junta 2Μέσο προπαγάνδας και διάδοσης ιδεών, η αφίσα αποτελεί ένα από τα πλέον δύσκολα προς διάσωση, αρχειοθέτηση και χαρακτηρισμό τεκμήρια. Ο εφήμερος χαρακτήρας της, η τοποθέτησή της σε δημόσιους χώρους και η μοιραία σχεδόν καταστροφή της, αποτελούν στοιχεία που δικαιολογούν την έλλειψη αφισών ιδιαίτερα από τα προδικτατορικά χρόνια.  Από την άλλη πλευρά η απουσία συνήθως χρονολογικών ή άλλων στοιχείων για τον χαρακτηρισμό της δυσχεραίνει την ταξινόμηση και αξιοποίησή της παρόλο που είναι σαφές ότι αποτελεί από τα ελάχιστα υλικά που μπορεί να αποτυπώσει με τόση ενάργεια την περιρρέουσα συνθηματολογία και τα κυρίαρχα διακυβεύματα της εποχής της.

Στα ΑΣΚΙ, συγκεντρώνεται και διαφυλάσσεται μια μοναδική συλλογή αφισών (πάνω από 2000) που εκκινεί από την ΕΟΝ και τη δεκαετία του 1940. Από την περίοδο της δικτατορίας και ιδιαίτερα από τον αντιδικτατορικό αγώνα στο εξωτερικό διασώζεται ένας σημαντικός αριθμός από σπάνιες ελληνικές και ξενόγλωσσες αντιδικτατορικές αφίσες (συλλογή Φίλιππου Ηλιού, αρχείο Γεώργιου Μυλωνά). Ο κύριος, όμως, όγκος των αφισών εμπεριέχεται στις συλλογές της μεταπολίτευσης. Προεκλογικές αφίσες πολιτικών κομμάτων και νεολαιών από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Μεγάλος αριθμός αφισών από τη πολυδιάστατη δράση του ελληνικού φοιτητικού κινήματος. Αφίσες εργατοϋπαλληλικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών φορέων, τεκμήρια των εργατικών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Τη συλλογή συμπληρώνουν αφίσες από το σύγχρονο ελληνικό και διεθνές αντιρατσιστικό και αντικαπιταλιστικό κίνημα. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις αφίσες που κατατέθηκαν στα ΑΣΚΙ από το Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης και συγκροτούν ένα μοναδικό σώμα τεκμηρίων για τη δράση του ίδιου του Συνδέσμου,  των Ελλήνων αρνητών στράτευσης, αλλά και των ποικίλων οργανώσεων υπέρ του διεθνούς αφοπλισμού και της ειρήνης. Τέλος, η συλλογή περιλαμβάνει αφίσες ιστορικών συνεδρίων και επιστημονικών ημερίδων καθώς και πολιτιστικών εκδηλώσεων ποικίλων φορέων της περιόδου 1980-2010.    

Ενδεικτικές κατηγορίες:

  • Αφίσες της Ε.Ο.Ν. 1936-1941
  • Αφίσες της δεκαετίας 1940-1950 (ΕΑΜ, ΕΠΟΝ κ.ά.)
  • Αφίσες αντιδικτατορικών οργανώσεων εσωτερικού και εξωτερικού 1967-1974 (ΠΑΜ, ΠΑK, Πανελλήνια Αντιδικτατορική Οργάνωση Σπουδαστών Ρήγας Φεραίος κ.ά.)
  • Αφίσες πολιτικών κομμάτων 1977-2007 (ΕΔΗΚ,ΝΔ,ΚΟΔΗΣΟ,ΠΑΣΟΚ, ΕΑΡ, ΚΚΕεσ, Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ κ.ά.)
  • Αφίσες γυναικείων οργανώσεων 1976-1997 (Κίνηση «η Γυναίκα στην Αντίσταση» κ.ά.)
  • Αφίσες νεολαιών πολιτικών κομμάτων 1978-1998 (ΚΝΕ, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, Νεολαία Συνασπισμού κ.ά.)
  • Αφίσες συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργατοϋπαλληλικών σωματείων 1979-2002 (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΟΛΜΕ, ΟΤΟΕ κ.ά.)
  • Αφίσες φοιτητικών οργανώσεων και συλλόγων 1979-2009 (ΕΦΕΕ, Δημοκρατικός Αγώνας, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, , ΠΚΣ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ, κ.ά.)
  • Αφίσες του αναρχικού χώρου, κινήσεων αλληλεγγύης, αφίσες καταλήψεων 1990-2010
  • Αφίσες του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης και κινήσεων αλληλεγγύης σε αρνητές στράτευσης 1990-2010
  • Αφίσες αντιρατσιστικών και αντιπολεμικών οργανώσεων 1992-2003 (Αντιπολεμική Αντιεθνικιστική Συσπείρωση, Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο, YRE κ.ά.)
  • Αφίσες επιστημονικών συνεδρίων, συμποσίων και ημερίδων (1990-2010)