήτρης Λιβιεράτος, ο Κώστας Παντελόγλου, ο Κωνσταντίνος Σιούλας, ο Δημήτρης Τρωαδίτης και ο Κώστας Ψυλλίδης-Ψυλλής.
Οι συλλογές των περιοδικών μας εκδόσεων εμπλουτίστηκαν από μια σειρά από δωρεές: η Μαργαρίτα Κοντογιώργη-Λαζαρίδου δώρισε στη βιβλιοθήκη της Εταιρείας μας σειρά της εφημερίδας "Μαχήτρια", της περιόδου 1948-1949, καθώς και του περιοδικού "Φωνή της Γυναίκας" που εκδιδόταν στις ανατολικές χώρες. Η Ελένη Συρίγου-Ρήγου προσέφερε εφημερίδες των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης στη δεκαετία του 1950. Η δωρεά του Μπάμπη Γραμμένου εξασφάλισε στα Αρχεία την πλήρη σειρά του περιοδικού "L' Internationale Communiste", που εξέδιδε η Εκτελεστική Επιτροπή της Γ΄Διεθνούς. Στις συλλογές των ξενόγλωσσων περιοδικών εκδόσεων προσετέθη η εβδομαδιαία έκδοση της εφημερίδας "Le Monde Diplomatique" (1966-1984) που δώρισε ο Νίκος Χατζηνώτας. Ο Γιώργος Φατούρος προσέφερε στη βιβλιοθήκη σειρές των περιοδικών "Προβλήματα Ειρήνης και Σοσιαλισμού" και "Μεσότοπος. Παράδοση και Πολιτισμός". Σειρά του περιοδικού "Χιακή Επιθεώρηση" κατέθεσε στη βιβλιοθήκη ο Νίκος Θεοτοκάς, καθώς και μεμονωμένα τεύχη πολιτικών, κυρίως, περιοδικών της μεταπολίτευσης (14 τίτλοι). Τις σειρές των περιοδικών εντύπων της μεταπολίτευσης εμπλούτισε και η δωρεά του Νίκου Βαξεβανίδη (34 τίτλοι). Ο Δημήτρης Πανούσης κατέθεσε μεμονωμένα τεύχη προπολεμικών περιοδικών ("Παναθήναια", "Νέα Εστία"), καθώς και σειρά φυλλαδίων του Συλλόγου Γονέων Αθηνών (1935-1937). Η συλλογή του περιοδικού "Νέα Εστία" εμπλουτίστηκε με την κατάθεση πλήρους σειράς του περιοδικού της περιόδου 1998-2002, με την ευγενική φροντίδα του διευθυντή της Σταύρου Ζουμπουλάκη. Πλήρη σειρά των σαμιακών περιοδικών "Απόπλους" και "Μεθόριος" κατέθεσαν οι εκδότες τους.
Η κυρία Λένα Κορμά και ο κύριος Γιάννης Στογιαννίδης, φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση στα ΑΣΚΙ, τον Ιούλιο του 2002. Από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο του 2003 η κύρια Χριστίνα Λεβεντάκου και ο κύριος Αλέξης Βάβαλης, φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση στα ΑΣΚΙ, στο πλαίσιο προγράμματος που διευθύνει η καθηγήτρια κυρία Καίτη Αρώνη- Τσίχλη. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος ξεκίνησε την 1η Απριλίου την πρακτική του άσκηση ο κύριος Χρήστος Ηλιάδης.
Και το διάστημα αυτό συχνή ήταν η χρήση αρχειακών και φωτογραφικών τεκμηρίων από τις συλλογές των ΑΣΚΙ, τόσο σε τηλεοπτικές εκπομπές της ΝΕΤ και της ΕΤ1 (Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα, Ριμέϊκ), στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο (Αντί, Πολεμικός Τύπος), σε εκδόσεις (Ιστορία του 20ού αιώνα, εκδόσεις Βιβλιόραμα), καθώς και στο πρόγραμμα του ΚΘΒΕ για την Αντιγόνη του Άρη Αλεξάνδρου.
Στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Φεβρουαρίου του 2003 εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με την εξής σύνθεση: Φ. Ηλιού, πρόεδρος, Αντ. Λιάκος, αντιπρόεδρος, Σπ. Ασδραχάς γενικός γραμματέας, Ρ. Σταυρίδη-Πατρικίου, ταμίας, Γ. Κουκουλές, Λ. Κύρκος, Ηλ.Νικολακόπουλος, Ι. Παπαθανασίου, Κ. Φιλίνης, μέλη, Β. Καραμανωλάκης και Τ. Σακελλαρόπουλος, αναπληρωματικά μέλη. Μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας παρέμειναν ο Ν. Αλιβιζάτος, καθηγητής Ιστορίας Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αμ. Παπά αρχειονόμος στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και ο Γ. Λεονταρίτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής εξελέγησαν ο Χρ. Λούκος και ο Δ. Σπάθης.
Air Max