Το αρχείο του περιοδικού ΑΝΤΙ και η βιβλιοθήκη του Άγγελου Ελεφάντη αποτελούν τις πλέον σημαντικές προσκτήσεις στη χρονιά που πέρασε και συνδέονται με την απώλεια δυο σημαντικών εκδοτών και διανοουμένων της Αριστεράς, οι οποίοι ενίσχυσαν με την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή τους ποικιλότροπα τα ΑΣΚΙ.
Στην πολύπλευρη σχέση του Χρήστου Παπουτσάκη με τα ΑΣΚΙ η τελευταία πράξη πριν το θάνατό του, τον Μάρτιο του 2009, ήταν η δωρεά του αρχείου του ΑΝΤΙ, του περιοδικού το οποίο ίδρυσε και για 35 χρόνια διηύθυνε. Εκατοντάδες θεματικοί φάκελοι -όσοι γλίτωσαν από την πυρκαγιά που έπληξε το περιοδικό- με αρχειακά και φωτογραφικά υλικά, αντίτυπα των εκδόσεων «Πολύτυπο» και «Φίλοι του Αντί», αλληλογραφία και άλλα τεκμήρια θα είναι σε σύντομο διάστημα προσιτά στο αναγνωστήριο των ΑΣΚΙ.
Η οικογένεια του Άγγελου Ελεφάντη δώρισε στα Αρχεία την πολύτομη και πολυθεματική βιβλιοθήκη του. Αποτελείται περίπου από 4.500 τόμους βιβλίων, στην ελληνική και γαλλική κυρίως γλώσσα∙ εκδόσεις για τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, το διεθνές και ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα, την Αντίσταση, την ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα, μαρτυρίες για την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Ακόμη η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει βιβλία φιλοσοφίας, πολιτικής θεωρίας, κοινωνιολογίας, λογοτεχνίας, εκδόσεις αρχαίων ελλήνων συγγραφέων κ.ά. Η δωρεά συμπληρώνεται επίσης με 50 περίπου τίτλους πολιτικών και λογοτεχνικών περιοδικών.
Οι δωρεές δεν συνδέονται, όμως, ευτυχώς μόνο με τις απώλειες, αλλά και με την επιθυμία των ανθρώπων να διασώσουν τα τεκμήρια ατομικών και συλλογικών διαδρομών μέσα στο χρόνο.
Τον Ιούνιο του 2008 η Μαρία Ρεπούση κατέθεσε μια συλλογή από τεκμήρια της πολιτικής κυρίως δραστηριότητας από την περίοδο 1973-2000. Η συλλογή περιέχει τεκμήρια από την ΕΠΕΣ (Ένωσις των εν Παρισίοις Ελλήνων Σπουδαστών) καθώς και από την οργάνωση του Ρήγα Φεραίου στο Παρίσι (1973-1978). Διαθέτει ακόμη, εσωκομματικά έγγραφα και έντυπα υλικά του ΚΚΕ εσ. και της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος που σχετίζονται με την οργανωτική διαδρομή των δύο φορέων (συνέδρια, συνδιασκέψεις, συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής κ.ά., 1977-1986) και με τις εκάστοτε εκλογικές αναμετρήσεις. Περιέχει επίσης, υλικά διεθνών συνεδρίων που αφορούν το γυναικείο κίνημα και την εκπαίδευση. Σημαντικό μέρος της συλλογής συγκροτούν σειρές εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων (ελληνικών και ξενόγλωσσων) για το γυναικείο κίνημα καθώς και έντυπα φυλλάδια και προκηρύξεις του ΚΚΕ εσ. και της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις παράνομες αντιδικτατορικές εφημερίδες της συλλογής.
