Από λιποτάκτης αντάρτης. Οι σιωπές της ιστορίας

Συζητούν ο Νίκος Βαφέας και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Στην πρώτη εκπομπή του 10ου κύκλου της Ιστορίας στο Κόκκινο, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον Νίκο Βαφέα για μια από τις μεγάλες σιωπές της ιστοριογραφίας και της συλλογικής μνήμης γύρω από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του Από τον λιποτάκτη στον αντάρτη. Η «στάσις των ανυποτάκτων» στη Δυτική Κρήτη (1921-1922) (Αλεξάνδρεια 2022). Έχοντας στο επίκεντρο τη στάση χιλιάδων Κρητών λιποτακτών στο νησί κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, οι δυο ιστορικοί συζητούν για το φαινόμενο της μαζικής λιποταξίας από τη στράτευση κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τις αιτίες του. Αναλύουν, ακόμη, τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη εξέγερση, συνδέοντάς τους με μια σειρά από τοπικούς και εθνικούς παράγοντες, οι οποίοι έδρασαν στο πλαίσιο της σύγκρουσης βενιζελισμού-αντιβενιζελισμού.

 

 

 
 

   Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Ηχητική επιμέλεια: Αχιλλέας Φακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη

 

13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5 

Από λιποτάκτης αντάρτης. Οι σιωπές της ιστορίας

Συζητούν ο Νίκος Βαφέας και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

  

EKSTRATEIA001Στην πρώτη εκπομπή του 10ου κύκλου της Ιστορίας στο Κόκκινο, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον Νίκο Βαφέα για μια από τις μεγάλες σιωπές της ιστοριογραφίας και της συλλογικής μνήμης γύρω από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του Από τον λιποτάκτη στον αντάρτη. Η «στάσις των ανυποτάκτων» στη Δυτική Κρήτη (1921-1922) (Αλεξάνδρεια 2022). Έχοντας στο επίκεντρο τη στάση χιλιάδων Κρητών λιποτακτών στο νησί κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, οι δυο ιστορικοί συζητούν για το φαινόμενο της μαζικής λιποταξίας από τη στράτευση κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τις αιτίες του. Αναλύουν, ακόμη, τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη εξέγερση, συνδέοντάς τους με μια σειρά από τοπικούς και εθνικούς παράγοντες, οι οποίοι έδρασαν στο πλαίσιο της σύγκρουσης βενιζελισμού-αντιβενιζελισμού.

→ Αρχείο παλαιότερων εκπομπών

   

  

Η  Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Κοινωνικής Ιστορίας

Ηχητική επιμέλεια: Αχιλλέας Φακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη


 

 

 

 

nikolakopoulosΤα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανακοινώνουν με βαθιά οδύνη το θάνατο του προέδρου του Διοικητικού τους Συμβουλίου Ηλία Νικολακόπουλου.
Είμαστε όλες και όλοι συγκλονισμένοι.
Ο Ηλίας δεν ήταν απλώς ο πρόεδρος μας.
Ήταν ένας μαχητικός αγωνιστής κατά της δικτατορίας, συμμέτοχος της συλλογικής περιπέτειας της Αριστεράς, παρών μέχρι την τελευταία μέρα στις συλλογικές αναζητήσεις της νέας εποχής.
Ήταν ένας πρωτοπόρος της έρευνας που άνοιξε νέους δρόμους, αναμετρήθηκε με δύσκολα ερωτήματα, ενέπνευσε πολλούς και πολλές που είχαν την τύχη να διασταυρωθούν μαζί του.
Ήταν πάνω από όλα ένας δοτικός άνθρωπος που με το παράδειγμά του μας έκανε όλους και όλες να αναζητούμε τον καλύτερο εαυτό μας.
Τα λόγια είναι φτωχά.
Αποχαιρετούμε τον Ηλία Νικολακόπουλο.
Και θα κρατάμε για πάντα τη λάμψη της ανατροπής που σφράγισε τη σκέψη, το βλέμμα και το μειδίαμα του Ηλία μας.
Η πολιτική κηδεία του Ηλία Νικολακοπούλου θα γίνει αύριο Σάββατο 2 Ιουλίου στις 11.00 στο Α' Νεκροταφείο.
Η οικογένεια του Ηλία Νικολακόπουλου επιθυμεί αντί στεφάνων να ενισχυθεί το έργο των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.
ΑΣΚΙ
Alpha Bank | GR9401403620362002002016123
Τέλος, το αναγνωστήριο των ΑΣΚΙ θα παραμείνει κλειστό σήμερα Παρασκευή 1 Ιουλίου και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου σε ένδειξη πένθους.

Ιούνιος 2022

Η Βάλια Γκέντσου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ έντυπα, αναπαραγωγές υλικών και σημειώσεις για τη Σύρο.

Ο Στάθης Λουκάς κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τεκμήρια από το προσωπικό του αρχείο για τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Τεργέστη.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ ο Δημήτρης Κατσορίδας, η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

 

Μάιος 2022

Η Πηνελόπη Νικολάου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τεκμήρια από το προσωπικό της αρχείο και το αρχείο του συζύγου της Χριστόδουλου Λέφα, τα οποία περιλαμβάνουν προκηρύξεις και ανακοινώσεις της ΠΑΣΠ, του ΕΚΚΕ και της ΑΑΣΠΕ.

Ο Παύλος Κωνσταντινίδης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ αρχειακά τεκμήρια, έντυπα και εφημερίδας της ΠΠΣΠ της περιόδου της Μεταπολίτευσης.

Ο Δημήτρης Πλουμπίδης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ χειροποίητη μακέτα αφίσας της Βασιλικού Ιδρύματος σχετικά με τις παιδοπόλεις της βασίλισσας Φρειδερίκης.

Η Μαρία Ηλιού κατέθεσε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείου του Φίλιππου Ηλιού με τεκμήρια από τη συμμετοχή του στο ΔΣ της Αυγής και των ΑΣΚΙ, κατάλοιπα από το αρχείο του Μ. Παρτσαλίδη και του Αλ. Παπαναγιώτου, τεύχη του περ. Νουμάς της δεκαετίας του 1920 και φύλλα της εφημερίδας της ΕΠΟΝ Λεβεντιά της δεκαετίας του 1950.

Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Γιώργος Ανδρειωμένος, Μπάμπης Γεωργούλας, Κωστής Καρπόζηλος, Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, Μάκης Μπεκιάρης, Πόπη Πολέμη, Χάρης Ραζάκος, καθώς και η Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Ψηφιακές αναπαραγωγές τεκμηρίων για το Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου κατέθεσαν στα ΑΣΚΙ η Όλγα Μούτσιανου και ο Πάνος Παπαδόπουλος.

→Νέες προσκτήσεις: περισσότερα