Τον Μάιο του 2001 η Κίνηση Γυναίκα στην Αντίσταση προσέφερε, με τη μεσολάβηση της κυρίας Μαίρης Αρώνη, επτά πρωτότυπα χαρακτικά της Βάσως Κατράκη και αρχειακά τεκμήρια για το γυναικείο κίνημα στα χρόνια της αντίστασης. 

Τρείς μεγάλες δωρεές συμπλήρωσαν τη χρονιά αυτή αρχειακές ενότητες που είχαν ήδη κατατεθεί στα ΑΣΚΙ:

-Τον Ιούλιο του 2001 ο Βασίλης Σακελλαρίου και η Τερέζα Μπούκη κατέθεσαν μεγάλες σειρές ξενόγλωσσων εφημερίδων από το διεθνές τροτσκιστικό κίνημα, όπως το News Line, Young Socialists, Workers News κ.ά. Η σημαντική αυτή δωρεά πλαισιώνει το αρχείο της Εργατικής Διεθνιστικής Ένωσης (ΕΔΕ) και του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ) της περίοδου 1975-1991. Στο ίδιο αρχείο κατατέθηκαν σαράντα οκτώ κασέτες με μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις μελών του κόμματος για τη δράση τους στη διάρκεια της δικτατορίας, 1967-1974.

- Τον Ιανουάριο του 2002, ενσωματώθηκαν στο αρχείο Μιχάλη Κύρκου, σημαντικά αρχειακά τεκμήρια που προσέφερε ο Λεωνίδας Κύρκος, και τα οποία προέρχονταν από τα κατάλοιπα του πατέρα του: αποδελτιώσεις εντύπων της μεσοπολεμικής περιόδου, σειρές ημερησίων εντύπων [Εφημερίς των Προσφύγων (1923-1924) και Ο Δημοκρατικός (1950)], καθώς και πλούσια σειρά φυλλαδίων με συντάκτη τον Μιχάλη Κύρκο. 

-Τον Φεβρουάριο του 2002, η κυρία Μίνα Αδαμάκη προσέφερε τα κατάλοιπα του αρχείου του Σταύρου Κασιμάτη: οικογενειακή και κυρίως προσωπική αλληλογραφία από το Ιάσιο με τους Πέτρο Κόκκαλη, Μέλπω Αξιώτη, Γιώργο Διαμαντόπουλο, Φώφη Λαζάρου κ.ά. Το αρχείο Κασιμάτη διευρύνθηκε επίσης με αρχιτεκτονικά σχέδια της μεταπολεμικής περιόδου, καθώς και με χειρόγραφα και τυπογραφικά δοκίμια κειμένων του. 

Από τους κληρονόμους του Γ. Τουσίμη δωρήθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2001, στα ΑΣΚΙ σειρά σημαντικών τεκμηρίων (πρωτοτύπων και σε φωτοαντίγραφα) των αρχών του αιώνα για την ιστορία της Βόρειας Ελλάδας. Ένα τμήμα της συλλογής που είναι υπο ταξινόμηση παρουσιάζεται στο άρθρο του Σπύρου Καράβα "Περί κοινότητος Ελλήνων εν Κιλκίς, 1901". 

Τον Φεβρουάριο του 2002 το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ) δώρισε στα ΑΣΚΙ το αρχείο του γιατρού και συγγραφέα Αντώνη Φλούντζη.

Στο αρχείο των αφισών μας προστέθηκαν αφίσες για το δημοψήφισμα του 1972 που οργάνωσε το καθεστώς της 21ης Απριλίου τις οποίες προσέφερε η κυρία Άντεια Φραντζή. Αρχειακά τεκμήρια δώρισαν ακόμη στα ΑΣΚΙ ο Μιχάλης Βαρλάς (έντυπα και μπροσούρες φοιτητικών οργανώσεων της δεκαετίας του 1990), ο Μπάμπης Γραμμένος (αρχειακά τεκμήρια από την περίοδο της κατοχής καθώς και πρωτότυπες φωτογραφίες που θα συνόδευαν την ελληνική μετάφραση ουγγρικής έκδοσης του Θ. Δρίτσιου και Δ. Χατζή για την στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα), η Σταυρούλα Γεωργάρα (έγγραφα από το αρχείο της Αγνής Ρουσοπούλου), ο Φώτος Λαμπρινός (φάκελο με τεκμήρια από το γύρισμα της ταινίας του για τον Άρη Βελουχιώτη), ο Ηλίας Νικολακόπουλος (γραμματόσημα με απεικόνιση του Ιμρε Νάγκι), ο Παναγιώτης Μιχαηλάρης (προκηρύξεις και έντυπα από προεκλογικές αναμετρήσεις, 1974 κ.εξ.), η Ελένη Συρίγου-Ρήγου (τεκμήρια ναυτιλιακών δραστηριοτήτων 1955-1972), ο Σπ. Τζωρτζάκης (προκηρύξεις και έντυπα διαφόρων πολιτικών οργανώσεων) και ο Κωνσταντίνος Ψυλλίδης-Ψύλλης (φάκελο δικασθέντα σε στρατοδικείο, 1948).