Μετά την κατάθεση του Αρχείου της Ζώγιας Χρονάκη, μια, επίσης σημαντική συλλογή για το γυναικείο κίνημα στη μεταπολίτευση προστέθηκε, τον Σεπτέμβριο, στα ΑΣΚΙ. Πρόκειται για τη συλλογή της «Ομάδας Αρχείου Γυναικών» (Ελένης Αλιτζόγλου, Νάσια Γιακωβάκη, Σοφία Βογιατζή, Βίκυ Κωτσοβέλου, Μαρία Λιάπη, Ελένη Σταματάκη, Μαρία Ρεπούση, Λιλή Χατζηγεωργίου). Δωρεά των Νάσιας Γιακωβάκη, Σοφίας Βογιατζή, Μαρίας Λιάπη, Ελένης Σταματάκη, Μαρίας Ρεπούση, Λιλής Χατζηγεωργίου. Η συλλογή περιλαμβάνει τεκμήρια του Γραφείου Γυναικών Αθήνας του ΚΚΕ εσ. και του αντίστοιχου γραφείου της Θεσσαλονίκης, της Επιτροπής Γυναικών της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών (1975-1995), προκηρύξεις και φυλλάδια γυναικείων οργανώσεων της περιόδου της μεταπολίτευσης καθώς και μια πλήρη σειρά του περιοδικού Θούριος (τεύχη 1-123).
Τον Οκτώβριο ο Δημήτρης Φύσσας κατέθεσε τη συλλογή του, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά τεκμήρια (ανακοινώσεις, ψηφίσματα, κείμενα θέσεων, τρυκ, προκηρύξεις κ.λ.π.) από τη δράση των ελληνικών φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων κατά την τελευταία διετία της δικτατορίας των συνταγματαρχών και κυρίως κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Τα τεκμήρια για τη φοιτητική δράση συμπληρώνονται από σειρές και αυτοτελείς εκδόσεις εντύπων καθώς και από αφίσες της ίδιας περιόδου. Επιπλέον, μεγάλο τμήμα της συλλογής καταλαμβάνουν τα προεκλογικά φυλλάδια και ψηφοδέλτια των εθνικών και δημοτικών εκλογών της περιόδου 1975-2004.
Η Σοφία Βιδάλη δώρισε τη συλλογή της με αποκόμματα ελληνικού και ιταλικού ημερήσιου και περιοδικού τύπου για θέματα τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, εγκληματικότητας, παιδείας και συλλογή εφημερίδων και περιοδικών με σχετικά αφιερώματα (1973-2004).
Την ίδια περίοδο, ο Κώστας Λιναρδάτος εμπλούτισε τις σχετικές συλλογές με έξι σπάνιες κομμουνιστικές εκδόσεις της περιόδου 1934-1952, φάκελο με εσωκομματικά έγγραφα της δεκαετίας του 1960, δακτυλόγραφα κείμενα και χειρόγραφες σημειώσεις του Λεωνίδα Στρίγκου από συνεργασίες και συσκέψεις στην Τασκένδη πριν από τη διάσπαση του 1968.
Τον Δεκέμβριο η Ρίτα Αντωνοπούλου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείου του Κυριάκου και της Σάσας Τσακίρη. Η δωρεά περιλαμβάνει χειρόγραφα ημιτελή διηγήματα της Σάσας Τσακίρη, αντίτυπα των βιβλίων του Κυριάκου Τσακίρη καθώς και μια σημαντική συλλογή με ζωγραφισμένες πέτρες που φιλοτέχνησε ο Κυριάκος Τσακίρης στην εξορία –στην διάρκεια της δικτατορίας- στο Λακκί της Λέρου.
Από ένα άλλο στρατόπεδο της χούντας, εκείνο στο Παρθένι της Λέρου, πρόσφερε τεκμήρια, ανάμεσα τους χειρόγραφα σημειώματα του Κώστα Κουλουφάκου, ο Κοσμάς Ιωάννου με τη μεσολάβηση του Κώστα Τσουράκη. Τεκμήρια για τον Θανάση Χατζή κατέθεσε ο Χρήστος Σκούρας.
Τον Ιανουάριο του 2009 ο Νέστωρας Παπανικολόπουλος κατέθεσε τεκμήρια από την προσωπική και επαγγελματική πορεία της Βίργως Βασιλείου, ανάμεσά τους και έργα της από τις εξορίες και τις φυλακές, καθώς και αλληλογραφία αναμνήσεις και διάφορα κείμενα από τη ζωή των γυναικών πολιτικών κρατουμένων.
Ο Σάκης Βαβαλίδης από τη Θεσσαλονίκη έστειλε στα ΑΣΚΙ τεκμήρια που του είχε εμπιστευθεί ο Μανώλης Αναγνωστάκης. Περιλαμβάνονται ιδιαίτερα σημαντικά έντυπα της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης και του Εκπολιτιστικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τα χρόνια 1944-45.
Ο Φραγκίσκος Σομμαρίπας, με τη μεσολάβηση της Χριστίνας Αγριαντώνη, έστειλε από το Παρίσι αρχειακά τεκμήρια της οικογένειας Πριμηκύρη της περιόδου 1928-1938, από τα οποία εμπνεύστηκε το μυθιστόρημά του Αεροπορική Αναγνώριση.
Η Μαριάννα Παπαζήση πρόσφερε στα ΑΣΚΙ κατάλοιπα του συζύγου της Βίκτωρα Παπαζήση, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται σημαντικά τεκμήρια της αντιδικτατορικής του δράσης, χειροτεχνήματα πολιτικών κρατουμένων από την περίοδο της δικτατορίας, καθώς και στοιχεία από την εκδοτική του δραστηριότητα στη μεταπολίτευση.
Ο Γιάννης Μωϋσής δώρισε, μέσω του Δημήτρη Δημητρόπουλου, προεκλογικά φυλλάδια, ψηφοδέλτια και άλλα έντυπα πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων.
Μεμονωμένα αρχειακά τεκμήρια πρόσφεραν, επίσης, ο Σπύρος Δράινας, ο Δημοσθένης Δώδος, ο Μίμης Δαρειώτης, ο Κώστας Μπριλλάκης, η Ελένη Οργανοπούλου, ο Μίλτος Πολυβίου.
Η Αλίκη Παπαδομιχελάκη κατέθεσε σειρά φωτογραφιών από την απεργία πείνας που κήρυξε, το 1968, στην Πράγα, καθώς και επιστολές και μηνύματα συμπαράστασης.
Στις προσκτήσεις των έντυπων συλλογών πρέπει κατ' αρχάς να αναφερθεί η βιβλιοθήκη του Γεωργίου Διαμαντίκου (δωρεά Μαρίας Κομνηνού). Μια σημαντική σειρά βιβλίων –περίπου 150 τίτλοι- για την οικονομική ιστορία˙ ελληνικές και γαλλικές εκδόσεις που εκκινούν από τον 19ο αι. ως την δεκαετία του 1960 με έμφαση στην μεσοπολεμική περίοδο. Ανάμεσα τους βιβλία για την πολιτική οικονομία, την ιστορία των τραπεζών, την ελληνική γεωργική και αγροτική οικονομία. Η Βέτα Χονδρορίζου πρόσφερε φυλλάδια και προκηρύξεις της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και του ΚΚΕ Εσ., σειρές των περιοδικών Αγώνας για την Κομμουνιστική Ανανέωση, Αντιθέσεις, Κάπα, Σχολιαστής (1979-1989). Η δωρεά της Μαρίας Κατράνη περιλαμβάνει περίπου 80 τόμους βιβλίων, κυρίως για το ελληνικό και διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, εκδόσεις για το σοσιαλισμό και την πολιτική οικονομία. Η Νίκη Ελευθεριάδου Βέργου