Στις προσκτήσεις της βιβλιοθήκης το 2001-2002 πρέπει κατ' αρχήν να σημειωθεί η αγορά ενός τόμου της Επίσημης Εφημερίδας της Κομμούνας του Παρισιού -Journal Officiel de la Republique Francaise sous la Commune- της περιόδου 19 Μαρτίου εως 24 Μαϊου του 1871.

Η βιβλιοθήκη μας εμπλουτίστηκε επίσης από μια σειρά από νέες δωρεές. Ο Τάκης Μπενάς δώρησε στα ΑΣΚΙ πλήρη σειρά της εφημερίδας Εποχή (1988-2001), φύλλα της εφημερίδας Αυγή, τεύχη του περιοδικού Ελεύθερα Γράμματα καθώς και προδικτατορικά και μεταδικτατορικά έντυπα και φυλλάδια. Ο Νίκος Κουϊρίνης προσέφερε στη βιβλιοθήκη μας, σειρά του περιοδικού Ελεύθερα Γράμματα (1946-1947), της εφημερίδας Μάχη (1945-1947), καθώς και σημαντικό αριθμό εντύπων (80 τίτλους βιβλίων και 24 τίτλους εφημερίδων και περιοδικών). Ο Αγγ. Ελεφάντης κατέθεσε στις συλλογές της βιβλιοθήκης μας σπάνια ελληνικά φυλλάδια που εξεδόθησαν στις ΗΠΑ την περίοδο 1945-1946. Η δωρεά του Χρ. Παπουτσάκη περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες και έντυπα που εξεδόθησαν κατά την διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Η οικογένεια του Κ. Πορφύρη δώρισε μεγάλο τμήμα της βιβλιοθήκης του (250 τίτλοι), ενώ η Κατίνα Ελευθερίου συμπλήρωσε τη δωρεά της με σημαντικό αριθμό εντύπων από την βιβλιοθήκη Λευτέρη Ελευθερίου. Ο Παύλος Κρέμος προσέφερε σειρές εφημερίδων της μεταπολίτευσης, σειρά της εφημερίδας Il Manifesto, καθώς και βιβλία και περιοδικά. 

Οι συλλογές των περιοδικών μας εμπλουτίστηκαν από τη δωρεά του Γιάννη Κουτσουμάνη, ο οποίος προσέφερε 28 τόμους του περιοδικού Αντί, ενώ πλήρη σειρά του περιοδικού Σύγχρονα Θέματα κατέθεσαν οι εκδότες του. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) δώρισε σειρά των εκδόσεων του Κέντρου και της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών. 

Τον Ιανουάριο του 2002 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο σε συνεργασία με τα ΑΣΚΙ και το ΕΚΚΕ το βιβλίο της Ιωάννας Παπαθανασίου: Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά 1951-1967 Το αρχείο της. Στην ταξινόμηση του αρχείου, το οποίο φυλλάσεται στα ΑΣΚΙ, και στην καταλογογράφησή του συνέβαλαν η Αντα Κάπολα και ο Γιάννης Παπαθεοδώρου. Για την έκδοση του, πρώτη έκδοση καταλόγου αρχείου ελληνικού πολιτικού κόμματος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, στις 23 Ιανουαρίου 2002, στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Μίλησαν ο Φ. Ηλιού, ο Ηλ. Νικολακόπουλος, ο Δημ. Χαραλάμπης και η συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος του ΕΚΚΕ καθηγήτρια κυρία Ελίζα Παναγιωτάτου. Η υποδοχή του τόμου, τόσο από το αναγνωστικό κοινό, όσο και από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο υπήρξε ιδιαίτερα θερμή.

Η κυρία Ελένη Ασβεστά, τελειόφοιτη φοιτήτρια του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου πραγματοποίησε την τρίμηνη πρακτική της άσκηση στα ΑΣΚΙ, από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο 2001.

Στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Φεβρουαρίου του 2002 εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με την εξής σύνθεση: Φ. Ηλιού, πρόεδρος, Αντ. Λιάκος, αντιπρόεδρος, Σπ. Ασδραχάς γενικός γραμματέας, Ρ. Σταυρίδη-Πατρικίου, ταμίας, Γ. Κουκουλές, Λ. Κύρκος, Ηλ. Νικολακόπουλος, Ι. Παπαθανασίου, Κ. Φιλίνης, μέλη, Β. Καραμανωλάκης και Τ. Σακελλαρόπουλος, αναπληρωματικά μέλη. Μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας παρέμειναν ο Ν. Αλιβιζάτος, καθηγητής Ιστορίας Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αμ. Παπά αρχειονόμος στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και ο Γ. Λεονταρίτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής εξελέγησαν ο Χρ. Λούκος και ο Δ. Σπάθης.

Sneakers