συμπλήρωσε τις σχετικές συλλογές με βιβλία και φυλλάδια της δεκαετίας του 1940. Οι εκδόσεις Σαββάλα δώρισαν στα ΑΣΚΙ 18 τίτλους βιβλίων της σειράς Κοινωνικές Επιστήμες (υπεύθυνος: Μιχάλης Σπουρδαλάκης). Ο Σταύρος Αβδούλος και ο Νίκος Μαγόπουλος πρόσφεραν βιβλία τους. Η ΚΟΕ πρόσφερε στα ΑΣΚΙ εκδόσεις της Α/συνέχειας καθώς και υλικά από τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2009. Σειρές βιβλίων πρόσφεραν στη βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ η Λουίζα Καζολέα, η Έμιλυ Μαρκοκωνσταντίνου και η Αλέκα Μπουτζουβή,
Η βιβλιοθήκη διευρύνθηκε με σειρές περιοδικών και εφημερίδων. Στο κληροδότημα του Νίκου Παπαντωνίου (δωρεά Τατιάνας Παπαντωνίου) περιλαμβάνεται ημερήσιος –κυρίως αστικός- και περιοδικός τύπος (48 τίτλοι) των δεκαετιών 1930-1970. Ο Τάσος Τρίκκας πρόσφερε σειρές εφημερίδων της δεκαετίας του 1960. Η Μαριάνθη Ζαχαριάδου συμπλήρωσε τις σειρές των αντιδικτατορικών και μεταπολιτευτικών περιοδικών και εφημερίδων με έντυπα. Η Ρέλια Παναγιωτοπούλου-Καραχάλιου συμπλήρωσε τη σειρά του προδικτατορικού περιοδικού Ο Σπουδαστής (Ρώμη). Ο Κωστής Καρπόζηλος κατέθεσε αντίγραφα τριών άγνωστων φύλλων του παράνομου Ριζοσπάστη της μεταξικής περιόδου. Ο Γιάννης Σκαλιδάκης πρόσφερε στη βιβλιοθήκη σειρά της περιοδικής έκδοσης Α/συνέχεια.
Σειρές βιβλίων και περιοδικές εκδόσεις πρόσφεραν στα Αρχεία οι Μανόλης Αρκολάκης, Μαίρη και Παναγιώτης Αρώνης, Μανόλης Βουρλιώτης, Πέτρος Βραχιώτης, Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Χρήστος Ζαφείρης, Μαίρη Θεοδωροπούλου, ο Σπύρος Κακουριώτης, Ελένη Καλαφάτη, Θανάσης Καλαφάτης, Κώστας Κατσάπης, Αικατερίνη Κορωνάκη, Γιώργος Κουκουλές, Θανάσης Κουρταλίδης, Βασίλης Κωνσταντινίδης, Ηρακλής Λαλάγκας, Ευγένιος Ματθιόπουλος, Νίκος Μότσιος, Γιώργος Μπαμπαδήμας, Γιάννης Παναρίτης, Ιωάννα Πετροπούλου, Λευτέρης Σκιαδάς, Χρήστος Σκρούπας, Ηλίας Στάβερης, Δημήτρης Στέργιος, Κώστας Φιλίνης, Δημήτρης Φιλιππής, Ιάσων Χανδρινός, Βιβλιοθήκη της Βουλής, εκδόσεις Θεμέλιο και Νεφέλη, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (ΕΙΕ), Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας, Μορφωτικό Ίδρυμα Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, Μουσείο Μπενάκη/Ιστορικά Αρχεία, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Υποδιεύθυνση Ιστορικού Αρχείου/ΕΤΕ.
Ο Ντίνος Παλαιστίδης και ο Σπύρος Κακουριώτης συνέχισαν τον εμπλουτισμό της συλλογής του με σειρές εντύπων, φυλλαδίων και περιοδικών της Αριστεράς από το 1980 έως σήμερα.
Ο Πέτρος Βέργος προσέφερε τρία σκίτσα (προσωπογραφίες των Γιώργη Σιάντου, Γιάννη Ζέβγου και Δημήτρη Γληνού ) του Γιώργη Δήμου.
Οι ψηφιακές αρχειακές σειρές και η ψηφιακή βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ εμπλουτίστηκαν με νέες δωρεές. Σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη-Στράτη, τα ΑΣΚΙ ανέλαβαν την ψηφιοποίηση του αρχείου του Σωτήρη Θωμαϊδη που προσέφερε η κόρη του Ιωάννα Θωμαϊδου-Γαλανάκη. Το αρχείο περιλαμβάνει σημαντικά τεκμήρια για τη Μέση Ανατολή της περιόδου 1942-1945, τεκμήρια από τα στρατόπεδα προσφύγων και τα σύρματα, καθώς και από τη θητεία του ως δημάρχου στο Δήμο Νίκαιας (1959-1964)∙ ακόμη σειρά ημερήσιου τύπου για την ίδια περίοδο. Η συλλογή συμπληρώνεται με προσωπικά έγγραφα και αλληλογραφία του Σωτήρη Θωμαϊδη από τα προπολεμικά χρόνια έως το θάνατό του. Ο Βασίλης Πλάτανος και ο Χρήστος Λάνδρος προσέθεσαν στις σειρές των ψηφιοποιημένων εφημερίδων, τίτλους από τη Σάμο και την Ελασσόνα.
Το χειμερινό εξάμηνο 2008-2009 στο πλαίσιο των «Εργαστηρίων των ΑΣΚΙ» η Ιωάννα Παπαθανασίου και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης πραγματοποίησαν μεταπτυχιακό σεμινάριο με θέμα: «Ιστορίες των αρχείων και κομματικές ιστορίες του εικοστού αιώνα. Το κεντρώο διάλειμμα». Το πρόσφατο θερινό εξάμηνο ο Σπύρος Ασδραχάς, στο ίδιο πλαίσιο, οργάνωσε μεταπτυχιακό σεμινάριο με θέμα: «Οι μαρτυρίες, η ανάγνωση και η κατανόησή τους».
Τον Μάιο του 2009 ολοκληρώθηκε από τον Θανάση Γάλλο και την Αγγελική Χριστοδούλου η ταξινόμηση, καταλογογράφηση του Αρχείου του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας (1945-2007).
Τον Μάιο του 2009 στις εκδόσεις των ΑΣΚΙ προστέθηκε ο τόμος της Ιωάννας Παπαθανασίου με τη συνεργασία των Πολίνας Ιορδανίδου, Άντας Κάπολα, Τάσου Σακελλαρόπουλου και Αγγελικής Χριστοδούλου, Η Νεολαία Λαμπράκη τη δεκαετία του 1960. Αρχειακές τεκμηριώσεις και αυτοβιογραφικές καταθέσεις, έκδοση και ερευνητικό πρόγραμμα του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας (ΙΑΕΝ).
Το Διοικητικό Συμβούλιο των ΑΣΚΙ αποφάσισε τη συνέχιση της σειράς "Μαρτυρίες" (ΑΣΚΙ-Βιβλιόραμα), με διευθυντή τον Στρατή Μπουρνάζο, μετά τον θάνατο του Άγγελου Ελεφάντη. Το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς είναι η μαρτυρία Επί ξυρού ακμής. Ένας «κομμένος» αντάρτης του ΔΣΕ στα βουνά της Ρούμελης, του δάσκαλου, μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, Βασίλη Αποστολόπουλου. Στη δεύτερη περίοδο, η σειρά συνεχίζεται χάρη στην ευγενική χειρονομία του Μανόλη Σαββίδη, ο οποίος είναι ο χορηγός της. Παράλληλα, όλα τα βιβλία της σειράς «Μαρτυρίες», ένα εξάμηνο μετά την έκδοσή τους, θα αναρτώνται στον δικτυακό τόπο του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, τη δημιουργία ηλεκτρονικού δελτίου ειδήσεων των ΑΣΚΙ, το οποίο θα διαχέεται μέσω του διαδικτύου ανά τετράμηνο.
Στις 28 Ιανουαρίου 2009, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου "Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος (1946-1949). Ιστορία και δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στις συλλογές των ΑΣΚΙ" από τον Σπύρο Ασδραχά, τον Πολυμέρη Βόγλη και την Κατερίνα Λαμπρινού. Ακολούθησε συζήτηση με θέμα Εμφύλιος πόλεμος: η οπτική του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με τη συμμετοχή των Π. Βόγλη, Ηλία Νικολακόπουλου και Ιωάννας Παπαθανασίου και συντονίστρια την Πόπη Πολέμη. Αποτελέσματα του έργου ήταν η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης 20.000 ψηφιακών σελίδων και ενός οπτικού ψηφιακού δίσκου, ο οποίος περιλαμβάνει μέρος των ψηφιοποιημένων τεκμηρίων και εισαγωγικό κείμενο (συγγραφέας: Πολυμέρης Βόγλης). Τα τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από τις συλλογές των ΑΣΚΙ, αφορούν ζητήματα πολιτικής οργάνωσης, καθημερινής διαβίωσης σε συνθήκες πολέμου, στρατιωτικής τακτικής, σχέσεων με τρίτες χώρες, ειδησεογραφία και προπαγάνδα: σπάνιες εκδόσεις, μοναδικές εφημερίδες και περιοδικά, φωτογραφικό υλικό, προκηρύξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), αρχειακά τεκμήρια, κείμενα εκπομπών από το αρχείο του ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα», στρατιωτικοί χάρτες, επίσημα κείμενα, ομιλίες, αποφάσεις και ανακοινώσεις. Στο σύνολό της η μοναδική αυτή πηγή θα είναι προσβάσιμη από τον διαδικτυακό τόπο των ΑΣΚΙ (www.askiweb.eu) χωρίς καμία χρέωση.
Από τον Ιούνιο του 2008 έως σήμερα στα ΑΣΚΙ πραγματοποίησαν την πρακτική τους οι φοιτητές Θανάσης Γιαννόπουλος, Άρης Καφαντόγιας, Εύα Λυσαρίδου, Ζωή Μακρυνόρη, Προκόπης Μαυρογενίδης, Θάλεια Φιλιππίδου, Ελένη Χάλαρη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Κατερίνα Θεοφίλη, Άννα Καλδέρη, Γιάννης Ρεΐσης, Σωτηρία Τσαβδάρα, Ευαγγελία Τσαμπή (Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Πανεπιστημίου Αιγαίου), Χρήστος Χρυσανθόπουλος (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
Και το διάστημα αυτό συχνή υπήρξε η χρήση αρχειακών και φωτογραφικών τεκμηρίων από τις συλλογές των ΑΣΚΙ σε εκθέσεις, σε τηλεοπτικές εκπομπές, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, σε εκδόσεις. Σημειώνουμε, ιδιαίτερα, τη χρήση σημαντικού αριθμού φωτογραφικών τεκμηρίων από το αρχείο Νίκου Μάργαρη στο ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη "Μακρόνησος".
Στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου του 2008 εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με την εξής σύνθεση: Σπύρος Ασδραχάς πρόεδρος, Ηλίας Νικολακόπουλος αντιπρόεδρος, Βαγγέλης Καραμανωλάκης γενικός γραμματέας, Δημήτρης Δημητρόπουλος, ταμίας, Πολίνα Ιορδανίδου, Αντώνης Λιάκος, Στρατής Μπουρνάζος, Ιωάννα Παπαθανασίου, Τάσος Σακελλαρόπουλος, μέλη και αναπληρωματικά μέλη Γιώργος Κουκουλές και Χρήστος Λούκος.
Οι τελευταίες λέξεις αυτού του χρονικού έμελε και πάλι, όπως και ένα χρόνο πριν για τον Άγγελο Ελεφάντη, να είναι αφιερωμένες στην απώλεια ενός ακριβού φίλου των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπήρξε συστηματικός υποστηρικτής και αρωγός των ΑΣΚΙ, στα οποία και εμπιστεύτηκε το πολιτικό του αρχείο. Αποχαιρετούμε τη φωτεινή αυτή φυσιογνωμία πολιτικού και διανοούμενου της Αριστεράς με βαθιά θλίψη και συγκίνηση.
Nike